3η γενιά αναδρομικών-Ποιοι συνταξιούχοι τα δικαιούνται και γιατί-Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου

3η γενιά αναδρομικών-Ποιοι συνταξιούχοι τα δικαιούνται και γιατί-Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου


ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ.ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Τρίτη γενιά αναδρομικών δημιουργεί ο νόμος Βρούτση (ν.4670/2020) -λόγω της απουσίας του απαραίτητου λογισμικού στον ΕΦΚΑ- αφού οι αυξήσεις στις νέες συντάξεις για τις αιτήσεις των οποίων υποβάλλονται από τις 26/2/2020 (ημέρα δημοσίευσης του νόμου), θα καταβληθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται απαιτήσεις αναδρομικών έως ένα εξάμηνο (ανάλογα πότε υποβλήθηκε η αίτηση). Πρόκειται για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ο ρυθμός των οποίων παρουσιάζεται αυξημένος.

Τονίζεται ότι παρόλο που ο νόμος Βρούτση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 26/2/2020 δεν εφαρμόζεται η διάταξη για τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις. Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (έως 11,8%), θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Η δέσμευση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι αυξημένες συντάξεις (με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης) θα καταβληθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα δεν εφαρμόζεται η διάταξη για όσους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εργάζονται παρόλο που εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος. Ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% (αντί 60% που ίσχυε), για όσο χρόνο απασχολούνται. Για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι η μείωση του «πέναλτυ» στο 30% θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι όποιος υποβάλλει αίτηση για σύνταξη με βάση το νόμο Βρούτση, παίρνει σύνταξη με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και φυσικά παρανόμως. Η αιτία έγκειται ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αναπροσαρμόσει το λογισμικό στο πληροφοριακό σύστημα απονομής συντάξεων ώστε οι συντάξεις να χορηγούνται με τις διατάξεις του νέου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της διοίκησης του ΕΦΚΑ.


Παράλληλα «τρέχουν» άλλες δυο κατηγορίες αναδρομικών:

1. Αναδρομικά οκταμήνου έως 1.568 ευρώ (μεσοσταθμικά 797 ευρώ) θα πάρουν -εφάπαξ- οριστικά τον προσεχή Οκτώβριο, 236.274 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων ενώ η αύξηση στις συντάξεις τους έγινε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου. Εξάλλου τον Οκτώβριο θα καταβληθούν εφάπαξ και τα αναδρομικά ενός έτους (δωδεκάμηνο), με αφετηρία τον Οκτώβριο του 2019 των κύριων συντάξεων (έως 80 ευρώ μεσοσταθμικά) σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη αφού αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης.

2. Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων - που αφορούν δηλαδή τους συνταξιοδοτηθέντες πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (2016). Η απόφαση Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) αναμένεται να εκδοθεί εντός του Ιουνίου.

Τα σενάρια για την επικείμενη κρίσιμη απόφαση είναι τρία με επικρατέστερο το πρώτο:

- Την απονομή των περικοπών για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως και το Μάιο του 2016, περιορίζοντας έτσι τις σχετικές διεκδικήσεις.

- Την απονομή των περικοπών για 42 μήνες, καθώς και τα δώρα και επιδόματα, δικαιώνοντας έτσι πλήρως τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

- Την απόρριψη του συνόλου των διεκδικήσεων, με την αιτιολογία ότι ο ν. 4387/2016 αναδρομικά από το 2014 θεράπευσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.

Οι σκέψεις που επικρατούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, δείχνουν προς την κατεύθυνση της δικαίωσης για το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα θα ξεκαθαρίσουν σε τελικό στάδιο με την δημοσίευση της απόφασης, η οποία καλείται να απαντήσει στο αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα. Κομβικό σημείο στην δικαστική απόφαση θα είναι αν τα αναδρομικά τα δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι υπέβαλαν αγωγή ή θα αφορά τους πάντες.

Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πως θα καταβληθούν τα ποσά (εάν φυσικά η απόφαση είναι θετική για τους συνταξιούχους) με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μηνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Θεωρείται, λοιπόν δεδομένο, ότι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα πραγματοποιηθούν από το 2021 σε πολλές δόσεις.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν ως και 15.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ενώ σε άλλα Ταμεία τα αναδρομικά φτάνουν ως 8.700 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται στις 5.500 ευρώ.

Στο μεταξύ έγιναν γνωστές οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Ιουλίου για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι:

- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020.

- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 (η κανονική ημερομηνία).Σε περίπτωση αλλαγής για αποφυγή συνωστισμού των συνταξιούχων οι πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμής του ΙΚΑ είναι:

1. Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020. (Συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).

2. Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 (Συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου 2020 θα πληρωθούν ως εξής:

- Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020.

- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020.

- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020.

- Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020.

- Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ιουλίου 2020 την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020.

- Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2020 την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020.

- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου 2020 θα καταβληθούν την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020.

- Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου 2020 την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020.

ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΛΟΥ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων είναι ένα βασικό ζητούμενο για την ορθή λειτουργία του ασφαλιστικού μας συστήματος, μια θεμελιώδης απαίτηση των συνταξιοδοτουμένων, ένα σημείο αναφοράς μιας χρηστής διοίκησης. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας πάσχει στο τομέα αυτό, εμφανίζοντας τεράστιες καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων, που κατά περιόδους για διάφορες αιτίες επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο.

Η εισαγωγή στο σύστημα απονομής της ψηφιακής σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, που σε μια πορεία και εφ΄όσον γίνουν οι κατάλληλες θεσμικές και μη προσαρμογές, θα διευκολύνει την ταχεία απονομή των συντάξεων. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί αυτό, που κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα μακρύνει, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε κατά το δυνατόν να σχεδιάζονται και να ακολουθούνται εφαρμογές και τεχνικές που θα συντείνουν στην επιτάχυνση των απονομών των συντάξεων.

Κι αυτό απαιτεί παρέμβαση σε κάθε επίπεδο διαδικασίας που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του κύκλου έκδοσης μιας συνταξιοδοτικής απόφασης. Μια βασική παράμετρος σ΄ αυτό, αποτελεί η μηχανογραφική εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

Αφ΄ ης νομοθετήθηκαν, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4670/2020, νέοι συντελεστές αναπλήρωσης, θα έπρεπε άμεσα ή εν πάση περιπτώσει πολύ σύντομα, να ενταχθεί στο σύστημα η αντίστοιχη εφαρμογή που να υποστηρίζει τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Κι αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα εκδίδεται απόφαση με βάση τους παλαιούς συντελεστές αναπλήρωσης, η οποία θα πρέπει μετά την ένταξη της νέας εφαρμογής, να αναθεωρείται και να επανεκδίδεται. Κάτι τέτοιο, όπως γίνεται αντιληπτό, δημιουργεί πρόσθετη εργασία σε έναν υπάλληλο, ο οποίος θα πρέπει να ασχοληθεί δύο φορές με την ίδια συνταξιοδοτική περίπτωση.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την νέα ρύθμιση περικοπής της σύνταξης των απασχολούμενων συνταξιούχων. Και στη περίπτωση αυτή στους απασχολούμενους συνταξιούχους, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι περικοπές του παλαιού νόμου, που ήδη έχουν τροποποιηθεί, ακριβώς λόγω μη ένταξης στο σύστημα νέας μηχανογραφικής εφαρμογής. Στο θέμα αυτό δε πρέπει να εφαρμοσθεί σύστημα προσδιορισμού περικοπής σύνταξης στους απασχολούμενους συνταξιούχους με μειωμένη απασχόληση (μείωση σύνταξης μόνο για τις ημέρες ασφάλισης) κάτι που έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από τον Μάιο του 2016. Όλα αυτά δε πέραν των καθυστερήσεων συνεπάγονται και οικονομικές διαφορές που και για τους συνταξιούχους είναι επιβλαβείς και στο ασφαλιστικό σύστημα προκαλούν διόγκωση των αναδρομικών υποχρεώσεων.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 03/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. O ΒΟΥΡΤΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΕΕΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ για αποφασεις ΣτΕ .Ας εισασταν καθαριστριες να δικαιωνοσασταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΙΩΝΙΑΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...ΝΑ ΧΑ'ΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή