«Σβήνουν» ξανά από τον χάρτη το Καστελόριζο-Συναγερμός σε «Πεντάγωνο» και ΥΠΕΞ

«Σβήνουν» ξανά από τον χάρτη το Καστελόριζο-Συναγερμός σε «Πεντάγωνο» και ΥΠΕΞ


Συναγερμός στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και στο ΥΠΕΞ από την επιθετική τακτική της Άγκυρας

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Σε ένα παιχνίδι κλιμάκωσης των προκλήσεων και δυναμικής επαναφοράς των διεκδικήσεων της, μέσω διαρκών εκβιασμών, προχωρά η Τουρκία, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων που θα της δώσουν έξοδο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα διαγράφει πλήρως στους χάρτες της το Καστελόριζο, καθώς και τα ελληνικά δικαιώματα που προκύπτουν από σειρά νησιών του Αιγαίου. Το σχέδιο της Άγκυρας, που έχει προκαλέσει συναγερμό στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και στο ΥΠΕΞ, ανέδειξε εκ νέου χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προβάλλοντας με έμφαση τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά μόλις 6 μίλια χωρικών υδάτων. Θέση που η Άγκυρα αξιοποιεί για να επαναφέρει πιο επιθετικά από ποτέ πάγιες διεκδικήσεις της, που έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία, ήδη από τη δεκαετία του 70, στα όρια του «θερμού επεισοδίου».

Οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν προαναγγελθεί. Επιχειρείται δε να δοθεί και μια επίφαση νομιμότητας, μέσω της μονομερούς κατάθεσης συντεταγμένων στον ΟΗΕ, στην οποία προχώρησε η Άγκυρα, στην οποία αναφέρθηκε ο Τσαβούσογλου, αλλά και του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση Σάρατζ. Ένα μνημόνιο το οποίο η Τουρκία επιχειρεί να το αξιοποιήσει ως μια συμφωνία με άλλη χώρα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της. Ο τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε και τον σχετικό χάρτη του διπλωμάτη Τσαγατάι Ερτζιγές, που αποτυπώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, μετά και το τουρκικό μνημόνιο, αλλά και περιοχές που η Τουρκία έχει οριοθετήσει ως θαλάσσια «οικόπεδα» στο παρελθόν, επικαλύπτοντας τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και συμπεριλαμβάνουν και τις περιοχές για τις οποίες η ΤΡΑΟ αιτείται νέων αδειών για σεισμογραφικές έρευνες. Τόνισε δε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει το πρόγραμμά της και δεν θα επιτρέψει «τετελεσμένα». «Οι άλλες χώρες προσπάθησαν να μας αποκλείσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Καμία συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι έγκυρη χωρίς την Τουρκία. Δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο, ελάτε να συνεργαστείτε μαζί μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Η Αθήνα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην κατάληξη σε συμφωνία για ΑΟΖ, τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, επιδιώκοντας να αποκτήσει ένα ακόμα όπλο στα χέρια της, που θα ενισχύσει τις θέσεις της και τις παλαιότερες διεθνείς συμφωνίες, βάσει των οποίων έχουν καθοριστεί τα όρια της υφαλοκρηπίδας τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Η Άγκυρα από την πλευρά της επιμένει σταθερά να καλεί την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των δικών της θέσεων. Στην Αθήνα η συνεχής κλιμάκωση της έντασης από την τουρκική πλευρά έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με το ερώτημα εάν πλέον μετατρέπεται σε μονόδρομο. Το «αγκάθι» είναι πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει και «απώλειες», ενώ η Τουρκία αναφέρεται σε σειρά θεμάτων που θα έπρεπε να αφορά μια προσφυγή και όχι μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αντίστοιχα μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία, που στις παρούσες συνθήκες εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως τοπική «υπερδύναμη», την οποία η Δύση συνεχίζει να θέλει να κρατήσει στην «αγκαλιά» της, δείχνει ότι τα συμφέροντά της δύσκολα παρακάμπτονται από τους διεθνείς παίκτες της περιοχής.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ. Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε και στην τριμερή των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει αναλυτικά τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση - προς το παρόν τουλάχιστον - ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά απορρίπτεται ως ενδεχόμενο, καθώς δεν επιθυμούν δραματοποίηση της κατάστασης, αλλά ενεργοποίηση κάθε διπλωματικού εργαλείου. Δηλώνουν ανοιχτοί στην ενημέρωση των κομμάτων ακόμα και με ενδεχόμενες κατ' ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς.

Ο Τσαβούσογλου εξάλλου στη νέα επίθεσή του κατά της Αθήνας επιχείρησε να αξιοποιήσει και το θέμα της Αγια-Σοφιάς, διαμηνύοντας ότι αποτελεί περιουσία της Τουρκίας και έχει κατακτηθεί. Χαρακτήρισε «αναίδεια» της Ελλάδας την κριτική που άσκησε για την ανάγνωση μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Κατηγόρησε δε την Αθήνα, λέγοντας ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί, αλλά και γιατί - όπως είπε - με «δικαιολογία» τον κορωνοϊό απαγόρευσε τη λειτουργία των τζαμιών στη Δυτική Θράκη.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 04/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια