Η σημασία του Ηλεκτρονικού Πολέμου και των UAV «καμικάζι» στο πεδίο μάχης

Η σημασία του Ηλεκτρονικού Πολέμου και των UAV «καμικάζι» στο πεδίο μάχης


Γράφει Ο Παναγιώτης Νάστος, Σχης(ε.α)-αναλυτής-Συγγραφέας

Οι τούρκοι πρόσφατα στη Συρία εφάρμοσαν ένα νέο Δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάνοντας ευρεία χρήση συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, του ΚΟRAL, για ανίχνευση και παρεμβολή ηλεκτρονικών στόχων του εχθρού, ευρύτατη χρήση UAV για καταστροφή εχθρικών στόχων με παράλληλη χρήση της πολεμικής αεροπορίας τους επιθετικών ελικοπτέρων, πυροβολικού και ειδικών δυνάμεων τους.

Το νέο αυτό δόγμα χρήζει λεπτομερειακής ανάλυσης από το ΓΕΕΘΑ προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του. Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία προανήγγειλε την κατασκευή και χρήση 500 UAV καμικάζι, τα οποία αναίμακτα θα μπορούν να πλήξουν πολλαπλούς στόχους όπως οχήματα, οχυρωματικά έργα, αποθήκες πυρομαχικών, έργα κοινής ωφελείας, συγκεντρώσεις προσωπικού κλπ.

Το τουρκικό UAV «καμικάζι» έχει την ονομασία ALPAGU. Το ALPAGU παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF-17. Ο ρόλος του είναι η πρόσκρουση σε στόχο και η εξουδετέρωσή του με την έκρηξη της πολεμικής κεφαλής που φέρει. Για τον έλεγχο του ALPAGU συχνά απαιτείται μόνο ένας στρατιώτης. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι:

Βεληνεκές 5 χιλιόμετρα

Μέγιστο ύψος 400 μέτρα

Βάρος 3.700 γραμμάρια

Διαστάσεις 125 mm x 65 cm

Στην ίδια κατηγορία η Τουρκία σκοπεύει να εντάξει δύο UAV, τα KARGU και TOGAN. Το TOGAN προβλέπεται να χρησιμοποιεί κυρίως για τη συλλογή πληροφορίων. Το KARGU θα χρησιμοποιείται στον ίδιο ρόλο με το ALPAGU. Τα παραπάνω UAV μπορούν να εκτοξευθούν κατά σμήνη, τα οποία μπορούν να διαδρούν μεταξύ τους πλήττοντας διαφορετικούς στόχους οι οποίοι θα εμφανίζονται στο πεδίο μάχης. Συνεπώς η χρήση των παραπάνω UAV, καθώς και των UAV BAYRAKTAR από την Τουρκία αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και απειλή για τον στόλο μας αλλά και το στρατό μας το οποίο χρήζει κατεπείγουσας αντιμετώπισης και αγοράς αφενός οπλικών συστημάτων αντιμετώπισής τους, αφετέρου αγορά παρόμοιων UAV προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς κατά των τούρκων και εξηγώ.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα. Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους-μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο. Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες. Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια UAV δηλαδή unmanned marine vehicles τα λεγόμενα UMVs. Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και UMVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων. Τελειώνοντας πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω UAV – UMVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (ε.α) – Αναλυτής –Συγγραφέας-Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια