ΠΝ: Μόνο οι υπογραφές απομένουν για να κλείσει η συμφωνία απόκτησης 2 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra

ΠΝ: Μόνο οι υπογραφές απομένουν για να κλείσει η συμφωνία απόκτησης 2 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra


Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και στη θάλασσα
Το κόστος της αγοράς  των δύο φρεγατών εκτιμάται ότι θα είναι λίγο κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι πιθανό η απόκτηση τους να γίνει με τη μορφή διακρατικής συμφωνίας

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Κλείνει η συμφωνία για την αγορά και ένταξη στο Πο­λεμικό Ναυτικό των δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγα­τών Belh@rra. Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι να μπουν οι τελικές υπογραφές, το πιθανότερο εντός του πρώτου 15ήμερου του Ιουλίου με μία συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Το «ντιλ» της απόκτησης των φρε­γατών - οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά τον Ελληνικό Στόλο σε μία περίοδο κλιμάκωσης της προ­κλητικότητας από την Άγκυρα - θα περιλαμβάνεται σε μία ευρύτερη συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας που θα υπογράψουν Παναγιωτόπουλος και Παρλί. Αυτό είναι εξάλλου κάτι που είχαν συμφωνήσει Μητσοτάκης και Μακράν κατά τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία τον περασμένο Ιανουάριο.

Όλα τα τεχνικά ζητήματα και οι απαιτήσεις (για τις προδιαγραφές και τα όπλα) που είχε θέσει το Πο­λεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες έχουν επιλυθεί. Τις λεπτομέρειες της αγοράς έχουν συζητήσει μά­λιστα επανειλημμένως ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φ. Παρλί στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που είχαν τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα επίσης ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιπτέραρχος Θε­όδωρος Λάγιος είχε συναντήσεις με την αντίστοιχη γαλλική διεύθυνση (DGA) αλλά και με τον στρατιωτικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας.

Το κόστος της αγοράς των δύο φρεγατών εκτιμάται ότι θα είναι λίγο κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τρόπος χρηματοδότησης της αγο­ράς αποτελούσε βασικό «αγκάθι», όμως, όπως προεξοφλείται, αυτό είναι κάτι που πλέον έχει επιλυθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Πρωθυ­πουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Διαφορετικά δεν θα προχωρούσε η συμφωνία. Είναι πολύ πιθανόν η απόκτηση των 2 Belh@rra να γί­νει υπό τη μορφή μίας διακρατικής συμφωνίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα το Ελλη­νικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να αποκτήσει τις φρεγάτες από το 2024 και μετά. Οι φρεγάτες ναυπη­γούνται τώρα στη Γαλλία και η πρώτη θα παραληφθεί από το γαλλικό Ναυ­τικό. Δηλαδή, το ΠΝ θα παραλάβει κατά σειρά τη 2η και την 4η απ' αυτές που κατασκευάζονται τώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις Αθήνας - Παρισιού έχει επανέλθει και το σενάριο της από­κτησης δύο ελαφρύτερων πλοίων μέχρι την απόκτηση των Belh@rra.

Εκπληκτικές δυνατότητες αεράμυνας

Ένα σημαντικό όπλο-ασπίδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στη νότια και ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν οι φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες διαθέτουν πλούσιες και εξελιγμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Βασικός στόχος των επιτελών του Ναυτικού από το 2014 και μετά ήταν η απόκτηση δύο φρεγατών με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας (Α/Α). Εκτός απροόπτου η απαίτηση αυτή τώρα ικανοποιείται.

Επιπλέον, το ΠΝ θα αποκτήσει ολοκαίνουργιες φρεγάτες προκειμένου να αντικαταστήσει τις υπέργηρες τύπου «5». Οι Belh@rra θεωρούνται το πλοίο του μέλλοντος: έχουν αυ­ξημένες ψηφιακές δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα κάθε είδους απειλή στον αέρα, την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και υποβρυχίως. Θα φέρουν δηλαδή εξοπλισμό για μάχη με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Θα διαθέτουν μεγάλου και μεσαίου εύρους αντιαεροπορικούς πυραύλους και ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου.

Η διαμόρφωση των Belh@rra περιλαμβάνει:

Τρεις εκτοξευτές Α50 και ένα Α70, με αναχορηγία 32 όπλων.
Δηλαδή θα μπορεί να χρησιμοποιεί 24 αντιαεροπορικούς πυραύλους «Aster 30» με ακτίνα δράσης 120 χλμ. που θα προσδώσουν νέες μοναδι­κές αντιαεροπορικές δυνατότητες στο ΠΝ και να προστατεύσουν τον ελληνικό Στόλο.
8 πυραύλους MdCN SCALP NAVAL που θα προσφέρουν δυνατότητες μακρού πλήγματος (έως και 1.000 χλμ.) μια πρωτόγνωρη ισχύ για τα δεδομένα του ΠΝ.
Εξετάζεται η εγκατάσταση και των αντιαεροπορικών πυραύλων CAMM (Comon Anti-air Modular Missile) με εμβέλεια έως και 45 χλμ.
Το κατάστρωμα θα διαμορφωθεί για να φιλοξενεί ελικόπτερα του ΠΝ (ένα 570 ή ένα από τα Ε/Π ΜΗ-60 Κ που θα αποκτηθούν).

Ανάχωμα στις προκλήσεις

ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η αμοιβαία αμυντική - στρα­τηγική συμφωνία που θα υπογράψουν Παναγιωτόπουλος - Παρλί, θα περιλαμβάνει, εκτός από την αγορά των δύο γαλ­λικών φρεγατών, και σειρά συνερ­γασιών Ελλάδας - Γαλλίας στον στρατιωτικό τομέα. Και έμπρακτη συνδρομή του γαλλικού παράγοντα στο ευαίσθητο πεδίο των ελληνο­τουρκικών σχέσεων. Η Αθήνα πο­ντάρει στην περαιτέρω σύσφιξη της ελληνογαλλικής συμμαχίας, καθώς θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία γαλ­λικών ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στις τουρκικές προκλήσεις. Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξάλλου, το Παρίσι έδειξε πως είναι ο σημα­ντικότερος σύμμαχος της Αθήνας. Ειδικότερα, αναμένεται να επιση­μοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους (όπως η άσκηση Μ. Αλέξανδρος). Ενδέχεται επίσης να συμφωνηθεί η σταθερή παρουσία γαλλικών πλοίων στην Αν. Μεσόγειο και η συμμετοχή γαλλικών μαχητικών στην άσκηση « Ηνίοχος».

Επιπλέον, η αγορά των γαλλικών φρεγατών Belh@rra, θα φέρει επεν­δύσεις στην ελληνική οικονομία ύψους άνω τω 350 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Γάλλοι, σύμφωνα με πλη­ροφορίες, επιδιώκουν η ελληνογαλ­λική συνεργασία να επεκταθεί στις επενδύσεις, με άξονα την ανταγωνι­στικότητα σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα της ναυτικής βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα ολιστικό πακέτο αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα προσφέρει η κατασκευάστρια εται­ρεία των φρεγατών «Naval Group» - εντελώς διαφορετικού τύπου σε σύγκριση με όσα συνηθίζονταν σε εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος - και περιλαμβάνει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, μεγάλη μεταφορά τεχνογνωσίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 350 ΕΚΑΤ. Αντισταθ­μιστικά με επενδύσεις 350 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο της Naval Group περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Συμμετοχή στην κατασκευή των ελληνικών φρεγατών Belh@rra.
Μεταφορά και δημιουργία κέ­ντρου υποστήριξης για την Belh@rra στην Ελλάδα.
Συμμετοχή στην παραγωγή στοι­χείων (εξαρτημάτων) προσομοιωτών εκπαίδευσης.
Συμμετοχή των επιλεγμένων ελ­ληνικών επιχειρήσεων ως διεθνείς προμηθευτές σε όλα τα projects του Naval Group παγκοσμίως.
Συμμετοχή τους σε όλα τα προ­γράμματα έρευνας και ανάπτυξης.
Μόνο για το πρόγραμμα των Belh@rra και για τα υπόλοιπα εξαγωγικά προγράμματα του Naval Group, προβλέπεται η συνεργα­σία για προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών με περισσότερες από 20 ελληνικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Βούληση είναι η εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε όσο το δυ­νατόν περισσότερα προγράμματα πέραν των ελληνικών FTI/ Belh@rra.
Ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη και διατήρηση νέων θέσεων άμεσης ή έμμεσης εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ 29/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια