Ξέσπασε «Καταιγίδα» για Παναγιωτόπουλο-Ποιο όνομα κυκλοφορεί για νέος ΥΕΘΑ;

Ξέσπασε «Καταιγίδα» για Παναγιωτόπουλο-Ποιο όνομα κυκλοφορεί για νέος ΥΕΘΑ;


Σύμφωνα με σημερινό (16/05/2020) δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΠΑΜ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»:

Το παρασκήνιο για την αναστολή της άσκησης που έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εθνικής Άμυνας-Αποστολάκης: Δεν περνάμε σωστά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Άμυνας που είχε ως θέμα συζήτησης τις επιδράσεις της πανδημίας στον αμυντικο-στρατιωτικό τομέα.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου, λίγα 24ωρα μετά από τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση για αναστολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020». Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά η εξήγησή του απορρίφθηκε ακόμα και από καθημερινούς επισκέπτες του Μαξίμου.

«Δεν νομίζω ότι είναι πολύ πειστική αυτή η δικαιολογία», δήλωσε σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο προκάτοχος του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Με την εμπειρία του στο Πολεμικό Ναυτικό και από τη θητεία του τόσο στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, αλλά και στο ΥΕΘΑ ο Ναύαρχος ε.α προχώρησε ακόμα πιο πέρα και υποστήριξε ότι η αναστολή της άσκησης δεν περνάει σωστά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ο Αποστολάκης είπε το αυτονόητο. Ότι με την απόφαση τού Παναγιωτόπουλου αποθρασύνονται οι Τούρκοι. Κάθε φορά που κάνει η Ελλάδα ένα βήμα προς τα πίσω, άλλωστε, η Άγκυρα επιχειρεί δύο μπροστά. Το αντιληφθήκαμε και στην περίπτωση με την αναβολή της «Καταιγίδας 2020». Από τη στιγμή που η εξήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αμφισβητήθηκε στην Ελλάδα, προφανώς και δεν θα μπορούσε να πείσει τους Τούρκους. Ειδικά τους σκληροπυρηνικούς που εξακολουθούν να οραματίζονται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και να επιχειρηματολογούν πάνω στα δικαιώματα που θεωρούν ότι έχουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Τσιχάτ Γιαϊτσί. Ο αντιναύαρχος είναι ο άνθρωπος που διοικεί το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας κι εκείνος που κινεί τα νήματα για κάθε κίνηση της χώρας του στη θάλασσα και όχι μόνο.

Το τελευταίο διάστημα, ο Γιαϊτσί, όπως και το σύνολο των διπλωματών και των στρατιωτικών της Άγκυρας εγείρουν θέμα για αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών. Και η απόφαση για την «Καταιγίδα 2020» αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί τους. Επικοινωνιακά ξεσάλωσαν. Άνοιξαν εκ νέου το θέμα των μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο, αλλά και από το Αιγαίο. Πρόκειται για μία σαφέστατη προειδοποίηση που έδειξε ότι δεν πτοήθηκαν επειδή απέτυχαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Εκνευρίστηκαν, βέβαια, αλλά ανασυντάχθηκαν και άντλησαν θάρρος από την ενέργεια του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την αναβολή της άσκησης που θα πραγματοποιούσε το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω του οποίου θα δείχναμε τον επιχειρησιακό βαθμό ετοιμότητας. Κυρίως, όμως, θα έπληττε η Ελλάδα το κύρος των Τούρκων, οι οποίοι είχαν ήδη αναβάλει τη δική τους άσκηση εξαιτίας του κορωνοϊού.

Την αποθράσυνση της Άγκυρας υπογράμμισε και ο Νίκος Δένδιας έπειτα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Και τα καμώματα της Τουρκίας χρεώθηκαν εμμέσως πλην σαφώς και στην υποχωρητικότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η απόφαση για την «Καταιγίδα 2020» αυξάνει σημαντικά την πίεση στον Παναγιωτόπουλο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δεχθεί προειδοποιητικά πυρά και την άμεση διάψευσή του όταν τα τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο, με το οποίο ταξίδευε στα ακριτικά νησιά κι εκείνος σχολίασε ότι «δεν νιώσαμε την παρενόχληση». Αλλά πλέον η κριτική και η αμφισβήτηση είναι καθημερινή.

Ο Καβαλιώτης πολιτικός μπήκε στο κάδρο με τους αδύναμους κρίκους της κυβέρνησης. Προς όφελος του Βασίλη Κικίλια, το όνομα του οποίου έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ως υποψήφιος νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καπνός δεν βγαίνει χωρίς φωτιά. Ανεξάρτητα, όμως, αν ανηφορίσει στη Μεσογείων ο νυν υπουργός Υγείας, η ουσία δεν αλλάζει. Ο Παναγιωτόπουλος αμφισβητείται έντονα. Έχασε ακόμα και το θετικό πρόσημο που κέρδισε από τη διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο. Ακόμα και γι’ αυτό λένε πλέον ότι τα εύσημα πρέπει να πάνε κυρίως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το σκεπτικό ότι «η αστυνομία τράβηξε το μεγαλύτερο κουπί και κράτησε όρθιο τον φράκτη όταν τα Ελληνικά σύνορα δέχονταν τις επιθέσεις των 100άδων μεταναστών».

Ως επιχείρημα χρησιμοποιούν και την άμεση διάψευση του για υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τη Θράκη και την Καβάλα ανήμερα στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τότε, η είδηση είχε αναπαραχθεί από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ. Αλλά διαψεύστηκε από τον Παναγιωτόπουλο και έκτοτε το Αιγαίο γέμισε από τα τουρκικά μαχητικά. Κάτι ανάλογο φοβούνται και τώρα όσοι αμφισβητούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ο προβληματισμός τους έχει φτάσει μέχρι το Μαξίμου.

ΠΗΓΗ: ΜΠΑΜ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16/05/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ίσως από τους πιο αποτυχημένους που πέρασαν από το ΥΠΕΘΑ ever. Πριν φύγει, να αφήσει τα κλειδιά και να πάρει μαζί και τον εξωστρεφάκια που κάνει τζάμπα βόλτες με τα NH-90 λες και είναι ο ΑΓΕΕΘΑ, σαν το "Μπάνο", γιατί τελικά του wannabe ΔΕΝ του βγήκε ευτυχώς η αρχηγία, TGIF to Αποστολάκη. Τέτοια "παλτά" ή καλύτερα "χλαινες" λόγω σημειολογίας είχαμε να δούμε από τον καιρό του εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Κυριάκο λίγη περισσότερο προσοχή δεν βλάπτει. Και ναι ο Χρυσοχοΐδης είναι μακράν ο καλύτερος και καμμία σύγκριση δεν γίνεται. Μακάρι να δουμε ΥΕΘΑ τον Βασίλη Κικίλια, ο άνθρωπος γνωρίζει και από οργάνωση και από διαχείριση πόρων και ανθρώπων, όπως περίτρανα αποδείχθηκε στην πράξη και μπράβο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΑΒΟΥΡΑΣ.ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΑΞΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ Ε.Α.ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΗΜΕΝΟΚΑΙ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟ ΒΑΤΡΑΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΗΓΟΡΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΑΕΤΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΥΓ. Η ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΚΟΥΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπα, ξύπνησες ρε "μπαγάσα", όπως είπε και ο αρχηγός σας μαζί με τον "μπανούλη" σου. Για πες μας λοιπόν την εκλογή σου που μου θες και απόστρατα. Άει τώρα να πεις το φραπεδάκι σου από το χτυπητό πλαστικό ποτήρι και άσε τα δύσκολα για αυτούς που γνωρίζουν. Χορτάσαμε από απόστρατα αποτυχημένα μεικτά σχήματα, κάτι ήξερε γι'αυτό και ο πολύς Σάμιουελ Τζάκσον που είπε κάτι για καταφύγια και πατρίδες.

      Διαγραφή