Δύο καταξιωμένοι Έλληνες Αντιστράτηγοι στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ

Δύο καταξιωμένοι Έλληνες Αντιστράτηγοι στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ


Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή*

Η θανατηφόρος πανδημία του CRONE-19 υπερυψούται πάνω από τις σκόνες της πιο αδιέξοδης καθημερινότητας και τα κλισέ των συνεντεύξεων ειδικών και μη, μονοπωλούν την επικαιρότητα. Μοιραία λοιπόν κάποια σημαντικά γεγονότα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μόνη μας ελπίδα είναι αυτό που ζούμε, σύντομα να αποτελεί μόνο ένα κακό όνειρο. Από την άλλη, όσο πιο σύντομα αντιληφθούμε πως η ελευθερία μας δεν είναι δεδομένη, ίσως αποφύγουμε στο μέλλον να μας αμπαρώσουν ξανά εθελουσίως στη φυλακή! Η ζωή μας δεν είναι μόνο CRONE-19!

Το προηγούμενο διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση αποστράτευσε ως ευδοκίμως συμπληρώσαντες τη θητεία τους, δύο καταξιωμένους ανώτατους αξιωματικούς, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη. Νέοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), είναι οι Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Ο Στρατηγός Φλώρος έχει να λέει για τις ευχάριστες παιδικές του αναμνήσεις από την Κύπρο, όταν φοίτησε για δύο χρόνια στο δημοτικό Σχολείο τους Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, τότε που ο πατέρας του μετατέθηκε στην Εθνική Φρουρά. Είκοσι χρόνια μετά και ο ίδιος υπηρέτησε στη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου (ΓΕΕΦ/ΔΚΔ), εξασκήσας τα καθήκοντα του αξιωματικού πληροφοριών και αξιωματικού 1ου ΕΓ (1997-1999). Στην Εθνική Φρουρά υπηρέτησε και ο πεθερός του, ως Διοικητής Λόχου (ο Τσικρικώνης Γρηγόριος, στην 33η Μοίρα Καταδρομών), λίγο πριν τα γεγονότα του 1974.


Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης έχει υπηρετήσει στην Κύπρο (2014 - 2016) ως Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ, συμμετέχοντας στο σύνολο των δραστηριοτήτων του, επομένως γνωρίζει άριστα πρόσωπα και καταστάσεις στο νησί, κάτι ιδιαιτέρως χρήσιμο καθώς η συγκεκριμένη χρονική περίοδο που αναλαμβάνει τα ηνία της Εθνικής Φρουράς είναι εξαιρετικά κρίσιμη και με πολλαπλές τουρκικές απειλές σε όλα τα «μέτωπα».

Οι δύο αυτοί ανώτατοι αξιωματικοί υπηρέτησαν το ελληνικό στράτευμα από πολλές θέσεις, με τελευταίο σταθμό (όπως και οι προκάτοχοι τους) τη Λάρισα, από τη θέση του Διοικητή 1ης Στρατιάς (ο Κωνσταντίνος φλώρος διαδέχθηκε στην ηγεσία της 1ης Στρατιάς τον Δημόκριτο Ζερβάκη). Η προσφορά και των δύο από αυτή τη θέση είναι ανεκτίμητη. Έγιναν ένα με την πόλη και γενικά την ευρύτερη περιοχή και την υπηρέτησαν ανεπιτήδευτα με κάθε τρόπο, κάτι που εκτιμήθηκε αφάνταστα απ΄ όλους. Η Λάρισα θα τους θυμάται και θα τους ευγνωμονεί για πάντα.

Είχα τη μεγάλη τιμή να συναντηθώ αρκετές φορές μαζί τους, είτε στο γραφείο τους, είτε με την ευκαιρία κάποιων σημαντικών εκδηλώσεων. Η φιλοξενία στο χώρο της 1ης Στρατιάς ήταν πάντα ξεχωριστή! Η αγάπη τους για την Κύπρο συγκινητική. Χωρίς καμιά δόση υπερβολής και οι δύο τους έχουν κατακτήσει την κορυφή της ιεραρχίας των πιστών φίλων της Κύπρου.

Λίγοι άνθρωποι, μου μίλησαν με τόσο θερμά λόγια, για το νησί μας, το οποίο νοιώθουν πως είναι και δικός τους τόπος. Άριστοι γνώστες της Ιστορίας, μου μίλησαν για τους αγώνες της Κύπρου για λευτεριά και ΕΝΩΣΗ, για την εθελοθυσία προσφορά της Κύπρου στους εθνικούς αγώνες, για την Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59 και τα για τα «Φυλακισμένα Μνήματα», για την τουρκοανταρσία του 1963, για την προδοσία, για το μαύρο καλοκαίρι του 1974, την εισβολή, την κατοχή και τις συνέπιες της. και το ανεξόφλητο χρέος…

Στις 21 Νοεμβρίου 2019, ημέρα εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων, η 1η Στρατιά, εκτός των άλλων εκδηλώσεων, διοργάνωσε μουσική παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Για πρώτη φορά μέρος του σπουδαίου μουσικού προγράμματος ήταν αφιερωμένο στην Κύπρο! Λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2019, διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο «Θωμά Αδάμου» της 1ης Στρατιά ημερίδα με θέμα «Ημέρα εισβολής στην Κύπρο», (και πάλιν για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του Κυρίου Φλώρου), κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά στην ιστορική διαδρομή της Κύπρου με έμφαση στα τραγικά γεγονότα του 1974, κατά τη διάρκεια της οποίας ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απένειμε τιμητικές πλάκες σε πολεμιστές - υπερασπιστές της Κυπριακής ελευθερίας. Ψυχή της εκδήλωσης ήταν ο Aντισυνταγματάρχης κ. Χατζής Χρήστος. Η 1η Στρατιά ενίσχυσε ακόμα την εκδήλωση αφιέρωμα στις γυναίκες της αντίστασης κατά της τουρκικής κατοχής Χαρίτα Μάντολες, Ελένη Φωκά και Ελένη Ευθυμίου, που διοργανώθηκε στη Λάρισα τον περασμένο Νοέμβριο, με την ορχήστρα της Στρατιωτικής Μουσικής να παρουσιάζει ένα ειδικό για την περίπτωση καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η συνεργασία μας με την 1η Στρατιά υπήρξε εξαιρετική και με τον νέο Αρχηγό τους ΓΕΕΦ. Ο κ. Ζερβάκης ήταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Σύλλογο μας και παρείχε πάντα κάθε δυνατή στήριξη για την επιτυχία τους. Τον Σεπτέμβριο του 2018, είχαμε την τιμή να μας απονεμηθεί το τρίτο βραβείο για το περίπτερο μας στην 1η Στρατιά, στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν (με πρωτοβουλία του κ. Ζερβάκη) με την συμμετοχή πολλών συλλόγων οι οποίοι παρουσίασαν, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του τόπου τους. Η φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις χρέους και τιμής της 20ης Ιουλίου και της 1ης Απριλίου. Στις περσινές μάλιστα εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής Επετείου της 1ης Απρίλιου, κύριος ομιλητής ήταν ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΦ, τον οποίο ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας έχει ανακηρύξει Επίτιμο Μέλος του.

Οι ευχές μας για υγεία και επιτυχία στην δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνουν τους συνοδεύουν. Πρόκειται για δύο εξαιρετικούς Ανθρώπους και Αξιωματικούς. Θα τα καταφέρουν. Είμαστε σίγουροι…

* Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.avgoustis@hotmail.com

ΠΗΓΗ: philenews.com - ΦΩΤΟ από: hellasjournal.com - infognomonpolitics.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ειδικά ο ΑΓΕΕΘΑ, είναι αυτός που μαζί με τους ακρίτες υπερασπιστές, κράτησε το Έβρο, με την στιβαρή και σοβαρή ηγεσία του (και όχι οι διάφοροι περιφερόμενοι) από τις ορδές των αλλαλαζόντων βαρβάρων που απειλούσαν με "τζιχάντ" και κραδαίνοντας μαχαίρια εναντίον των ακλόνητων υπερασπιστών των συνόρων. Εύγε πάλι στον Αντιστράτηγο Φλώρο, άξιος και ικανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή