Μέρη (εξαρτήματα/ανταλλακτικά) των F-35 θα παράγονται στην Τουρκία

Μέρη (εξαρτήματα/ανταλλακτικά) των F-35 θα παράγονται στην Τουρκία


Ουάσιγκτον-Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζέσσικα Μάχουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τουρκικές εταιρείες παραγωγής 139 εξαρτημάτων/ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τουλάχιστον έως το 2022, ενώ θα συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με απώτερο σκοπό, κάποια στιγμή στο μέλλον, να τις αντικαταστήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η παράδοσις νέων μαχητικών F-35 στην Τουρκία έχει ανασταλεί αφότου η χώρα απεφάσισε την αγορά ρωσσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Μία προσπάθεια των ΗΠΑ για διευθέτηση του ζητήματος με πρόταση να αγοράσουν αυτές τελικώς τα συστήματα S-400 τής Τουρκίας έπεσε στο κενό. Η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση, ακόμη όμως και αν την είχε κάνει δεκτή, η μεταβίβασις αυτή απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του κατασκευαστού των συστημάτων, δηλαδή τής Ρωσσίας, πού δεν είναι πρόθυμη να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποκτήσουν υψηλής τεχνολογίας συστήματά της. Ήδη μάλιστα η εκπρόσωπος τής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας τής Ρωσσίας Μαρία Βορόμπιοβα κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εξαγάγει τα 20 ρωσσικής κατασκευής συστήματα αεραμύνης S-400 σέ άλλη χώρα χωρίς την άδεια τής Μόσχας.

Στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η πώλησις των συστημάτων σέ τρίτες χώρες δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Επισημαίνεται ότι η πρότασις για τούς S-400 κατετέθη στην αμερικανική Γερουσία από τόν Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή τής Νοτίου Ντακότα Ουικ Τζον Θαν. Μόνον όμως εφόσον λάβει την έγκριση του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ μπορεί να έχει υπόσταση. Επιπροσθέτως, στην σχετική πρόταση περιλαμβάνεται και ο όρος να διασφαλισθεί ότι τα έσοδα τής Τουρκίας από την αγοραπωλησία αυτή «δε θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση άλλων στρατιωτικών οπλικών συστημάτων, τα όποια οι ΗΠΑ εκτιμούν ως μη συμβατά με τα Νατοϊκά αμυντικά Συστήματα».

ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ-04/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια