Νέο δόγμα ετοιμότητας από «Πεντάγωνο»-Συνεχείς ασκήσεις σε «πολεμικές συνθήκες» των ΕΔ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Νέο δόγμα ετοιμότητας από «Πεντάγωνο»-Συνεχείς ασκήσεις σε «πολεμικές συνθήκες» των ΕΔ (ΓΡΑΦΗΜΑ)


Συνεχείς ασκήσεις σε «πολεμικές συνθήκες» εκεί όπου μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να κληθούν να επιχειρήσουν

Του ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Δόγμα πολεμικής ετοιμότητας ακο­λουθείται συστηματικά εδώ και δυο μήνες και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή του ΓΕΕΘΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό αλλά και τα μέσα του Στρατού να ασκούνται όχι επί χάρτου ή σε συνήθη πεδία εκπαίδευσης αλλά ακριβώς στον ίδιο φυσικό χώρο, όπου θα κληθούν να πολεμήσουν σε περίπτωση απειλής και «θερμού επεισοδίου» από τους Τούρκους.

Οι επιτελείς προχωρούν σε συνεχείς δεσμεύσεις περιοχών (με έκδοση Navtex) σ' όλο το Αιγαίο αλλά και αλλού για τη διεξαγωγή ρεαλιστικών ασκήσεων και τη δοκιμή σεναρίων με βολές και πραγματικά πυρά και βολές, ειδικά δε στα σημεία που «σημαδεύουν» οι Τούρκοι.
Ο στόχος αυτού του σχεδιασμού, που έχει μάλιστα μελετηθεί σε βάθος, είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει οποιαδήποτε πρόκληση (έρευνα, γεώτρηση, στρατιωτική εμπλοκή) να είναι πολλά βήματα μπροστά και να την εξουδετερώσουν εν τη γενέσει της.

Ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και προκλη­τικότητας φανερώνει το ύψιστο επίπεδο επαγρύπνησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ασκήσεις γίνονταν πάντα. Αλλά και σενάρια αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική απειλή αναλύονται πάντα. Για πρώτη φορά όμως οι επιτελείς του «Πενταγώνου» έχουν δώσει εντολή για συνεχή υλοποίηση σεναρίων αντίδρασης σε σημεία όπου πιθανολογείται ότι μπορεί να προκαλέσει η Άγκυρα. Βασική αρχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ούτως ή άλλως το γνωστό στρα­τιωτικό ρητό «εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε». Όμως πλέον το ρητό έχει παραφραστεί στη μορφή «εκπαιδευόμαστε εκεί που θα πολεμήσουμε» δείχνοντας ότι το επίπεδο επαγρύπνησης έχει ανέβει κι άλλο. Άλλωστε πεποίθηση των επιτελών και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων­σταντίνου Φλώρου είναι ότι η όποια κρίση και στρατιωτική εμπλοκή εκδηλωθεί δεν θα είναι σημειακή αλλά θα εξαπλωθεί. Και γι΄ αυτό η αντιμετώπισή της θα πρέπει να δοκιμαστεί σε πολλές περιοχές.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΝ. Δεν είναι τυχαίο ότι φρεγάτες, υποβρύχια, κανονιο­φόροι τορπιλάκατοι του Πολεμικού Ναυτι­κού, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ομάδες του Στρατού Ξηράς έχουν βρεθεί ξανά και ξανά σε περι­οχές της νότιας Κρήτης, νότια της Καρπά­θου αλλά και στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο από τα μέσα Μαΐου, όταν άρχισαν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού. (κλικ για μεγέθυνση)


Πρόκειται για περιοχές που οι Τούρκοι είτε έχουν απειλήσει πως θα διεξάγουν έρευνες υδρογονανθράκων είτε για άλλες που τις «γκριζάρουν» συστηματικά. Η πα­ρουσία μάλιστα των Ελληνικών δυνάμεων σ' αυτές τις περιοχές με τη διεξαγωγή ήταν ιδιαίτερα ηχηρή. Έγιναν και γίνονται ρεα­λιστικά γυμνάσια και βολές με πραγματικά πυρά με όλους τους τύπους των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η εκπαίδευση και των τριών κλάδων των Ενό­πλων Δυνάμεων το διήμερο 23-24 Ιουνίου όταν σείστηκε το Καρπάθιο Πέλαγος από τις βολές κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/Β) από μονάδες επιφάνειας και ελικόπτερο του ΠΝ, αεροσκάφη της ΠΑ και τορπίλης μάχης από υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας.

Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, μεγάλο μέρος του ελληνικού Στόλου είχε βρεθεί στο νότιο Κρητικό Πέλαγος αλλά και στο Μυρτώο στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα το ΓΕΕΘΑ επιδιώκει - χάρη στις σημαντικές στρατιωτικές συνεργασίες που έχει η χώρα μας - στις ασκήσεις να υπάρχει και συμ­μετοχή συμμαχικών μέσων. Δύο φορές σε άσκηση του ΠΝ στο νότιο Κρητικό υπήρχε και ευρεία συνεργασία με αεροσκάφος ναυ­τικών επιχειρήσεων Ρ-8Α του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης και γι΄ αυτό το «Πεντάγωνο» εστιάζει την προσοχή του σ' αυτή την περιοχή.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί, όπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ» ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού Στόλου τους τελευταίους μήνες βρίσκεται συνεχώς εν πλω και σε επιφυλακή και για την επιτήρηση του Μεταναστευτικού αλλά και για αποτροπή όποιας απειλής. Και οι ασκήσεις μικρής κλίμακας ανά τετράδες πλοίων (φρεγάτα, κανονιο­φόρος, υποβρύχιο, τορπιλάκατος) είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ασταμάτητες.

ΤΑ ΝΕΑ 18/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια