ΥΠΕΘΑ: Σε επιφυλακή για τριπλό χτύπημα από την Άγκυρα


Για το πιο ακραίο σενάριο η Τουρκία να επιχειρήσει μία ταυτόχρονη αποστολή ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων σε τρείς διαφορετικές περιοχές προετοιμάζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Κάθε πιθανή περίπτωση πρόκλησης από την Άγκυρα, ειδικά τους προσεχείς μήνες, μελετάται ενδελεχώς από το «Πεντάγωνο», όμως το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιτελών, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως το πιο ακραίο σενάριο τουρκικής επιθετικότητας: μία ταυτόχρονη αποστολή ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων σε τρεις διαφορετικός περιοχές.

Η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή δυο «ετοιμοπόλεμα» ερευνητικά σκάφη - τα Barbaros και Oruc Reis - και τρία γεωτρύπανα - τα Fatih, Yavuz και Kanuni. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα, εάν το επιδιώξει, να προχωρήσει σε μία ακραία ενέργεια σε τρία διαφορετικά μέτωπα με προφανή στόχο να προκαλέσει αντιπερισπασμό και να διασπάσει τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία τέτοιας έκταση απειλή.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ. Με βάση όσα έχει δηλώσει το τελευταίο διάστημα η τουρκική ηγεσία μετά το τουρκολιβικό σύμφωνο, τα πρόσφατα αιτήματα της ΤΡΑΟ για αδειοδότηση ερευνών αλλά και παλαιότερες απόπειρες για σεισμικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα «σημαδεύει» τρία σημεία. Το πρώτο είναι η περιοχή νότια του Καστελλόριζου στα όρια της κυπριακής με την ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και τον Οκτώβριο του 2018 με παράνομη Navtex το σεισμογραφικό «Barbaros» επιχείρησε ανεπιτυχώς να εισβάλλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το δεύτερο σημείο είναι οι περιοχές νότια και ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου - εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πάλι - για τις οποίες ζήτησε άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Η τρίτη περίπτωση είναι η Τουρκία να αποστείλει ερευνητικό ή άλλο σκάφος για λογαριασμό της Λιβύης, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, εντός της υποτιθέμενης λιβυκής υφαλοκρηπίδας.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ. Η Αθήνα έδειξε και το 2018 ότι θα αντιδράσει δυναμικά και δεν θα ανεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακόμη και αν ένα τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία το «Πεντάγωνο» έχει ετοιμάσει σενάρια αντίδρασης, ακόμη και στρατιωτικής εμπλοκής. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει να στείλει δύο ερευνητικά ταυτόχρονα για παράδειγμα ένα στην περιοχή του Καστελλόριζου, το δεύτερο νότια της Κρήτης αλλά και ένα τρίτο σκάφος, ενδεχομένως ένα γεωτρύπανο στα νοτιοδυτικά της Κρήτης; Πώς θα αποκρουστεί αυτή η πρόκληση αν σε όλες τις περιπτώσεις τα σκάφη συνοδεύονται και από πολεμικά πλοία;

Στο «Πεντάγωνο» δεν θεωρούν τίποτα απίθανο από πλευράς Τουρκίας. Οι επιτελείς έχουν τη βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την ικανότητα να απαντήσουν όπως πρέπει αν η Τουρκία επιχειρήσει να μετατρέψει την αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους σε θερμό επεισόδιο. Υπάρχει πλήθος σχεδίων για τις ενέργειες του Στόλου, την υποστήριξη από την Αεροπορία και την ενεργοποίηση άλλων μέσων. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται αν η Άγκυρα επιλέξει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί απειλώντας δηλαδή σε άλλα δύο μέτωπα. Το σενάριο αυτό αναλύεται προσεκτικά και γίνεται προετοιμασία από το ελληνικό «Πεντάγωνο». Σ' αυτή την ακραία περίπτωση προσωπικό και μέσα θα πρέπει να φτάσουν στα όρια αντοχών και δυνατοτήτων προκειμένου να σπεύσουν για να εξουδετερώσουν ένα τριπλό τουρκικό χτύπημα, σε διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ. Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά ότι αν Ελλάδα και Τουρκία φτάσουν στο έσχατο σημείο μίας στρατιωτικής αντιπαράθεσης πολύ δύσκολα μία τρίτη χώρα - ακόμη και σύμμαχός μας - θα εμπλακεί. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες το τελευταίο διάστημα ώστε να πείσει κυρίως τους Γάλλους αλλά και τους Αμερικανούς να παγιώσουν και να ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στη Μεσόγειο προκειμένου να φρενάρουν εγκαίρως τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με κοινές ασκήσεις με τις δύο χώρες και ήδη γίνονται κινήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Οι σχέσεις της χώρας μας τόσο με το Παρίσι όσο και με την Ουάσιγκτον είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και η Αθήνα και σε διπλωματικό και σε αμυντικό επίπεδο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτό το μομέντουμ.

TA NEA 20/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Η μοναδική επιφυλακή στο ΥΠΕΘΑ αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό, γι αυτό και βγαίνουν τα πολεμικά σενάρια, προκειμένου να εμφανιστούν οι νυν ως χρήσιμοι και απαραίτητοι. Δημοσιεύματα φέρουν αμφότερους (ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ) σίγουρους προς αντικατάσταση. Εδώ που τα λέμε ο ΥΕΘΑ δεν έχει το ειδικό βάρος της θέσης και ο ΥΦΕΘΑ, εκτός των άλλων, κουβαλάει και το φιάσκο με τη σύλληψη των Ελλήνων Αξιωματικών στον Έβρο. Οπότε με loosers δεν θα πάει ο Κυριάκος για κρίση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς, loosers στο τετράγωνο δεν λέει. Και μάλιστα εντελώς ανίκανοι για οτιδήποτε εκτός από σέλφις και αρλουμπες.

   Διαγραφή
 2. Το φιάσκο, όπως λες, με τα στελέχη που συνέλαβαν οι Τούρκοι στον Έβρο, έγινε πρίν 2 έτη, επί ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο Π/Θ το λάμβανε υπόψη, δεν θα είχε κάνει τον Στεφανή υφυπουργό εξαρχής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Μητσοτάκης έπρεπε να ξεπληρώσει κάποια γραμμάτια, και προέκυψε υφεθα ο υστερήσας. Τώρα είναι ελεύθερος από δεσμεύσεις και θα τον ξεφορτωθεί. Ούτως η άλλως είναι βαρίδι στην Μεσογείων.

   Διαγραφή