Δικαίωση αδικηθέντων εισαγομένων σε Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές λόγω …σεισμού!

Δικαίωση αδικηθέντων εισαγομένων σε Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές λόγω …σεισμού!


Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρόσφατη απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματική την άνιση μεταχείριση, όσον αφορά τη διαφοροποίηση, ως προς το έτος εισαγωγής των υποψηφίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της 12-6-2017 των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών, μεταξύ αυτών που ήταν υποψήφιοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και εισήχθησαν το έτος 2017 και εκείνων που ήταν υποψήφιοι Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και εισήχθησαν ένα έτος αργότερα (2018).

Το ιστορικό

Το ιστορικό της υπόθεσης που οδηγεί σε αναγνώριση ενός έτους ακόμα στην επετηρίδα με αυτονόητες μισθολογικές αναβαθμίσεις και συντάξιμες αποδοχές, εξηγεί ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Πέτρος Αγγελάκης, που χειρίστηκε την υπόθεση στα Διοικητικά Δικαστήρια και την κέρδισε: Στις 12-6-2017, ενόσω διαρκούσαν οι πανελλαδικές εξετάσεις, οι νήσοι Λέσβος, Χίος, Οινούσσες και Ψαρά επλήγησαν από σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Προς άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι απόφοιτοι των Λυκείων των νήσων αυτών, που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του σχολικού έτους 2016-2017, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που αντιμετώπισαν εξαιτίας του σεισμού, προβλέφθηκε, αρχικά μόνο για τους υποψηφίους Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., ειδικό ποσοστό 1,50%, επιπλέον του αριθμού εισακτέων. Οι υποψήφιοι αυτοί εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Αντίστοιχες ευεργετικές διατάξεις θεσπίστηκαν αργότερα και για τους ομοίως πληγέντες υποψήφιους στρατιωτικών σχολών και σχολών σωμάτων ασφαλείας, με τη διαφορά ότι εκείνοι εισήχθησαν στις αντίστοιχες σχολές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2018-2019).

Υποψήφια της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, πληγείσα από τον εν λόγω σεισμό, η οποία εισήχθη στη σχολή αυτή το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για την ακύρωση της αποφάσεως εισαγωγής της, κατά το μέρος που η εισαγωγή της δεν έγινε αναδρομικά από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (2017-2018), όπως έγινε η εισαγωγή των λοιπών πληγέντων υποψηφίων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

Η Απόφαση

Το Militaire.gr εξασφάλισε και παρουσιάζει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απόφαση:

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρόσφατη απόφασή του, έκρινε ότι: «Η διαφοροποίηση που θεσμοθετήθηκε μεταξύ των αποφοίτων Λυκείων των προαναφερόμενων νήσων, των μετασχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του σχολικού έτους 2016 – 2017, ως προς το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος από το οποίο οι απόφοιτοι αυτοί εισάγονται στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πάσχει από αντισυνταγματικότητα … Συγκεκριμένα … η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μεν επιτυχόντων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι. και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. από το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018, των δε επιτυχόντων στις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές ΑΕΝ Πλοιάρχων/Μηχανικών από το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019, έρχεται σε αντίθεση προς τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, καθόσον κινείται εκτός των ορίων που διαγράφονται από τη συνταγματική αυτή αρχή και τα οποία αποκλείουν τη σημειωθείσα εν προκειμένω εκδήλως άνιση μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές συνθήκες».

Τι οφείλει τώρα η Διοίκηση

«Έτσι, επισημαίνει ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Πέτρος Αγγελάκης, δικαιώθηκε η προσφεύγουσα, ενώ η Διοίκηση οφείλει, σε συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, να προβεί σε αναδρομική κατάταξή της στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (2017-2018) και, περαιτέρω, όταν αυτή αποφοιτήσει, να την εντάξει στη σειρά αποφοίτησης και αρχαιότητας του προηγούμενου έτους και να της χορηγήσει αναδρομικές αποδοχές, αποκαθιστώντας την, με τον τρόπο αυτό, πλήρως, διοικητικά και μισθολογικά».

Η απόφαση αυτή έχει την δυναμική της και για αντίστοιχες περιπτώσεις αδικηθέντων από τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές ΑΕΝ Πλοιάρχων/Μηχανικών.

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια