Παναγιωτόπουλος: Αναβαθμισμένη η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία

Παναγιωτόπουλος: Αναβαθμισμένη η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία


ΦΩΤΟ Αρχείου: O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ (FlorenceParly), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑτοδότη της 04/07/2020:

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ή διαφορετικά όπως ονομάζεται- «ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας» πρόκειται να υπογράψει η Ελλάδα με την Γαλλία.

Όπως μου εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόκειται για αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που προβλέπει όχι μόνον κοινές ασκήσεις, ή ανταλλαγή πληροφοριών ή ακόμα συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων και εξοπλιστικά (για παράδειγμα φρεγάτες, καθώς και ανταλλακτικά των Μιράζ) αλλά και στρατιωτικές διευκολύνσεις, ακόμα και στρατιωτική παρουσία. Περισσότερες λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να πω. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο λέει ότι τέτοια στρατιωτική συμφωνία δεν έχει υπογράψει ποτέ η χώρα μας με την Γαλλία. Εκτός απροόπτου πρόκειται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα με την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις των Γάλλων διπλωματών, εκπροσώπων οπλικών συστημάτων, αλλά και πολιτικών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ετοιμάζουν, βλέπετε, αυτή τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και θέλουν όλα να είναι έτοιμα στο επόμενο διάστημα.

Πέραν των Γάλλων όμως έχουν πυκνώσει τις επαφές τους στο υπουργείο Άμυνας και οι Αμερικανοί ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου. Θέματα όπως η διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα ελληνοτουρκικά πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση της Ουάσιγκτον.

Τέσσερα πολεμικά σ΄ένα χρόνο

Προς το παρόν ο υπουργός Άμυνας παραλαμβάνει πολεμικά πλοία. Μέσα σ΄ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του παρέλαβε ή θα παραλάβει… τέσσερα! Τη Δευτέρα παραλαμβάνει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας το δεύτερο πλοίο γενικής υποστήριξης. Πρόκειται για τη νέα μεγάλη δωρεάν της οικογένειας Λασκαρίδη. Είχε δωρίσει άλλο ένα πλοίο γενικής υποστήριξης τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην τελετή αναμένεται να παραστούν τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , καθώς και ο πρώην Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος. Ο υπουργός θα παραστεί επίσης και στην καθέλκυση της 7ης πυραυλακάτου και της παραλαβής από το Πολεμικό Ναυτικό της 6ης.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ειμαστε καλοι πελατες αφου αγορασαμε 40 α/φη ΜF1 -40 αφη M2000 -20 αφη M200-5 το δορυφορικο και μη λειτουργικο λογω αναβαθμισης στστημα HLIOS τις φρεγατες Behara ειναι ΚΑΤΙ ΔΙΣ ΑΥΤΑ ΞΕΧΩΡΑ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-αντι να επενδυθουν σε μοναδες παραγωγης εργοστασια που ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ειχαμε το ΠΑΡΕ ΛΕΦΤΑ ΧΑΣΑΠΗ ΔΩΣΕ ΚΡΕΑΣ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες ανοησίες αδερφέ.

      Διαγραφή
    2. ...."να επενδυθουν σε μοναδες παραγωγης εργοστασια"... και λίαν συντόμως, ως συνήθως, να βαρέσουν πτώχευση. Είδαμε την ευημερία και στα χρόνια που δεν δίνονταν ούτε σεντ στα εξοπλιστικά. Εργοστάσια και μονάδες παραγωγής ανεπτύχθησαν ραγδαία κι έδωσαν δουλειά σε χιλιάδες εργάτες!!

      Διαγραφή