Ναυμαχίες επί χάρτου από την Τουρκία-Η τακτική του «θερμού καλοκαιριού»


Προκλητικές Navtex νότια της Κρήτης με κωδικό-σύνθημα του τουρκικού Επιτελείου Στρατού.

ΤΩΝ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Σε ακραίες προκλήσεις ακόμα και επί χάρτου προχώρησε προχθές η Άγκυρα λίγες ώρες μετά την εντυπωσιακή άσκηση-προειδοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Καρπάθου.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις Navtex για ναυτικές ασκήσεις (στις 25 και 26/6) νότια της Κρήτης. Οι Τούρκοι όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτό αλλά έδωσαν σε κάθε Navtex ονόματα, τα οποία σχηματίζουν τη φράση-σύνθημα του τουρκικού Επιτελείου Στρατού «ΕΤΚΙΝ CAYDIRICI SAYGIN», που ση­μαίνει «Αποτελεσματικοί, Αποτρεπτι­κοί, Αξιοσέβαστοι».

Το τάιμινγκ της νέας τουρκικής πρό­κλησης από τη μία φανερώνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Η ομοβρο­ντία πυρών προχθές στα νότια της Καρπάθου από Ελληνική φρεγάτα, υποβρύχιο, F-16 και ελικόπτερο όχι απλώς βρήκε στόχο αλλά βύθισε το «εχθρικό» πλοίο στη θάλασσα, όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης του ΓΕΕΘΑ. Η προβολή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία η Άγκυρα επιδι­ώκει να κάνει έρευνες φαίνεται ότι θορύβησε τους Τούρκους. Και είναι πολύ πιθανόν γι΄ αυτό - και σε μια προσπάθεια άσκησης πολέμου νεύρων στην Αθήνα - να επέλεξαν άρον άρον να εκδώσουν την περίεργη Navtex.

Από την άλλη, η έκδοση των τριών Navtex δείχνει πως η Άγκυρα επιμένει στη λογική του «θερμού καλοκαιριού». Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επι­λέγει σταθερά τον δρόμο της κλιμά­κωσης με εκτόξευση απειλών από την τουρκική ηγεσία και με ακραίες επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη 12 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε μπαράζ 60 παραβιάσεων και 14 υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα νησιά όπως η Χίος. Προχθές επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό έντασης, καθώς τουρκι­κά F-16 πέταξαν 10 φορές πάνω από Ελληνικά νησιά. Μάλιστα ο συνολικός αριθμός των πτήσεων τουρκικών αε­ροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος από την αρχή του χρόνου έχει φτάσει στο ασύλληπτο νούμερο των 336.

Πάντως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που η Τουρκία προκαλεί χρησιμοποιώντας το διεθνές εργαλείο των Navtex, οι οποίες έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτιλλομένων. Ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Πόλης είχαν εκδώσει Navtex νό­τια της Κρήτης με τις περιοχές τότε να σχηματίζουν τη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ «Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΕΝΔΙΑ - ΕΕ. Η Άγκυρα στο μεταξύ εξαπολύει επίθεση και στην Ευρώπη. Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Αθήνα και στον Έβρο δείχνει η οργισμέ­νη ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι χαρακτήρισε τις δηλώσεις Δένδια «προσπάθεια κάλυψης - υπό την ομπρέλα της ΕΕ - των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αδικημάτων κατά των προσφύγων», υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν γίνεται «συνεργός σε όλα αυτά».

Για τον Ακσόι δε «οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικό­τητα», ενώ καλεί Ελλάδα και «ελληνοκυ­πριακή διοίκηση» να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η «φυλάκιση» της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Ο Ακσόι τέλος προειδοποιεί την Ελλάδα ότι δεν θα την ωφελήσουν οι «προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ», προτείνοντας στην Αθήνα να επιλέξει τον διάλογο με την Άγκυρα.

Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη σκιά της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανα­τολική Μεσόγειο, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη χθεσινή τηλεδιά­σκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας στο Συμβούλιο, όπως και ο ΥΠΕΞ, καθώς έχει καταστεί σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να κρατά πλήρως ενημερωμένη την Ε.Ε για τις κι­νήσεις της Άγκυρας. Χθες ο Δένδιας είχε συνάντηση και με τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, με τον οποίο επίσης συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στάση της Άγκυρας, αλλά και διμερή θέματα.

ΤΑ ΝΕΑ 26/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια