Έτσι στήνει η Αθήνα τη διπλωματική της «θωράκιση» στις τουρκικές κινήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτσι στήνει η Αθήνα τη διπλωματική της «θωράκιση» στις τουρκικές κινήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αντιδράσει ακόμη και στρατιωτικά, εάν θιγούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Σε... παζάρι, αλλά με τους δικούς της όρους, επιδιώκει να οδηγήσει την Αθήνα η Άγκυρα, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με νέες δηλώσεις του, καλεί την Ελλάδα σε διάλογο για τον διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει ισχύ», προειδοποιεί η Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα διαμηνύει πως δεν θα διστάσει να αντιδράσει με κάθε τρόπο προκειμένου να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον άξονα Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου και μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προώθησε στο Κάιρο τις συζητήσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Παράλληλα, το Σάββατο 20 Ιουνίου, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αντιδράσει ακόμη και στρατιωτικά, εάν θιγούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είχε προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, η δήλωση του αρχηγού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος διαμήνυσε στην Τουρκία να μη διανοηθεί να παραβιάσει τον εθνικό μας εναέριο χώρο. «Όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να πιστεύει πως έχει μετατρέψει πλέον την Τουρκία σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Μπορεί η οικονομία της χώρας να στηρίζεται σε «πήλινα πόδια», όμως οι διαρκείς επικοινωνίες του με Τραμπ, Πούτιν και Μέρκελ καθώς και η διαφαινόμενη επικράτηση του Σάρατζ στη Λιβύη, έχουν «φουσκώσει» τα μυαλά στην Άγκυρα.

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στο Open:


Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Τώρα είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα

Έκκληση στην Ελλάδα για διάλογο απηύθυνε εκ νέου το Σάββατο, 20 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αττάλεια, στη διάρκεια φόρουμ για τον τουρισμό, προσκαλώντας τους πρέσβεις 50 χωρών.

«Τις προειδοποιήσεις μας δεν τις έλαβαν υπόψη. Συμφωνία χωρίς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιφέρει ούτε όφελος, ούτε θα έχει ισχύ. Ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, και πρώτα από όλα με την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή γίνεται συνεχώς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια, ήδη από το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη όταν συναντήθηκαν πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε, πάντως, τις αιχμές του για την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς βλέπουμε την ανατ. Μεσόγειο ως ένα χώρο, ως μία περιοχή συνεργασίας. Δυστυχώς, μέχρι και χθες οι προσπάθειες για αποκλεισμό της Τουρκίας ήταν σε πρώτο πλάνο. Από άλλες χώρες που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία σε ένα στενό κομμάτι, είτε με το χάρτη της Σεβίλλης, είτε δεν ξέρω με τι άλλο…».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια