Απόστρατοι: Αυτά είναι τα αναδρομικά 10 μηνών που «κλειδώνει» το ΣτΕ-Πίνακες με ποσά

Απόστρατοι: Αυτά είναι τα αναδρομικά 10 μηνών που «κλειδώνει» το ΣτΕ-Πίνακες με ποσά


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Το παρακάτω κείμενο κυκλοφόρησε με το χθεσινό (29/06/2020) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

Έρχονται τα αναδρομικά του 10μήνου για κύριες και επικουρικές συντάξεις και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- για όλους τους συνταξιούχους, και όχι μόνον για όσους έκαναν αγωγές διεκδίκησης επιστροφών των παράνομων μειώσεων.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα κλείνει το θέμα οριστικά αναμένεται στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Η απόφαση δικαιώνει τους συνταξιούχους με αναδρομικά 10 ή 11 μηνών για μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων που συνεχίστηκαν να επιβάλλονται παρανόμως στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, ενώ θα έπρεπε να σταματήσουν από τον Ιούνιο του 2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ίδιο δικαστήριο τότε. Εκείνο που θα ξεκαθαριστεί είναι αν το ΣτΕ υποδείξει στην κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο ότι τα δικαιούνται όλοι και όχι μόνον όσοι έκαναν αγωγές.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να πάρει απόφαση επιστροφών σε όλους τους συνταξιούχους και ήδη εξετάζεται σχέδιο για πληρωμές σε πολλές δόσεις, με περίπου 550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τα μέσα του 2021 ή και νωρίτερα.

Αν το ΣτΕ δεν υποδείξει δικαιούχους, τότε θα είναι σαν να λέει στην κυβέρνηση ότι τα αναδρομικά του 10μήνου τα δικαιούνται όλοι, δηλαδή και οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι έστω και αν δεν έχουν κάνει αγωγές.

Αν υποδείξει ως δικαιούχους μόνον τους ενάγοντες, τότε θα τα δικαιούνται όσοι τα διεκδικούν με προσφυγή στα δικαστήρια και δεν έχει παρέλθει 5ετής παραγραφή μέχρι τη δημοσίευση της νέας απόφασης του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν αγωγή για να σιγουρέψουν τα αναδρομικά 10μήνου 2015-2016. Αγωγές έχουν κάνει περί τους 250.000 συνταξιούχους, σχεδόν το 10% δηλαδή από όσους είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012.

Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση για αναδρομικά σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και όχι μόνον σε 250.000 με αγωγές θα είναι στα χέρια της κυβέρνησης και οι πληροφορίες λένε ως πιθανότερο σενάριο να αποφασιστεί η επιστροφή τους σε όλους τους συνταξιούχους. Ανάλογο προηγούμενο όπου πήραν όλοι αναδρομικά και όχι μόνον οι ενάγοντες συνταξιούχοι υπάρχει στα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ το 2004 που δόθηκαν σε όλους, στα αναδρομικά ειδικών μισθολογίων που πληρώθηκαν με τον νόμο 4307 το 2014 με αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά και στα εφάπαξ υπόλοιπα αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια με το νόμο 4575 του 2018.

Το κόστος των επιστροφών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας ότι ανέρχεται σε καθαρό ποσό (μετά φόρους και κράτηση ασθένειας) περίπου 3 δισ. ευρώ.

Τα «έξτρα» αναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου και Αποστράτων

Οι συνταξιούχοι Δημοσίου και οι Απόστρατοι δικαιούνται έξτρα αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που έχει βγει αντισυνταγματική μόνον για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση θα εφαρμοστεί μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα από το ΣτΕ.

Με την ακύρωση της ΕΑΣ θα πρέπει να επιστραφούν για ένα 10μηνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου αναδρομικά ως και 16.590 ευρώ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν παίρνουν επιστροφή όσοι είχαν αρχική κύρια σύνταξη έως 1.400 ευρώ, γιατί η ΕΑΣ ξεκινούσε από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Αν δεν επιστραφεί η ΕΑΣ, τα αναδρομικά για τις συντάξεις του Δημοσίου θα είναι μέχρι 9.940 ευρώ.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ (με κύρια, και μέρισμα από ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ)

Κλικ για μεγέθυνση:


ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 29/06/2020 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Και πότε θα τα δώσουν??? Σε 5 Χρόνια???? Για γέλια και για κλάματα μαζί......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν τα δώσουν σε δώσεις σε 4 με 5 χρόνια στις 2 χιλιάδες περίπου βγαίνουν 27 ευρώ το μήνα...!!!!!!!!!! Ούτε στα πιο τρελλά όνειρα μας τεταια λεφτά...χαχαχαχαχαχαχα.....
    Κοροιδευαται τους προηγούμενους??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας κοροιδευουν συνεχώς είναι ψεύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή