Η πιθανή στάση των ΗΠΑ σε Ελληνοτουρκικά-Λιβύη και τρόποι πρόληψης τυχόν αρνητικών εξελίξεων

Η πιθανή στάση των ΗΠΑ σε Ελληνοτουρκικά-Λιβύη και τρόποι πρόληψης τυχόν αρνητικών εξελίξεων


ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΒΥΗ

Γράφει Ο Παναγιώτης Νάστος, Σχης(ε.α)-αναλυτής-Συγγραφέας

Την τελευταία εβδομάδα έχουν λάβει χώρα τρία γεγονότα, τα οποία αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για την μελλοντική στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά και τη Λιβύη. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με πηγές συνήθους αξιοπιστίας η Αμερικανική Διοίκηση κατόπιν εντολής του Προέδρου Trump,εξέτασε τη δυνατότητα να βρεθεί τρόπος με τον οποίο να σταματήσει το Κογκρέσο να ασκεί εποπτεία στον Αμερικανό Πρόεδρο αναφορικά με τις μεγάλες πωλήσεις όπλων σε άλλες χώρες.

Αυτό φέρεται να οφείλεται στον αριθμό των φορών που το Κογκρέσο προσπάθησε να συγκρατήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόσο για την ανησυχία για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη όσο και για το πού τελικά καταλήγουν αυτά τα όπλα, παραβιάζοντας τους όρους των ΗΠΑ για οι πωλήσεις.

Η νομική λύση βρέθηκε από την Αμερικανική Διοίκηση, και έτσι εάν οι ΗΠΑ κηρυχθούν σε « Εθνική Κατάσταση έκτακτης Ανάγκης» τότε αυτόματα ο Πρόεδρος δεν «λογοδοτεί» στο Κογκρέσο για τις μεγάλες πωλήσεις όπλων.

Εδώ γεννιέται το παρακάτω ερώτημα. Εάν τελικά ο Πρόεδρος Trump κηρύξει τις ΗΠΑ σε Εθνική Κατάσταση έκτακτης Ανάγκης, μήπως τελικά ο ίδιος εγκρίνει να προχωρήσει η πώληση των F-35 στην Τουρκία, παρακάμπτοντας την επιβολή κυρώσεων που επέβαλλε στην Τουρκία το Αμερικανικό Κογκρέσο, λόγω απόκτησης των S-400 από αυτήν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την βαρύτητα και τα επακόλουθα για τα ελληνοτουρκικά, μιάς τέτοιας κίνησης από τον Πρόεδρο Trump.

Το ερώτημά μου δεν είναι αβάσιμο, αφού όλοι γνωρίζουμε την «αδυναμία» που έχει ο Trump προς τον πολύ καλό του φίλο Erdogan. Επιπλέον αυτή την εβδομάδα αθωώθηκε από βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Trump, ο απόστρατος Στρατηγός Φλίν, ο οποίος αποδεδειγμένα με στοιχεία, ήταν ο μεγαλύτερος λομπίστας της Τουρκίας στον Λευκό Οίκο. Τέλος η Τουρκία διατυμπανίζει ότι τελικά δεν έχει ενεργοποιήσει τους S-400 και έτσι δεν έχει αποπεμφθεί από το πρόγραμμα των F-35, γεγονός το οποίο κανονικά θα πρέπει να επισυμβεί στο προσεχές διάστημα.

Τέλος στη Λιβύη επίσης αυτή την εβδομάδα έγινε τριμελής σύσκεψη μεταξύ του Αμερικανού Πρέσβη, του Αμερικανού Στρατηγού της Αφρικής, και του Σάρατζ όπου εξετάστηκε επί χάρτου η επικρατούσα στρατιωτική κατάσταση, ενώ παρουσιάστηκε αμερικανικός χάρτης που έδειχνε τα όρια προχωρήσεως του «στρατού» του Σάρατζ, να φθάνουν εκείθεν της Σύρτης, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι έθεσε ως κόκκινη γραμμή την μη κατάληψη της πόλης της Σύρτης. Μάλιστα στη σύσκεψη καλέστηκε στο τέλος και ο Αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων του Σάρατζ, προφανώς για να πεί την άποψή του αναφορικά με το αν έχει ή όχι τη δυνατότητα να καταλάβει τη Σύρτη και να προωθηθεί εκείθεν αυτής σύμφωνα με τον χάρτη των αμερικανών.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν υψηλού επιπέδου συνάντηση συμβούλων του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων για την επικείμενη ή όχι προσάρτηση στο Ισραήλ εδαφών της Δυτικής όχθης, χωρίς να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

 Ο Πρέσβης Φρίντμαν, υποστηρικτής της προσάρτησης, επέστρεψε στο Ισραήλ, ενώ ο Πρόεδρος Trump προτείνει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις πριν ληφθεί η τελική απόφαση. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται κάποια πίεση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έτσι ώστε να μην προβεί σε κάποια μονομερή ενέργεια αλλά να αναμένει τις ΗΠΑ.

Σε τέτοια περίπτωση οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να αντιδράσουν βίαια και ένας νέος κύκλος αίματος να ξεκινήσει μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ενώ στο παιγνίδι ενδέχεται να μπούν δυναμικά και άλλες χώρες

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ –ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. Η ομογένεια των ΗΠΑ σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση,θα πρέπει να ασκήσει επί προσωπικού έντονες πιέσεις στον Πρόεδρο Trump να μην προβεί σε καμία θεματική κίνηση υπέρ της Τουρκίας, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε όχι καλές συνέπειες ενόψει αμερικανικών εκλογών. Τουναντίον θα πρέπει να τον «προτρέψουμε» να λάβει θέσεις φίλα προσκείμενα προς την Ελλάδα θέσεις, επιμένοντας στην προσωπική του παρέμβαση, προκειμένου να ηρεμήσει τον φίλο του Erdogan, ο οποίος είναι πασιφανές ότι ενεργεί και για λογαριασμό του Trump σε Συρία και Λιβύη.

2. Το Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να μπεί το προσεχές διάστημα σε νέο κύκλο ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Παλαιστίνιους, ενώ αναμένεται να έχει τεταμένες σχέσεις και με άλλες αραβικές χώρες, και όχι μόνο μηδέ εξαιρουμένης και της Τουρκίας. Συνεπώς στρατιωτικά θα είναι εμπεπλεγμένο με ότι αυτό συνεπάγεται για Κύπρο και Ελλάδα.

3. Στη Λιβύη αν ο Σάρατζ και οι τούρκοι βαδίσουν κατά της Σύρτης τα πράγματα θα «ξεφύγουν» και ενδέχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό να εμπλακούν και άλλες δυνάμεις(Αίγυπτος-Ρωσία-Γαλλία). Οπωσδήποτε όμως μια περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη η οποία θα διαρκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είχε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία θα «μάτωνε» σε Λιβύη-Συρία-Β.Ιράκ και στο εσωτερικό της. Επιπλέον θα ήταν πολύ καλό για της Ελλάδα και την Αίγυπτο, η Τουρκία να έχει πολλές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της εμπλεκόμενες στη Λιβύη και να κινηθεί παράλληλα ερευνητικό της σκάφος στην ελληνική ΑΟΖ. Τα πράγματα τότε σε στρατιωτικό επίπεδο θα ήταν ποιο απλά για Ελλάδα και Αίγυπτο, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τον διαιρεμένο τουρκικό στόλο αντίστοιχα σε Αιγαίο και Λιβύη. Μετά η «Γαλάζια Πατρίδα» του Erdogan και του Akar θα υλοποιείτο με φουσκωτά και ψαρόβαρκες.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (ε.α)-Αναλυτής-Συγγραφέας –Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια