Παναγιωτόπουλος: «Οι στρατιωτικοί δεν είναι μπαλαρίνες, αλλά …πίτμπουλ»

Παναγιωτόπουλος: «Οι στρατιωτικοί δεν είναι μπαλαρίνες, αλλά …πίτμπουλ»


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης - lawandorder.gr

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλυψε πλήρως τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για τη δήλωσή του κατά των Τούρκων αν εισβάλλουν σε κάποιο νησί

Πλήρη και απόλυτη «κάλυψη» πρόσφερε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την προ ημερών δήλωσή του προς τους Στρατιωτικούς συντάκτες ότι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν ο,τιδήποτε σε ελληνικό νησί «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιοι είναι και τι θέλουν».

«Οι στρατιωτικοί δεν είναι μπαλαρίνες αλλά πίτμπουλ» ήταν η λιτή αλλά αρκούντως περιεκτική δήλωση του ΥΕΘΑ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των Στρατιωτικών συντακτών, σε μικρό πηγαδάκι, «στο όρθιο», στα σκαλιά του υπουργείου, όταν βρέθηκε εκεί για λίγη ώρα και αφού προηγουμένως είχε αποχαιρετήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Μπορέλ.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στις 21 Ιουλίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας το πρώτο εξ αναβολής επίσημο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει και την πρώτη του συνάντηση και συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπεν.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, υποδέχθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον ύπατο εκπρόσωπο / αντιπρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι δύο άντρες συνομίλησαν για τις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ αλλά και για την ανάγκη για επίδειξη ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την αναγκαιότητα για ενίσχυση της επιχειρησιακής εμπλοκής της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, των συμφερόντων της αλλά και των αξιών της.

Επιπρόσθετα ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης «IRINI» για την ασφάλεια και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας με την φρεγάτα «Σπέτσες» και την ανάληψη εκ περιτροπής της Διοίκησης Δύναμης της επιχείρησης, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση με τον κ. Μπορέλ ότι και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να συμβάλουν με ναυτικά μέσα στην επιχείρηση «IRINI», τονίζοντας ότι πρέπει η επιχείρηση να επιτύχει καθώς διακυβεύεται η δυνατότητα και αξιοπιστία της ΕΕ να διεξάγει επιχειρήσεις εντός της περιοχής των ζωτικών γεωπολιτικών συμφερόντων της. Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας η ΕΕ επηρεάζεται άμεσα και στο σύνολο της από την αστάθεια στην περιοχή ενώ η παραβίαση του εμπάργκο όπλων από τρίτους μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για αυτήν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε στον κ. Μπορέλ ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και η πολιτική της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή, ενώ η κλιμάκωση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ακούσιου ατυχήματος. Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε στην ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ ότι δεν θα γίνει ανεχτή καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές της.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη απόφαση χρηματοδότησης, από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της 'Αμυνας (EDIDP), τεσσάρων αμυντικών προγραμμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων που υπέβαλε η Ελλάδα. «Το γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του χώρου στηρίχθηκαν δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας από το 2021» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια λύση στην Λιβύη και να αποκλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και το Πολεμικό της Ναυτικό που προσφέρει τόσα πολλά στην επιχείρηση «IRINI», τονίζοντας ότι όταν εργαζόμαστε μαζί γινόμαστε δυνατότεροι. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και πως ελπίζει ότι και άλλα μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και θα ενισχύσουν την επιχείρηση «ΙRINI».

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Οι πολιτικοί τους καταντήσατε καμαριέρες και τραπεζοκόμους των εισβολέων της πατρίδας, για τους δικούς σας λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. ας γίνουμε μόνο καμαριέρες, ναυαγοσώστες, τραπεζοκόμοι, σερβιτόροι

      Διαγραφή