Στα «σκαριά» στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «εκτός ΝΑΤΟ» κόντρα στον Ερντογάν

Στα «σκαριά» στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «εκτός ΝΑΤΟ» κόντρα στον Ερντογάν


Νέα συμμαχία-«Ασπίδα» Μακρόν στις προκλήσεις του Ερντογάν
Τι θα προβλέπει η αμυντική συμφωνία που θα αναβαθμίσει τη ναυτική και αεροπορική παρουσία των Γάλλων στο Αιγαίο, και στην ανατολική Μεσόγειο

Tου ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ-p.karvounopoulos@realnews.gr

Στρατιωτική συνεργασία εκτός «ομπρέ­λας ΝΑΤΟ» βρίσκεται στα σκαριά μετα­ξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Μια συνεργασία που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβαθμισμέ­νη ναυτική και αεροπορική παρουσία των Γάλ­λων στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Με­σόγειο. Προς το παρόν «τρέχει» ήδη το σχέδιο συγκρότησης ναυτικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν πλοία από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο, ωστόσο Αθήνα και Παρίσι «φλερ­τάρουν» και με μια πιο στενή στρατιωτική συ­νεργασία, πάντα εκτός «ομπρέλας του ΝΑΤΟ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και, μετά το επεισόδιο μεταξύ τουρκικού και γαλλι­κού πολεμικού πλοίου ανοιχτά της Λιβύης αι­σθάνεται δικαιωμένος για τη δήλωσή του. Η Γαλλία, η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας δεν μπορεί να ανεχθεί τη φιλοτουρκική στάση της Συμμαχίας αν και αυτό είναι μάλλον... αφορ­μή. Η αιτία είναι ότι Παρίσι και Άγκυρα έχουν αυτή την περίοδο αντικρουόμενα συμφέροντα στη Μεσόγειο και στη Λιβύη και ο Μακρόν φέ­ρεται διατεθειμένος να στείλει ένα ηχηρό μή­νυμα στις Βρυξέλλες δημιουργώντας στρατι­ωτικές συνεργασίες εκτός ΝΑΤΟ! Η Ελλάδα εί­ναι η χώρα η οποία έχει κάθε λόγο να συζητή­σει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το επεισόδιο της 10ης Ιουνίου ανοιχτά της Λιβύης, κατά το οποίο η τουρκική φρεγάτα «Orus reis» στόχευσε και πραγματοποίησε επι­θετικούς ελιγμούς κατά της γαλλικής φρεγάτας «Courbet», ενδέχεται να δρομολογήσει πολύ πιο σημαντικές εξελίξεις από τις αναμενόμε­νες. Η Γαλλία απαίτησε να ληφθούν μέτρα και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει αρχίσει να προκαλεί με τη φιλοτουρκική συμπεριφορά του, απλά ανακοίνωσε ότι το θέμα «θα ερευνηθεί».

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τη Γαλλία, που, ως πρώτο μέτρο κατά της Συμμαχίας απέσυρε πολεμικά πλοία της από νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη.

Το Παρίσι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και πολύ περισσότερο με τις ΗΠΑ, έχει καταλάβει ότι δεν μπορούν τα «κλειδιά» της Μεσογείου να περάσουν στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ίσως και ένα μέρος της αμερικανικής διοίκησης εμπιστεύονται τον Τούρκο ως «τοποτηρητή» τους όσο παράδοξο κι αν είναι αυτό. Γι' αυτό και ο Μακρόν θέλει να «αναχαιτίσει» την τουρκική εξάπλωση, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με δηλώσεις και αυστηρές συστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι για «στενή αμυντική συνερ­γασία». Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στο περιθώ­ριο των διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες «Bellh@ra» που θέλει η Γαλλία να πουλήσει στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αναζητεί νέο πλοίο για τον στόλο της. Όπως έγραψε η «R» την περασμένη Κυρια­κή, η Ελλάδα θα ήταν πολύ ικανοποιημένη αν η σύμμαχος Γαλ­λία έστελνε στο Αιγαίο μία ή δύο φρεγάτες «Fremm» και ακό­μη καλύτερα αν μαζί με αυτές προβλεπόταν και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale». Η γαλλική πλευρά φαίνεται ότι ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία βλέπει θετικά αυτή την προοπτική και την εντάσσει σε μια «δι­μερή αμυντική συμφωνία».

Όλα αυτά θα συζητηθούν σοβαρά στην επικείμενη επίσκε­ψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλι, η ημερομηνία της οποίας ακόμη δεν έχει «κλειδώσει». Η Φ. Παρλί, σε δηλώσεις της έχει επισημάνει ότι η Γαλλία επιθυμεί «πολιτικές λύσεις» στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι προσπάθειες εξεύρε­σης τέτοιων λύσεων μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει.

Στις συζητήσεις που θα έχε η Φ. Παρλί στην Αθήνα θα φανεί το κατά πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτή την ελληνο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία που θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή. Η παρουσία φρεγατών «Fremm» και πολύ περισσότερο αυτή των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» μπορεί να αποτελέσει ένα «δίχτυ ασφαλείας».

Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια υλοποίησης αυτής της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας θα προκαλέσει αντιδράσεις - και όχι μό­νο από την Τουρκία. Αυτές είναι αναμενόμενες, θα είναι απί­θανο να μην υπάρξουν πιέσεις από το ΝΑΤΟ, αλλά και από με­μονωμένες χώρες -η Γερμανία πρώτη από όλες- για να μην τεθεί σε ισχύ μια τέτοια συνεργασία.

Το ΝΑΤΟ δεν θα «καταπιεί» εύκολα την... ακύρωσή του από τη μεγάλη στρατιωτική δύναμη Γαλλία και η Γερμανία είναι προφανές ότι δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την προσέγγιση Αθήνας-Παρισίων. Όχι μόνο για­τί αυτή στρέφεται κατά της Τουρκίας αλλά και επειδή δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να φύγει από τη δική της επιρροή και να περάσει σε αυτή της Γαλλίας. Αναμενόμενη εί­ναι και η αμερικανική αντίδραση.

Οι αντιδράσεις βεβαίως έχουν να κάνουν και με λόγους... εξοπλιστικούς. Γερμανοί και Αμερι­κανοί προσπαθούν να μπουν σφήνα στο πρό­γραμμα ναυπήγησης νέων πολεμικών πλοίων για τον ελληνικό Στόλο. Η περαιτέρω «σύσφιξη» των ελληνογαλλικών σχέσεων δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί και σε εξοπλιστικές επιλογές της Ελλάδας και αυτό δεν το επιθυμούν ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Γερμανοί.

Στην Αθήνα, κύκλοι των Γενικών Επιτελεί­ων αναφέρουν ότι «ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ έχουν πάρει από την Ελλάδα ό,τι ζήτησαν, χω­ρίς να έχουν δώσει τα αναμενόμενα». Συνεπώς αν η Γαλλία είναι πράγματι αποφασισμένη να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς το ΝΑΤΟ αλ­λά και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους η διμε­ρής αμυντική συμφωνία έχει πολλές πιθανότη­τες να ολοκληρωθεί.

Προς το παρόν, πάντως «τρέχει» ήδη η τε­τραμερής ναυτική συνεργασία Γαλλίας-Ιταλίας-Ελλάδας-Κύπρου.

REAL NEWS 05/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια