Ο Έβρος δείχνει το δρόμο: Συνάντηση κορυφής από επικεφαλής ΕΔ-ΣΑ. Που και πότε θα γίνει


Κοινή δράση για τη διαχείριση διακρατικών κρίσεων από τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Οι τουρκικές απειλές της τελευταίας διετίας που φαίνεται πλέον να γίνονται πράξη, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη να διαχειριστεί νέα, ακόμη και πολυεπίπεδη, κρίση. Η υβριδική επίθεση που εκδηλώθηκε στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο δημιούργησε νέα δεδομένα και ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κλάδων, Σωμάτων και υπουργείων, υπό μια κοινή γλώσσα.

Η διακλαδικότητα είναι η νέα φιλοσοφία που διέπει την οργάνωση και τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια. Πώς δηλαδή, Στρατός Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό θα μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα και με συνέργειες να ενεργούν από κοινού στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ο γνωστός καθηγητής Κωνσταντίνος Μπαλωμένος γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την πρωτοβουλία να επεκτείνει τη διακλαδικότητα σε όλο το φάσμα των εμπλεκόμενων κλάδων, φορέων και υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews εισηγήθηκε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη διοργάνωση μιας «συνάντησης υψηλού επιπέδου» με θέμα τη «Διαχείριση διακρατικών κρίσεων». Ο Στρατηγός Κ. Φλώρος που πιστεύει απόλυτα στη διακλαδικότητα, ενέκρινε αμέσως την ιδέα. Ακολούθησε η παρουσίασή της στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, οι οποίοι επέδειξαν ανάλογη θέρμη. Κάπως έτσι άναψε το «πράσινο φως» και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης.

Το τριήμερο 23, 24 και 25 Ιουνίου, στη Σχολή Ικάρων, στο Τατόι, για πρώτη φορά θα συγκεντρωθεί η ελίτ των κρατικών στελεχών. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, οι Αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικού και Πυροσβεστικής ο διοικητής της ΕΥΠ και η διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών θα συντονιστούν για πρώτη φορά σε μία συνάντηση.

Στην ουσία, μιλάμε για όλα τα κορυφαία στελέχη του κράτους τα οποία σε περίπτωση κρίσης θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τις απειλές να αποκωδικοποιήσουν τις προκλήσεις και να δώσουν τις οδηγίες.

Το «παρών» θα δώσουν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Ναυτιλίας. Όσοι, δηλαδή, θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της εκδήλωσης απειλής κατά της χώρας.

Τα σενάρια

Δεν πρόκειται για συνέδριο ούτε για συζήτηση. Δεν πρόκειται να γίνουν ομιλίες ή παρουσιάσεις με τον κλασικό τρόπο. Πρόκειται για συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει την αρχή εισαγωγής της νέας φιλοσοφίας σε όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R»:

Την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστούν «τα μαθήματα του Έβρου» και θα γίνει ανάλυση συμπερασμάτων. Οι υπουργοί και οι Αρχηγοί θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες που δεν έχουν γίνει γνωστές στο ευρύ κοινό, βίντεο και φωτογραφίες από την ασύμμετρη απειλή που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και τους τρόπους αντίδρασης και τα κενά ή τις παραλείψεις που εντοπίστηκαν.

Τη δεύτερη ημέρα θα γίνει «άσκηση πραγματικής προσομοίωσης επί πραγματικών σεναρίων». Επί της ουσίας πρόκειται για πρόβα τζενεράλε ενδεχόμενης κρίσης με την Τουρκία, σε σενάρια όπως εκδήλωση θερμού επεισοδίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στο Αιγαίο. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες οι οποίες θα εργαστούν επί των απειλών.

Την τρίτη ημέρα θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα επί των αποτελεσμάτων που θα έχουν εξαγάγει οι ομάδες.

Υψηλής διαβάθμισης

Συνολικά, 200 άτομα θα συμμετάσχουν σε αυτή τη «συνάντηση υψηλού επιπέδου», συμπεριλαμβανομένων των υπουργών και των Αρχηγών όλων των κλάδων και Σωμάτων. Πρόκειται για τους κορυφαίους όλων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και δεν θα επιτραπεί η είσοδος ούτε σε παρατηρητές. Έχει χαρακτηριστεί ως γεγονός υψηλής διαβάθμισης και η ενημέρωση προς τρίτους θα περιλαμβάνει τα εντελώς βασικά. Τα αποτελέσματα θα συγκεντρώσει ο κ. Μπαλωμένος ο οποίος και θα τα παρουσιάσει στους πολιτικούς προϊσταμένους και το ΚΥΣΕΑ. Ειδικός στη Διαχείριση Κρίσεων και τη Στρατηγική Επικοινωνία, ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων προσδοκά ότι θα μπορέσει μετά το πέρας της «συνάντησης» να παραδώσει έναν πλήρη φάκελο με τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για την αντιμετώπιση οποιοσδήποτε επικείμενης απειλής.

REAL NEWS 14/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια