Η εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ: «Στις επάλξεις, έτοιμοι για τα πάντα»!

Η εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ: «Στις επάλξεις, έτοιμοι για τα πάντα»!


Τι είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στους Αρχηγούς των Επιτελείων μόλις έγινε γνωστή η τουρκική ΝΑVΤΕΧ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr

Πέμπτη, 23 Ιουλίου, ώρα 21:35. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται καθ' οδόν για το σπίτι του. Είναι η πρώτη στιγμή μετά το μεσημέρι της Τρίτης που, εμφανώς με λιγότερες έγνοιες στο μυαλό του, μπορούσε να πάει για να κοιμηθεί. Ήδη μετρούσε 62 ώρες στις επάλξεις.

Όταν το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου, που ξύπνησε στην Κύπρο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την εισβολή του «Αττίλα» το 1974 και την απόδοση τιμών στους ήρωες πεσόντες ενημερώθηκε από τους επιτελείς του για τις κινήσεις των Τούρκων, αποφάσισε, λίγες ώρες αργότερα, να επισπεύσει την επίσκεψή του και να αναχωρήσει εκτάκτως για την Αθήνα στις 3 το μεσημέρι.

Δύο ώρες νωρίτερα, ο υδρογραφικός σταθμός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αττάλεια είχε εκδώσει παράνομη ΝΑVΤΕΧ, με την οποία ανήγγειλε την έναρξη ερευνών του σεισμογραφικού «Oruc Reis» και των δύο συνοδευτικών του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Λίγη ώρα μετά, άρχισε να καταγράφεται η πρώτη κινητικότητα στον ναύσταθμο του Ακσάζ ανατολικά της Ρόδου. Οι πληροφορίες που έρχονταν επιβεβαίωναν έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου, με συνολικά 15 πολεμικά (5 φρεγάτες και 10 «μικρότερα», επιπέδου κορβέτας και πυραυλακάτου) να έχουν αποπλεύσει έως τις 4 το απόγευμα.

Η διαταγή

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα γεγονότα που άρχισαν να εκτυλίσσονται από την πλευρά των Τούρκων, αμέσως μετά την έκδοση της ΝΑVΤΕΧ, ήταν ένα από τα σενάρια που είχαν μελετηθεί και αναλυθεί εκτενώς σε μια από τις πολυάριθμες συσκέψεις στο ΓΕΕΘΑ.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε την πρώτη εντολή προς τους Αρχηγούς των Επιτελείων. Εννέα λέξεις, οι οποίες συμπύκνωναν όλα όσα ακολούθησαν από ελληνικής πλευράς τις επόμενες ώρες.

«Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία στις επάλξεις έτοιμοι για τα πάντα», ήταν η διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αμέσως μετά, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τη Λευκωσία. Τα λόγια αυτά συμπύκνωναν όλο το νόημα της ημερήσιας διαταγής που είχε εκδώσει ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

«Ερχόμαστε από τα βάθη της Ιστορίας και είμαστε απόγονοι ευκλεών, ανδρείων και γενναίων πολεμιστών (...). Σας προτρέπω, λοιπόν, να συνεχίσετε να εκτελείτε το έργο σας όπως το κάνετε μέχρι σήμερα και μη φοβάστε τίποτα!

Ατσαλώστε την ψυχή σας και την καρδιά σας κλείστε μέσα σας την Ελλάδα και να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει χωρίς βαρύτατο κόστος», ήταν, μεταξύ άλλων, τα λόγια της ημερήσιας διαταγής εκείνης της ημέρας τα οποία οι Αρχηγοί των Επιτελείων και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν κατά νου, προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες ταχύτατες κινήσεις. Ο Έβρος τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στα νοτιοανατολικά, όλες οι πτέρυγες μάχης και το σύνολο του Στόλου τέθηκαν σε κατάσταση «αυξημένης επιφυλακής». «Κανένα άγχος και καμία ανησυχία δεν υπήρξε. Κάναμε αυτό για το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι», εξηγούσε στην «R» ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Σκιά του «Αϊζενχάουερ»

Το επίπεδο ψυχραιμίας αλλά και αυτοπεποίθησης που διέπει την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται και από μια άλλη συνεννόηση, οι λεπτομέρειες της οποίας οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που επιχείρησε να στήσει η Τουρκία. Από τις 24 Ιουλίου που το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» εξήλθε της Διώρυγας του Σουέζ μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο κλάσης «Παπανικολής», τύπου 214, του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκαν στην «Task Force», δηλαδή στην πομπή περιπολίας. Η Ελληνική φρεγάτα και το υποβρύχιο έγιναν οι σκιές του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, με τα μηνύματα που εκπέμπονται από αυτή τη συνεργασία με τη ναυαρχίδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ να είναι πολλαπλά.

Μάλιστα, όσον αφορά το ελληνικό υποβρύχιο, είναι η πρώτη φορά που αναδύεται τις τελευταίες ημέρες και δίνει στίγμα, αφού για τους Τούρκους τα 4 υποβρύχια της κλάσης όπως και το αναβαθμισμένο «Ωκεανός», είναι αδύνατο να εντοπιστούν από τα σόναρ τους, αποτελώντας τον μεγαλύτερο εφιάλτη του τουρκικού στόλου.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 26/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: Από την επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στο Αρχηγείο Στόλου την Παρασκευή 05 Ιουνίου 2020

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια