Σε γραμμή ΝΑΤΟ το νέο δόγμα των Ειδικών Δυνάμεων

Σε γραμμή ΝΑΤΟ το νέο δόγμα των Ειδικών Δυνάμεων


ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ «ΟΜΠΡΕΛΑ».

Του ΜΑΝΟΥ ΧΑΠΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σε νέα εποχή έχουν μπει οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχει­ρήσεων και οι Ειδικές Δυνάμεις όλων των Κλάδων: Θα εκπαιδεύονται και θα επιχειρούν πλέον κάτω από την κοινή «ομπρέλα» της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) με στόχο να επεμβαίνουν ακαριαία και απο­τελεσματικότερα σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία.

Η στρατιωτική ηγεσία και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θεώρησαν επιβεβλημένο, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η προκλητικότητα έχουν χτυπήσει «κόκκινο», να προ­χωρήσει άμεσα η αναδιοργάνωση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων - Ειδικών Δυνάμεων υπό το νέο μοντέλο. Το Συμβούλιο Αρχηγών (ΣΑΓΕ) αποφάσισε την ίδρυση της ΔΕΠ τον Απρίλιο, αλλά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπάρξει καμία καθυστέ­ρηση. Ήδη η ΔΕΠ συγκροτείται με ταχύτατους ρυθμούς. Την περασμένη Παρασκευή ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε την 13η Διοίκηση ΕιδικώνΕπιχειρήσεων στου Γουδή, ενημε­ρώθηκε για την πρόοδο των διαδικασιών συγκρότησης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και έδωσε κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των έργων και των απαιτούμενών υποδομών. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ως ένας από τους πιο επίλεκτους κομάντος του Ελληνικού Στρατού, με μετεκπαίδευση και στις ΗΠΑ, είχε δρομολογήσει τη δημιουργία της ΔΕΠ όταν ήταν Διοικητής στη 13η Διοίκηση Ε.Ε. Τη δρομολόγησε ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα την υλοποιεί.

Τρία θα είναι τα μεγάλα «ατού» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Θα είναι αυτοδύναμη σε προσωπικό και μέσα (εναέρια, πλωτά). Θα έχει το πλεονέκτημα της ταχύτητας στη διαδικασία λήψης απόφασης, ενώ θα επιτευχθεί και η καλύτερη συνεργασία των ειδικών δυνάμεων (διακλαδικότητα). Παράλληλα επιτυγχάνεται και οικονομία αφού θα υπάρχουν ενιαίες προμήθειες μέσων, υλικών, οπλισμού. Οι Δυνάμεις που θα υπάγονται στη ΔΕΠ είναι:

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ).
Οι καταδρομείς - αλεξιπτωτιστές.
Οι πεζοναύτες.
Τμήμα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ-90 και CH-47DC Chinook): μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών ΕΕ (Special Operations Air Task Group, SOATG).

Με τις αλλαγές οι Ειδικές Δυνάμεις θα μετεξελιχθούν σύμφωνα με τα σύγχρονα νατοϊκά πρότυπα. Ούτως ή άλ­λως οι Ειδικές Δυνάμεις θεωρούνται σημαντικές για κάθε στρατό. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές όμως εκτιμούν ότι υπό την ενιαία διοίκηση θα αποτελούν «εργαλείο χειρουρ­γικής ακρίβειας» για πλήγματα στρατηγικής σημασίας.

ΤΑ ΝΕΑ 21/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Υπόψη ΝΑΤΟϊκά δεν σημαίνει απαραίτητα και αμερικανικά. Εάν είναι να γίνει σαν το ΝΑΤΟ το σημερινό, άστο καλύτερα να μην αγοράσουμε, κάντο ελληνικά και πατριωτικά. Και πείρα υπάρχει και προσωπικό ικανότατο και θέληση από τον ΑΓΕΕΘΑ, και εγκαταστάσεις. Ο τολμών νικά καταδρομικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή