Το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε την Πυραυλάκατο «Καραθανάσης»


Το Πολεμικό Ναυτικό επιταχύνει την παραλαβή της ΤΠΚ 6, πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης», Ρ78

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα enikos.gr: «Πρόκειται για την 6η Πυραυλάκατο Super Vita, κλάσης Ρουσσέν, που παραδίδεται από τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που παρά το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τον χρόνιο εμπαιγμό με τα δεδουλευμένα τους, έβαλαν το πατριωτικό καθήκον πάνω από τις προσωπικές τους ανάγκες.

Πρόκειται για μία πολύτιμη προσθήκη στον Στόλο, που έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες.

Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο. Είναι εξοπλισμένη με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block 3 που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου, ενώ η εμβέλειά τους φθάνει τα 180 χιλιόμετρα. Διαθέτει δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων με κατάσταση θαλάσσης 5 και δυνατότητα επιβιωσιμότητας με κατάσταση θαλάσσης 7. Η ταχύτητα που αναπτύσσει, σχεδόν 35 κόμβους, και το μικρό εκτόπισμα την καθιστούν ως πλοίο ύψιστης επιχειρησιακής αξίας, ειδικά για την «στενή» θάλασσα του Αιγαίου.

Την Δευτέρα το απόγευμα, το Πολεμικό Ναυτικό ύψωσε για πρώτη φορά την ελληνική σημαία πάνω στην ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, σε μία λιτή τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ωστόσο, αυτό δεν έγινε χωρίς «γκρίνιες» ή παρεξηγήσεις επί της διαδικασίας αφού δεν ήταν παρόντες οι εργαζόμενοι, ούτε εκπρόσωποί τους, που έχουν βάλει πλάτη για την ολοκλήρωση του πλοίου, αλλά ούτε και κάποιος εκπρόσωπος από την οικογένεια. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία στηλιτεύουν την διαδικασία που ακολουθήθηκε:

Η ανακοίνωση των εργαζομένων Ελευσίνας:

Συναδέλφισες-οι. Πραγματοποιήθηκε εχθές η ύψωση σημαίας καθώς και η παράδοση-παραλαβή της Ν 6ΤΠΚ από το Π.Ν. Στη τελετή με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας παρευρέθηκαν μόνο άνθρωποι του Π.Ν. Στην ολιγόωρη αλλά τόσο σημαντική για όλους εμάς τελετή δεν εκαλέσθησαν να παραστούν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι εκπρόσωποι τους. Η δε ώρα πού επελέγη, ενώ ήταν διαθέσιμη όλη η ημέρα ήταν το απόγευμα και εφόσον είχαν αποχωρήσει όλοι οι εργαζόμενοι από το ναυπηγείο. Ο αποκλεισμός των εργαζομένων από την τελετή αποτελεί βαρύτατο ατόπημα και προσβολή προς όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες μόχθησαν και κατέθεσαν την ψυχή τους προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το σκάφος. Εμείς παρόλες τις απρέπειες και τις προσβολές και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να εργαζόμαστε και στη Ν7 ΤΠΚ μέχρι να την παραδώσουμε ολοκληρωμένη στο Π.Ν. Αρκεί βέβαια να μας το επιτρέψει η Κυβέρνηση με τις επιλογές που θα αποφασίσει.

Τι απαντά το Πολεμικό Ναυτικό

«Τα πράγματα δεν είναι έτσι» εξηγούν στο enikos.gr από το Πολεμικό Ναυτικό, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη παραλαβή δεν έχει γίνει ακόμη. Έγινε έπαρση της σημαίας στο υπό παραλαβή πλοίο βάσει νόμου ώστε να χρεωθεί το προσωπικό. Ξεκινάει, δηλαδή, μας εξηγούν η διαδικασία της παραλαβής η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, με την καθιερωμένη τελετή που αρμόζει στην προσθήκη μίας νέας μονάδας στον Στόλο και σε αυτή θα είναι παρόντες σίγουρα οι «δύο» πρωταγωνιστές. Και οι εργαζόμενοι που έδωσαν την ψυχή τους και αναγνωρίζεται από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και η οικογένεια του ήρωα Χριστόδουλου Καραθανάση, που θυσιάστηκε για την πατρίδα στις 31 Ιανουαρίου 1996 στα Ίμια, ως κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου AB-212ASW «ΠΝ-21».

Σε ότι αφορά την επόμενη πυραυλάκατο, ΤΠΚ 7, όπως ήδη έχουμε γράψει στο enikos.gr οι διαδικασίες ναυπήγησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.


ΠΗΓΗ: sportime.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια