Παναγιωτόπουλος: Έτσι θα γίνει η εξαγορά αναγνώρισης χρόνου σπουδών στελεχών ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ

Σε απάντηση της (β) σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Ζήτημα αναγνώρισης του χρόνου σπουδών με την καταβολή εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο για τους ένστολους», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), που έχει καταταγεί μέχρι την 31 Δεκ 95 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 01 Ιαν 15 και μετά, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του ΠΔ 169/2007 (Α' 210), εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Η αναγνώριση της εν λόγω 3ετίας δύναται να πραγματοποιηθεί με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών, όπως ορίζεται στις (α) σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ως εκ τούτων, η εισφορά που θα καταβάλλεται για την εξαγορά του υπόψη χρόνου είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Η δε σχετική αίτηση από τον ενδιαφερόμενο, μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ακόμα και κατά την συνταξιοδότηση του.

Περαιτέρω, από 01 Ιαν 17, για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, ισχύουν τα μεταβατικά ποσοστά εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, όπως καθορίστηκαν με τη σχετική Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β' 4005/2016). Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή από τον ασφαλισμένο, του συνόλου των εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου) για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Επιπλέον, το συνολικό αυτό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α' 85), έχει ορισθεί σε 20%, επί των συντάξιμων αποδοχών του εργαζομένου.

Ανεξάρτητα, όμως, από το γεγονός ότι, η ακολουθούμενη δημοσιονομική αλλά και συνταξιοδοτική πολιτική, ασκείται και εφαρμόζεται αποκλειστικά από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ, έχει, ήδη, αποστείλει σχετική πρόταση (Φ.846/9/16570/Σ.4925/05 Μαρ 20/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ), στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται για την αναγνώριση της υπόψη 3ετίας, όπως καθοριστεί καταβολή εισφορών σε ποσοστό 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερομένου.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων προς τα οποία διαβιβάζουμε αντίγραφο της παρούσης για τις δικές τους ενέργειες.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια