Στα «κόκκινα» από Έβρο έως Καστελόριζο οι ΕΔ-Οι απειλές και η τακτική της Τουρκίας


του Κώστα Σαρικά

Σε πλήρη εγρήγορση θέλει να κρατήσει η στρατιωτική ηγεσία το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που προβλέπονται το επόμενο διάστημα με την Τουρκία να απειλεί ευθέως με έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πέρα από το προφανές, δηλαδή την προαναγγελία από την Άγκυρα ερευνών και γεωτρήσεων με ενεργοποίηση και του τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας κανείς στο ελληνικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι γείτονες θα προχωρήσουν και σε άλλες προκλητικές ενέργειες είτε με «όχημα» το μεταναστευτικό είτε μέσω άλλων αξιώσεων τις οποίες κατά καιρούς έχουν θέσει.

Για τον λόγο αυτό οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου αφορούν πλήρη επιφυλακή σε κάθε κρίσιμη περιοχή εθνικών συμφερόντων, είτε αυτό αφορά τον Έβρο είτε νησιά και βραχονησίδες είτε, φυσικά, τις θαλάσσιες περιοχές τις οποίες η Άγκυρα έχει «στοχοποιήσει».

Η περιορισμένη έως ανύπαρκτη τις τελευταίες ημέρες αεροπορική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο κάθε άλλο παρά εφησυχασμό προκαλεί στα ελληνικά «γεράκια». Την αξιολογούν κυρίως ως κίνηση τακτικής με δεδομένο το βάρος που ρίχνουν οι γείτονες στις επιχειρήσεις σε Λιβύη αλλά και σε Ανατολική Τουρκία με τους Κούρδους αντάρτες. Άλλωστε, οι πληροφορίες που φτάνουν τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό επιτελείο αναφέρουν ότι τα προβλήματα στην TuAF, στις διαθεσιμότητες τόσο σε μαχητικά όσο και σε ιπτάμενους, παραμένουν.

Σε κάθε περίπτωση η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά συνεχίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της με αμείωτη ένταση και καθημερινές απογειώσεις που συχνά αγγίζουν ακόμα και τις 120μ αλλά έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης, είτε σε ό,τι αφορά τους ιπτάμενους είτε όμως και στα αντιαεροπορικά όπλα που διαθέτει. Με έμφαση στη διακλαδικότητα τα μαχητικά αλλά και τα ιπτάμενα ραντάρ Erieye προχωρούν όλο και πιο συχνά σε εκτέλεση σεναρίων μαζί με πλοία του Στόλου αλλά και με χερσαίες δυνάμεις από τον Στρατό Ξηράς.

«Κανένας κλάδος δεν θα εκπαιδεύεται μόνος του αν υπάρχει δυνατότητα διακλαδικής δράσης», είναι πλέον το δόγμα του ΓΕΕΘΑ με τους επιτελείς να αναζητούν κάθε ευκαιρία για συνεκπαίδευση Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Στρατού Ξηράς ακόμα και σε μικρής κλίμακας ασκήσεις.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εντολές τόσο στο Δ΄ΣΣ στη Θράκη όσο και στην ΑΣΔΕΝ που έχει την ευθύνη για την άμυνα των νησιών μας είναι Μονάδες και Σχηματισμοί στο πλαίσιο του δυνατού να προχωρούν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ώστε να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού.

Το κύριο βάρος, πάντως, σε κάθε περίπτωση πέφτει στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο χωρίς υπερβολή βρίσκεται συνεχώς στα «κόκκινα» με τις ασκήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη και μεγάλο αριθμό Μονάδων να βρίσκονται σταθερά εκτός ναυστάθμων είτε στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο είτε στο «θερμό» Νοτιοανατολικό και γύρω από την Κρήτη. Ειδικά για αυτή την περιοχή έχει εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε σε μόνιμη βάση να πλέει ένας σημαντικός αριθμός Μονάδων επιφανείας αλλά και να κινείται πάντα υποβρύχιο.

Στόχος είναι ανά πάσα στιγμή και σε ελάχιστο χρόνο να μπορεί να συγκροτηθεί μια μικρή αρμάδα κρούσης έτοιμη να αναλάβει αποστολή σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει αιφνιδιαστικά να βγάλει ερευνητικό ή ακόμα και πλωτό γεωτρύπανο.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εμφανής η παρουσία του Στόλου στην περιοχή με διενέργεια ασκήσεων ενώ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο εκτός από τα ελληνικά πλοία εκεί να εμφανιστούν και συμμαχικά. Ενδεικτικό είναι ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θα βρεθεί στο Αιγαίο και πάνω σε πλοία το Στόλου που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια