«Πλωτό τείχος» ορθώνει το ΠΝ: Ο Στόλος περιμένει το «ORUC REIS» – Τα ελληνικά «όπλα» αποτροπής

«Πλωτό τείχος» ορθώνει το ΠΝ: Ο Στόλος περιμένει το «ORUC REIS» – Τα ελληνικά «όπλα» αποτροπής


Σε καίριες θέσεις και με τακτικό πλεονέκτημα o Στόλος περιμένει το «ORUC REIS» - Πλωτό τείχος του Πολεμικού Ναυτικού - Πλήρης έλεγχος σε όλες τις κρίσιμες περιοχές


Με εντυπωσιακή ανάπτυξη παντού στο Αιγαίο και κυρίως στην κρίσιμη περιοχή ανατολικά και νότια της Ρόδου το Πολεμικό Ναυτικό απάντησε άμεσα στην προαναγγελία των Τούρκων για έρευνες του σεισμογραφικού «ORUC REIS» μέσα σε περιοχή Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων 120 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Τα σχέδια υπήρχαν και μόλις οι γείτονες εξέδωσαν την παράνομη και προκλητική navtex το σύνολο του Στόλου βγήκε στο Αρχιπέλαγος. Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ξεκάθαρες. Ισχυρή παρουσία με ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο και διάταξη αποτροπής. Άμεση, ταχύτατη ανάπτυξη του Στόλου, κατάληψη κομβικών θέσεων και αναμονή για τις επόμενες κινήσεις των γειτόνων. Το μήνυμα που περνά στην Άγκυρα πρέπει να είναι από την πρώτη στιγμή ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες με κάθε τρόπο να εμποδίσουν έρευνα εντός θαλάσσιας περιοχής ελληνικής κυριαρχίας.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης υλοποιούν το σχέδιο και στήνουν τα «κομμάτια» του Στόλου πάνω στη σκακιέρα του Αρχιπελάγους με τέτοιο τρόπο ώστε από την αρχή τόσο τα πλοία επιφανείας όσο και οι «σιωπήλοι» φονικοί κυνηγοί, τα ελληνικά υποβρύχια, να βρίσκονται εκεί που πρέπει και να διαθέτουν ήδη το τακτικό πλεονέκτημα για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση.

Και ενώ αρχικά μεγάλος αριθμός τουρκικών πλοίων φάνηκε ότι κινούνται με ταχύτητα σε νότια κατεύθυνση με στόχο πιθανότατα να αιφνιδιάσουν και να καταλάβουν πλεονεκτικές θέσεις η απάντηση του ελληνικού επιτελείου έδειξε ότι όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκε αλλά αντίθετα αιφνιδίασε τους γείτονες. Σε χρόνο ρεκόρ ο ελληνικός Στόλος αναπτύχθηκε με μαεστρική ακρίβεια και βρέθηκε να «βάφει» μπλε το Αιγαίο και κυρίως το «τόξο» Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη στήνοντας ένα πλωτό τείχος απέναντι από τον τουρκικό Στόλο.

Τεράστιο πλεονέκτημα του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν δίχως άλλο τα ελληνικά νησιά που λειτουργούν ως ορμητήρια και δίνουν τη δυνατότητα στις Μονάδες του Στόλου να βρίσκονται προστατευμένα από τον καιρό αλλά και την παρατήρηση των γειτόνων έτοιμα να κινηθούν προς νέες θέσεις. Αντίθετα, και όσο το «ORUC REIS» παραμένει στην Αττάλεια, τα τουρκικά πλοία αναγκάστηκαν να πλέουν στην πλειονότητά τους συνωστισμένα κοντά στα τουρκικά παράλια, χάνοντας άμεσα το τακτικό πλεονέκτημα. Καστελόριζο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Κρήτη στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο αποτελούν μεταξύ άλλων τις «φωλιές» για τα ελληνικά πλοία τα οποία παραμονεύουν έτοιμα να επιχειρήσουν.

Όμως, το πιο δυνατό «χαρτί» στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι αυτό που το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Αρχηγείο Στόλου εκμεταλλεύονται με ιδανικό τρόπο. Πρόκειται για τα υποβρύχια και κυρίως τους τέσσερις «κυνηγούς» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το αναβαθμισμένο και πανίσχυρο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Το σύνολο των «αόρατων» όπλων του Στόλου βρέθηκε άμεσα να έχει καταλάβει θέσεις που δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα στην Αθήνα σε ενδεχόμενο σενάριο εμπλοκής. Αποτελούν τα στρατηγικά όπλα του Πολεμικού Ναυτικού που κάνουν τη διαφορά απέναντι τόσο στις μονάδες επιφανείας των γειτόνων όσο και στα τουρκικά υποβρύχια.

Η ανάπτυξη του ελληνικού Στόλου κατέδειξε την ετοιμότητα επιτελείου και πληρωμάτων, αφού η πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου υλοποιήθηκε άμεσα και με απόλυτη επιτυχία. Αυτό που περιμένει πλέον το ελληνικό επιτελείο είναι ο απόπλους του τουρκικού ερευνητικού και ο τρόπος που θα κινηθεί προς την επίμαχη περιοχή σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια εάν και πού θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε έρευνες απλώνοντας τα καλώδιά του. Τότε η Αθήνα θα θέσει σε εφαρμογή το επόμενο επιχειρησιακό της σχέδιο ανάλογα με τις ενέργειες των γειτόνων. Τόσο το σχέδιο όσο και η βούληση υπάρχουν για να μπει φραγμός στις προκλητικές προθέσεις των γειτόνων διαμηνύει με αποφασιστικότητα το Γενικό Επιτελείο.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ο Λυμπέρης έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία και να κάνει αυτό που δεν έκανε ο πατέρας του. Ο Θεός μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή