«Το επόμενο επεισόδιο θα γίνει στη θάλασσα»-Οι νέες προκλήσεις που ετοιμάζει ο Ερντογάν-Ανησυχία στο «Πεντάγωνο»

«Το επόμενο επεισόδιο θα γίνει στη θάλασσα»-Οι νέες προκλήσεις που ετοιμάζει ο Ερντογάν-Ανησυχία στο «Πεντάγωνο»


Οι ανησυχίες στο Ελληνικό Πεντάγωνο για τις νέες προκλήσεις που ετοιμάζει ο Ερντογάν στα νησιά του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ (p.karvounopoulos@realnews.gr)

«Το επόμενο επεισόδιο με την Τουρκία θα γίνει στη θάλασσα». Η εκτίμηση των στρατιωτικών επιτελών δεν βασίζεται στον νόμο των πιθανοτήτων. Δύο είναι τα πιθανά πεδία ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και τα δύο βρίσκονται στη θάλασσα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Μπορεί να υπάρχει κλίμα ευφορίας μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της προσπάθειας των Τούρκων να «σπάσουν» τον Έβρο, μπορεί δημοσίως να γίνονται δηλώσεις για «εκμηδένιση των ροών στο Αιγαίο», αλλά είναι γεγονός ότι από τον Μάρτιο, και μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, η Τουρκία έχει φρενάρει τις ροές. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα...

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανακοίνωσε το σχέδιο: «Τα σύνορά μας παραμένουν ανοιχτά για όποιον θέλει να φύγει. Λόγω κορωνοϊού δεν υπήρξαν μετακινήσεις αυτό το διάστημα, αλλά όποιος θέλει μετά την κρίση μπορεί να φύγει». Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το σενάριο του Έβρου στα νησιά του Αιγαίου, με μαζικές αποστολές μεταναστών. Οι προκλήσεις των Τούρκων δεν έχουν σταματήσει. Σποραδικά στέλνουν σκάφη με μετανάστες στα νησιά, σχεδόν πάντα συνοδευόμενα από σκάφη της ακτοφυλακής στην οποία το καθεστώς Ερντογάν έχει ρίξει πολλά χρήματα κατορθώνοντας να χτίσει ουσιαστικά έναν δεύτερο στόλο, που πλέει στο Αιγαίο παράλληλα με τα πολεμικά πλοία. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και γι' αυτό υπάρχουν προετοιμασία και σχεδιασμός. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το καθεστώς Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας ακριβώς τη στιγμή που θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η προσπάθεια για να σωθεί ό,τι σώζεται από τον τουρισμό.

Μόνιμη παρουσία

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει κάποιο επεισόδιο είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η επιχείρηση της Ε.Ε. «Ειρήνη» ξεκίνησε. Πολεμικά πλοία ευρωπαϊκών χωρών υποτίθεται ότι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο είναι γνωστό ότι η Τουρκία διαρκώς «σπάει». Το τουρκικό ναυτικό γι' αυτό τον λόγο διατηρεί μόνιμα στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης τουλάχιστον τέσσερις φρεγάτες. Κάποια από αυτές δεν αποκλείεται να βρεθεί κοντά με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού μας που από το τέλος του μήνα θα περιπολεί στην περιοχή μαζί με γαλλικά και ιταλικά πλοία. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να «στήσουν» κάποιο επεισόδιο οι Τούρκοι στην περιοχή.

Ο Έβρος θα αξιοποιηθεί και αυτός από την Τουρκία όχι απαραίτητα επειδή πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει κάτι, αλλά επειδή θέλει να έχει ανοιχτό ένα ακόμη μέτωπο στο οποίο η Ελλάδα θα σπαταλά δυνάμεις.

Όλα αυτά διατηρούν το κλίμα επιφυλακής στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς θεωρείται ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε κρίση με την Τουρκία, αλλά το πότε θα επιλέξουν οι γείτονες να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο.

Ήδη οι «θερμοκρασίες» στον εναέριο χώρο έχουν ανέβει επικίνδυνα και, παρά τις φήμες και τις διαδόσεις περί συμφωνίας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών για εκτόνωση της έντασης τουλάχιστον στον αέρα οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις συνεχίστηκαν από την τουρκική πλευρά.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσε στο πιο υψηλό επίπεδο το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο που δρα η Τουρκία σε Αιγαίο, Κύπρο, Μεσόγειο το «ατύχημα» είναι θέμα χρόνου να γίνει και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman NATO Military Committee), πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς και τον αναπληρωτή διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR), στρατηγό Τιμ Ράντφορντ. Και στους δύο επεσήμανε την πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, ως συνέπεια της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας καθώς και την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, όπως εκδηλώνεται με παραβιάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά, μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ  εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και άλλες προκλητικές ενέργειες τονίζοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε την πρόσφατη απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής παρενόχληση ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος κατά την επίσκεψή τους σε ακριτικά νησιά της χώρας μας στο ανατολικό Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: REAL NEWS 17/05/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια