Αναδρομικά: Αγνοούν το ΣτΕ και επιστρέφουν μόνο ποσά για κύριες-Δεν θα δοθούν για επικουρικές-δώρα

Αναδρομικά: Αγνοούν το ΣτΕ και επιστρέφουν μόνο ποσά για κύριες-Δεν θα δοθούν για επικουρικές-δώρα


Η κυβέρνηση αγνοεί το ΣτΕ και επιστρέφει μόνο τα ποσά για τις κύριες, ενώ παρανόμως δεν θα δοθούν τα 2,5 δισ. για επικουρικές – δώρα

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Aντί για λύση, όπως προσπάθησε να παρουσιάσει χθες ο πρωθυπουργός τις εξαγγελίες του για τα αναδρομικά 11 μηνών της περιόδου 2015-2016, το σχέδιο της κυβέρνησης μοιάζει με ακόμη μία «απάτη» σε βάρος των συνταξιούχων. Από το σύνολο των 2.500.000 «απομάχων της εργασίας» που περίμεναν να λάβουν ένα μέρος από τα «κλεμμένα», τελικά περίπου 1.000.000 θα λάβουν κατά μέσο όρο 900 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα χάσουν τα επιπλέον 1.000 ευρώ (!) κατά μέσο όρο που δικαιούνταν, λόγω της μη επιστροφής των παράνομων μειώσεων στις επικουρικές και των δώρων που καταργήθηκαν. Μάλιστα, με την καταβολή των «κουρεμένων» ποσών οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν δικαίωμα σε καμία άλλη απαίτηση!

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του φορολογικού νομοσχεδίου, χθες, στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), θα καταβάλει εφάπαξ τα αναδρομικά για την περίοδο Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016, προσδιορίζοντας το ποσό που θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στο 1,4 δισ. ευρώ (αντί των 3,9 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν εδώ και καιρό, ανεπίσημα, κυβερνητικοί κύκλοι).

Η μείωση του προβλεπόμενου κονδυλίου κατά 2,5 δισ. ευρώ προέρχεται από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει τα αναδρομικά μόνο από τις παράνομες (σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015) μειώσεις στις κύριες συντάξεις με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012 και όχι από τις περικοπές στις επικουρικές καθώς και από την κατάργηση των δώρων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων». «Ενδεχομένως», πρόσθεσε, «να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».

Ποιοι, λοιπόν, είναι τελικά οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά; Καταρχάς, ούτε μισό ευρώ δεν θα πάρουν όσοι απόμαχοι της εργασίας (περίπου 1.500.000 άτομα) είχαν πριν από τις περικοπές του 2012 και την κατάργηση των δώρων άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Στους υπολοίπους, περίπου 1.000.000 συνταξιούχους, που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά, από το 1,4 δισ. ευρώ που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα επιστραφούν 900.000.000 ευρώ σε όσους προέρχονταν από το ιδιωτικό και 500.000.000 ευρώ σε όσους ήταν από το Δημόσιο+απόστρατοι (αντίστοιχη ρύθμιση θα γίνει με την ανακοίνωση της αναμενόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο απόφασης). Κατά μέσο όρο, οι δικαιούχοι θα λάβουν 900 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης που είχαν πριν από τις περικοπές του 2012, για τη μεγάλη πλειονότητά τους, οι επιστροφές θα κυμανθούν από περίπου 450 έως 5.800 ευρώ. Ακόμη, όμως, και οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά χάνουν κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ επιπλέον (ποσό το οποίο θα έπρεπε να λάβουν εάν συνυπολογίζονταν από την κυβέρνηση οι παράνομες μειώσεις στις επικουρικές και στα δώρα που καταργήθηκαν)!

Το κερασάκι στην τούρτα η κυβέρνηση το βάζει με την τροπολογία που κατατέθηκε, χθες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με την καταβολή των ποσών αυτών οι αξιώσεις συνταξιούχων επί των συγκεκριμένων μειώσεων και των δώρων αποσβέννυνται.

Παραβιάζεται το Σύνταγμα λένε έγκριτοι νομικοί, έρχεται και νέο κύμα προσφυγών

Για νέα κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των πρόσφατων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνουν λόγο έγκυροι νομικοί σε σχέση με τη ρύθμιση των «κουρεμένων» αναδρομικών την οποία προωθεί η κυβέρνηση, ενώ συνταξιουχικοί φορείς ετοιμάζονται να κάνουν διαμαρτυρίες και νέες προσφυγές στα δικαστήρια.

Όπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, παραβιάζει κατάφωρα τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και αποτελεί ακόμη μία κοροϊδία, ακόμη έναν εμπαιγμό σε βάρος των «απομάχων της εργασίας». Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, πέρα από το νέο -εκτός πλαισίου των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου- «κούρεμα» των αναδρομικών, δεν συνυπολογίζονται οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία τόκοι (6% για κάθε χρόνο καθυστέρησης των οφειλομένων). Για «νομικό πραξικόπημα» έκανε λόγο και ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης. «Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελούν συνταγματική εκτροπή, αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών» τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρίες και νέες προσφυγές (παρά το «μπλόκο» που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη σχετική τροπολογία) ετοιμάζουν συνταξιουχικοί φορείς. Περιμένοντας τις τελικές ερμηνείες των νομικών συμβούλων τους, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους χθες τόνιζαν ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη αποτελούν τον απόλυτο εμπαιγμό και για τον λόγο αυτό αναμένονται έντονες αντιδράσεις, ενώ ήδη διαμορφώνουν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινηθούν εκ νέου δικαστικά.

Πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλης «σφαγής»

Σε δραστικό «κούρεμα» των αναδρομικών σε βάρος των συνταξιούχων προχωρά η κυβέρνηση, με βάση το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η «δημοκρατία» παρουσιάζει παραδείγματα από τα οποία προκύπτουν οι απώλειες, ανάλογα με το ύψος της κάθε κύριας σύνταξης, προ των παράνομων περικοπών του 2012.

• Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, κανονικά (εφόσον η κυβέρνηση συνυπολόγιζε τις επιστροφές για τα δώρα που καταργήθηκαν και τις μειώσεις στις επικουρικές) θα έπρεπε να πάρει περίπου 733 ευρώ για τα δώρα. Πλέον, δεν θα πάρει πίσω ούτε μισό ευρώ, όπως ισχύει για όλους όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2012.

• Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος ο οποίος πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2012 και την κατάργηση των δώρων έπαιρνε 1.200 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Κανονικά θα έπρεπε να λάβει αναδρομικά 1.393,3 ευρώ (περίπου 733,3 ευρώ από τα δώρα και 660 ευρώ από τις μειώσεις του ν. 4093/2012). Με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση θα πάρει επιστροφές της τάξης -μόλις- των 660 ευρώ, δηλαδή 733 ευρώ λιγότερα.

• Παράδειγμα 3: Συνταξιούχος ο οποίος πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2012 και την κατάργηση των δώρων έπαιρνε 1.500 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Κανονικά θα έπρεπε να λάβει αναδρομικά 2.394,3 ευρώ. Πλέον, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, θα πάρει μόλις 1.661 ευρώ.

• Παράδειγμα 4: Συνταξιούχος ο οποίος πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2012 και την κατάργηση των δώρων έπαιρνε 1.800 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Κανονικά θα έπρεπε να λάβει αναδρομικά 2.834,3 ευρώ (περίπου 733,3 ευρώ από τα δώρα, 385 ευρώ από τις μειώσεις του νόμου 4051/12 και 1.716 ευρώ από τις περικοπές του ν. 4093/2012). Πλέον, με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση θα πάρει επιστροφές της τάξης -μόλις- των 2.101 ευρώ, δηλαδή 733 ευρώ λιγότερα.

• Παράδειγμα 5: Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, κανονικά (εφόσον η κυβέρνηση συνυπολόγιζε τις επιστροφές για τα δώρα που καταργήθηκαν και τις μειώσεις στις επικουρικές) θα έπρεπε να πάρει περίπου 733 ευρώ για τα δώρα, 572 ευρώ για τις παράνομες μειώσεις του ν. 4051/2012 και 2.200 ευρώ από τις περικοπές του νόμου 4093/2010, δηλαδή συνολικά 3.505 ευρώ. Πλέον, με βάση τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει 2.772 ευρώ.

Επιπλέον, επειδή η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που έπαιρναν πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2012, οι συνταξιούχοι έχουν επιπλέον απώλειες από 293 ευρώ (για επικουρική 200 ευρώ) έως 2.418 ευρώ (για επικουρικές ύψους 700 ευρώ).

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 30/07/2020

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Ποτε περιμενουμε την αποφαση του ελεγκτικου συνεδριου γνωρίζει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε 10 με 15 χρόνια ....Παράδειγμα τώρα εκδικαζουν αγωγές του 2007.....Βγάλτε συμπέρασμα....
      Απόστρατοι τελευταία τρύπα της φλογερας......

      Διαγραφή
    2. συντομα,θα λεει οτι και το στε,συνολικα ομως για αναδρομικα ετων 2012-2016,θα αργησει ηδη εκδικαζονται αγωγες του 2008,απο οτι με ενημερωσαν προσωπικα αρα μια δεκαετια,για εκδοση αποφασεων,απο ελ.συνεδριο.

      Διαγραφή
  2. Είναι άγνωστο το πότε (θα βγει;;) η απόφαση του Ελ.Συνεδρίου. Λογικά.... εντός του 2020. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα βγει η αποφαση ελ.συνεδριου συντομα πιθανως εως τον σεπτεμβριο 2020 στα προτυπα της αποφασης του στε,ομως αν καποιος παραλαβη αυτα που θα του δωσουν ψιχουλα θαλεγα εγω,ταυτοχρονα θα παραιτειται πληρως και απο τις μελλοντικες αξιωσεις του,δικαστικα,κατοπιν αγωγων.ο μανος αιγαλεω ειναιο πιο ενημερωμενος,αναγνωστης στα σταρατα λογια νεο.γιωργος χανια.

      Διαγραφή
  3. Τον φεβρουαριο του 2017 το ελεγκτικο συνεδριο έκρινε αντισυνταγματικη την ΕΑΣ γιατι δεν την διεκοψαν; ποιος ενδιαφέρεται για τους συνταξιούχους; το μονο οπλο που εχουνε ειναι οι εκλογες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οφειλουν αλλα ακομα την κρατουν. Πιστευω με τον επανυπολογισμο να την καταργησουν. Ποσους μηνες αναδρομικά θα πρεπει να δωσουν για την εας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τον 2/2017 η απόφαση Ε. Σ. για διακοπή της κράτησης ΕΑΣ και από τον επόμενο μήνα όφειλε η πολιτεία να σταματήσει αυτή την κράτηση, αλλά έως σήμερα εξακολουθεί να ισχύει.Απο 3/2017 έως και 8/2020 είναι 42 μήνες.

      Διαγραφή
  5. Μία παροιμία λέει. Κάλιο 5 και στο χέρι πάρα 10 και καρτέρι. (Οσοι κάνουν αγωγή π. χ. από σήμερα η αποφαση θα βγει......).. Το θέμα είναι να τα πάρουμε εμείς και όχι οι κληρονόμοι. Ο κάθε συνταξιούχος κάνει, ότι νομίζει. Η κράτηση ΕΑΣ έπρεπε να μη μας την κρατάνε (αποφ. 2/2017ελ. συνεδρίου), αλλά από το έπρεπε μέχρι να καταργηθεί αυτή η κράτησή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή