Πρώην ΥΠΕΞ Τουρκίας Γιακίς: Θα χάσουμε όπως και το 1912, είμαστε εναντίον όλων


Ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς προχώρησε σε δηλώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν την οργή του κα­θεστώτος της Άγκυρας καθώς όπως αναφέρει στην Ahval, η τρέχουσα κατάσταση της Τουρκίας στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου μοιάζει με την κατάσταση που αντιμετώπισε η Οθωμανι­κή Αυτοκρατορία κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο του 1912.

Ο πρώην ΥΠΕΞ με τον γλαφυρό αυτό τρόπο θέλει να υπενθυμίσει ότι ο πόλεμος τελείωσε με κατα­στροφή για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία έχα­σε πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εδαφών της και το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού της και θεωρεί πως η Τουρκία βρίσκεται σε παρόμοια μειονεκτική θέση. Φυ­σικά πρόκειται για έναν κεμαλικό πρώην ΥΠΕΞ και αυτό έχει την σημασία του, καθώς οι κεμαλικοί θεωρούν πως μια στρατιωτική ή γεωπολιτική ήττα του Ρ.Τ. Ερντογάν σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα οδηγήσει στο πολιτικό του τέλος και στην ανατροπή του.

Ο πρώην ΥΠΕΞ δίνει μια πολύ αρνητική περιγραφή για την τωρινή κατάσταση της Τουρκίας και έρχεται σε αντίθεση με τις απειλές και τα μεγάλα λόγια που εκστομίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Θεωρεί ότι όπως το 1912 είχε δημιουργηθεί μια πο­λύ αρνητική συγκυρία για την τότε Οθωμανική Αυτοκρα­τορία έτσι και τώρα υπάρχει παρόμοια κατάσταση με τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής να είναι εχθρικές απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν. «Υπάρχει ένα σύνο­λο συσσωρευμένων προβλημάτων για την Τουρκία. Πρόκειται για μια ατυχή εξέλιξη για την Τουρκία σε μια ήδη σκληρή εποχή όπως αυτή», δήλωσε ο Γιακίς, ο οποί­ος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2002 και 2003. «Υπήρχε ήδη μια σειρά προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που προέρχονταν από το Αιγαίο Πέλαγος». «Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από καιρό διαφωνήσει σχετικά με αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις για δικαιώματα γεώτρησης στην περιοχή, και οι δύο πλευρές έχουν αντιφατικές απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα τους», σημειώνει η Ahval.

Τη Δευτέρα, η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis σε μια περιοχή της θάλασσας στην ο­ποία έχουν αξιώσεις και οι δύο πλευρές, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει εκεί μέχρι το τέλος του μήνα, σε μια κί­νηση που εξοργίζει την Ελλάδα - ωθώντας τη χώρα να ζητήσει επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερι­κών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκε­ντρο της κατάστασης που μοιάζει με βούρκο, βρίσκεται η αδυναμία της Τουρκίας να συνάψει συμφωνίες σχετι­κά με την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρώην υπουρ­γός, επισημαίνοντας την υπογραφή μιας σειράς συμφω­νιών από την Ελλάδα με γειτονικές χώρες στη Μεσό­γειο. «Η Τουρκία προσπαθεί τώρα να διαταράξει αυτό που έχει κάνει η Αθήνα», δήλωσε ο Γιακίς. Τον Ιανουά­ριο, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμ­φωνία για την κατασκευή αγωγού 1.900 χλμ - που ονο­μάστηκε αγωγός EastMed - για τη μεταφορά φυσικού α­ερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Η Ελ­λάδα υπέγραψε επίσης ναυτική συμφωνία με την Αίγυ­πτο στις αρχές του μήνα. Πριν από την εκλογή του Αιγύ­πτιου προέδρου Abdyl Fattah al-Sisi το 2014, εμπειρο­γνώμονες στην Τουρκία ήθελαν να υπογράψουν συμφω­νία με την Αίγυπτο, δήλωσε ο Γιακίς, σε μια προσπάθεια να τεθούν όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύ­ο χωρών. «Η Τουρκία έστειλε ακόμη και μια αντιπροσω­πεία στην Αίγυπτο και αυτοί οι εμπειρογνώμονες πραγ­ματοποίησαν παρουσιάσεις στο αιγυπτιακό κοινοβού­λιο», δήλωσε ο Γιακίς. «Αλλά η Τουρκία δεν έδωσε προ­τεραιότητα σε αυτό. Και τότε το καθεστώς του (ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) Mohammed Morsi ανατράπηκε, οπότε η Άγκυρα δεν υπέγραψε ποτέ συμ­φωνία με την κυβέρνηση του Sisi, καθώς θεώρησε την τελευταία παράνομη».

Η αδράνεια της Άγκυρας επέτρεψε στην Αθήνα να ανα­λάβει πρωτοβουλία στην περιοχή με το Κάιρο, σύμφω­να με τον πρώην υπουργό, και η συμφωνία Αθηνών-Καΐρου επιδιώκει να εξουδετερώσει τον διάδρομο που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκί­α. «Η αληθινή πηγή έντασης είναι στην πραγματικότητα η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας», δήλωσε ο Γιακίς, αναφερόμενος στην συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης το Νοέμβριο, η οποία καθιέρωσε μια νέα θαλάσσια ζώνη την οποία θα έπρεπε να διασχίσει ο αγωγός EastMed. Η κίνηση - που είχε ως στόχο να δώσει στην Τουρκία πλε­ονεκτική δύναμη απέναντι στο έργο - αντιμετωπίστηκε με διεθνή καταδίκη. Η Τουρκία έχει απομονωθεί αποτε­λεσματικά στην περιοχή, δήλωσε ο Γιακίς, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία έχει υιοθετήσει μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση για την προσεκτική εξέταση της σύγκρου­σης. «Ανεξάρτητα από τον τρόπο που το βλέπεις, θυμά­μαι τον Βαλκανικό πόλεμο πριν από 110 χρόνια, όταν η Τουρκία ήταν σε πόλεμο με όλους», είπε ο Γιακίς.

Ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος έληξε το 1913 όταν οι στρατοί των βαλκανικών κρατών, συμπεριλαμβανομέ­νων των Βασιλείων της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ελλάδας και του Μαυροβούνιου, νίκησαν τις οθωμανι­κές δυνάμεις. Ο Γιακίς δεν επέλεξε τυχαία τον παραλ­ληλισμό με τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Θεωρεί ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει καταφέρει να ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, σχεδόν με όλους, ενώ η παρουσία του δεν είναι αρεστή στην Δύση. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι ένα Πρωταπριλιάτικο αστείο όμως όχι, ο πρόε­δρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, υπο­στήριξε ότι η Ελλάδα είναι... κράτος εγκληματίας.

Συ­γκεκριμένα με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια στο Ισρα­ήλ, αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών, «Το Ισρα­ήλ, ένα από τα δύο κράτη γνωστά για την ανομία τους στην διεθνή αρένα, συνεργάζεται με την Ελλάδα, το άλ­λο εγκληματικό κράτος. Όμοιος ομοίω...». Μια ανάρτη­ση που κάνει εκπρόσωπος ενός κράτους που δολοφό­νησε πριν από 24 χρόνια τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολω­μό Σολωμού. Ενώ σε άλλη του ανάρτηση γράφει: «Ό­σοι στην Μεσόγειο στηρίζουν την Ελλάδα στην άδικη και λανθασμένη στάση της απέναντι στην Τουρκία και στην ΚΚΤC, να ξέρουν πως δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό! Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύ­σει τα δικαιώματά της στην Γαλάζια Πατρίδα».

ΠΗΓΗ: Ε.Ω. 14/08/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια