Το Διοικητικό Εφετείο δικαιώνει γυναίκες στελέχη Σ.Ξ. για μεταθέσεις μετά από άδεια κύησης-τοκετού

Το Διοικητικό Εφετείο δικαιώνει γυναίκες στελέχη Σ.Ξ. για μεταθέσεις μετά από άδεια κύησης-τοκετού



Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με δύο πρόσφατες αποφάσεις του, ακύρωσε πράξεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) περί τοποθέτησης σε τόπο μη προτίμησής τους γυναικών, στελεχών του Στρατού Ξηράς, που επέστρεψαν από άδεια κύησης-τοκετού ανατροφής τέκνων!

Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Πέτρος Αγγελάκης, το ιστορικό και η κρίση του Δικαστηρίου για τις δυο περιπτώσεις, που ενδιαφέρει πολλαπλώς την στρατιωτική κοινότητα και τα όργανά της, έχει ως εξής :

– Στην πρώτη υπόθεση το ΓΕΣ, με απόφασή του, τοποθέτησε σε τόπο διαφορετικό από αυτόν της προτίμησής της, γυναίκα στρατιωτικό, μητέρα τριών τέκνων και ταυτόχρονα γονέα μονογονεϊκής οικογένειας, που επέστρεφε στην Υπηρεσία μετά από άδεια κύησης–τοκετού και άδειας ανατροφής του τρίτου τέκνου της.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο οποίο προσέφυγε, αρχικώς, της χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μετάθεσής της και έτσι παρέμεινε στον τόπο της επιθυμίας της, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο για γονέα μονογονεϊκής οικογένειας, αποτελούμενης από τρία ανήλικα τέκνα, ότι μοναδικό έσοδό της ήταν ο μισθός της, ότι στον τόπο προτίμησής της διέθετε ιδιόκτητη οικία και ότι με τη μετάθεσή της σε άλλον τόπο δεν θα μπορούσε να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης της οικογένειάς της.

Ακολούθως, το Διοικητικό Εφετείο τη δικαίωσε και ακύρωσε την απόφαση μετάθεσής της, ως μη νόμιμη, διότι δεν είχε παρέλθει πενταετία από την τοποθέτησή της στον τόπο προτίμησής της μετά την άδεια κύησης-τοκετού και ανατροφής του δεύτερου τέκνου της.

– Στη δεύτερη υπόθεση το ΓΕΣ, με απόφασή του, τοποθέτησε σε τόπο διαφορετικό από αυτόν της προτίμησής της, γυναίκα στρατιωτικό, μητέρα δύο τέκνων, που επέστρεφε στην Υπηρεσία μετά από άδεια κύησης-τοκετού και άδειας ανατροφής του δεύτερου τέκνου της.

Το Διοικητικό Εφετείο, αρχικώς, της χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μετάθεσής της και έτσι παρέμεινε στον τόπο της επιθυμίας της, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι, στον τόπο της προτίμησής της, φιλοξενούνταν σε οικία της μητέρας της, ότι η δαπάνη για μίσθωση οικίας δεν μπορούσε να καλυφθεί από τα οικογενειακά της έσοδα, ότι στον τόπο μετάθεσής της δεν υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας του δεύτερου τέκνου της σε βρεφονηπιακό σταθμό του Στρατού ή του Δήμου και ότι το δεύτερο τέκνο της τρεφόταν με αποκλειστικό θηλασμό, που, σε περίπτωση υλοποίησης της μετάθεσής της, θα διακοπτόταν αναγκαστικά, λόγω αδυναμίας φύλαξης των τέκνων της στον τόπο μετάθεσής της.

Ακολούθως, το Διοικητικό Εφετείο την δικαίωσε και ακύρωσε την απόφαση μετάθεσής της, ως μη νόμιμη, κρίνοντας ότι η Διοίκηση δεν εξέθεσε με σαφήνεια και πληρότητα και χωρίς να καταλείπει αμφιβολίες και αντιφάσεις του λόγους, για τους οποίους δεν ήταν δυνατόν να τοποθετηθεί σε μονάδα που εδρεύει στον τόπο προτίμησής της.

Ο κ . Π. Αγγελάκης θυμίζει το υφιστάμενο ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που αφορά τις συγκεκριμένες υποθέσεις και αξιοποιήθηκε στην υποστήριξη των στρατιωτικών που προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο:

Άρθρο 5 του ν. 3883/2010 «Υπηρεσιακή Εξέλιξη και Ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» (Α’ 167), όπου ορίζεται ότι: «1. Οι μεταθέσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες: α. Για τις τακτικές μεταθέσεις των στελεχών των ΕΔ λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω αναφερόμενα κατά σειρά σπουδαιότητας κριτήρια: (1) Υπηρεσιακά Κριτήρια … (2) Κοινωνικά Κριτήρια, δηλαδή την προτίμηση των στελεχών με βάση και: α) Την οικογενειακή τους κατάσταση. Οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων ή γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους. …».

Άρθρο 10 περ. 2 του ν. 4609/2019 (ΦΕΚ Α 67/3-5-2019), με το οποίο προστέθηκε εδάφιο στην ανωτέρω διάταξη ως εξής: «Τα προαναφερόμενα στελέχη (σ.σ. δηλαδή οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων ή γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα) υπηρετούν, υποχρεωτικά, στον τόπο της προτίμησής τους, μετά από σχετική αναφορά τους».

Άρθρο 4 παρ. 3 της Φ. 411/1/294483/Σ.797/6-2-2018 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Καθορισμός Συμβουλίων Μεταθέσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση των κριτηρίων και λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων» (ΦΕΚ Β 468/14-2-2018), όπου ορίζεται ότι: «3. Οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από άδεια κύησης -τοκετού, ανατροφής τέκνου ή ανατροφής τέκνου λόγω υιοθεσίας, τοποθετούνται στον τόπο προτίμησης τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση σύμφωνα με τους ΠΟΥ του οικείου Κλάδου ή των Κοινών Σωμάτων του ΓΕΕΘΑ, άλλως στην πλησιέστερη Φρουρά στην οποία υπάρχει κενή οργανική θέση σύμφωνα με τους ΠΟΥ του οικείου Κλάδου ή των Κοινών Σωμάτων του ΓΕΕΘΑ, όπου και δύνανται να παραμείνουν για πέντε (5) έτη, εφόσον το επιθυμούν …».

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Κατα τα αλλα ολοι οι Ελληνες ειναι ισοι. Αλλοι κανουν πανω απο 10 μεταθεσεις στη διαδρομη τους και αλλοι δεν τους κουνας ΟΥΤΕ με μπουλντοζα. Στο Ταμειο ομως ολοι το ιδιο. ΛΑΜΠΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας κουνηθούν πρώτα κάτι άλλοι κηφήνες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα πόστα και μάλιστα στα γραφεία είναι τόσοι που δεν έχουν καρέκλα να καθίσουν, και μετά ασχολούμαστε και με τις άδειες μητρότητας..

      Διαγραφή
  2. Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη της οικογένειας πρέπει να είναι οριζόντια και να ισχύει για όλες τις ελληνικές οικογένειες. Δυστυχώς υπάρχει υπερπροστασία στο δημόσιο και ψίχουλα ή αδυναμία εφαρμογής στους απ' έξω. Ειδικά τον στρατό, δυστυχώς δεν τον συμφέρει να προσλαμβάνει γυναίκες, οπότε η εφαρμογή της πλήρους εξίσωσης των απαιτούμενων επιδόσεων στα αθλήματα ως προϋπόθεση εισαγωγής είναι ο μόνος δίκαιος τρόπος περιορισμού του αριθμού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή