Έβρος: Γιατί πυροβολούν οι Τούρκοι -Τι φανερώνουν τα 5 τελευταία περιστατικά

Έβρος: Γιατί πυροβολούν οι Τούρκοι -Τι φανερώνουν τα 5 τελευταία περιστατικά


Στρατιώτες και στρατοχωροφύλακες εφαρμόζουν πρακτικές παρα-στρατιωτικών οργανώσεων

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Πρακτικές που ακολουθούνται κατά κόρον από παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως είναι οι ανεξέλεγκτοι πυροβολισμοί στον αέρα και η κατά βούληση χρήση όπλων χωρίς τήρηση κανόνων εμπλοκής, χρησιμοποιούν πλέον οι Τούρκοι στον Έβρο.

Αυτό φανερώνουν τα πέντε περιστατικά πυροβολισμών από την τουρκική πλευρά που έχουν καταγραφεί σε λιγότερο από έναν μήνα από τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex. Η νέου τύπου ακραία συμπεριφορά των Τούρκων έχει μπει στο μικροσκόπιο του Ελληνικού Πενταγώνου και έχει αναλυθεί τι επιδιώκει η Άγκυρα και ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος αντίδρασης. «Η ελεύθερη κατά βούληση χρήση όπλων είναι χαρακτηριστικό παραστρατιωτικών οργανώσεων. Το προσωπικό ενός οργανωμένου στρατιωτικού σώματος δεν πυροβολεί ποτέ χωρίς εύλογη αιτία» επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές για τα επεισόδια πυροβολισμών από τέλη Απριλίου έως 10 Μαΐου.

«Σε όλον τον κόσμο οι στρατιωτικοί κανονισμοί περιγράφουν με λεπτομέρεια τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει ένας ένοπλος, πριν φτάσει στο έσχατο σημείο χρήσης του ατομικού οπλισμού του. Οι στρατιωτικοί ποινικοί κώδικες διεθνώς - και ο ελληνικός - τιμωρούν ποινικά τους αυτόβουλους, χωρίς εύλογη αιτία πυροβολισμούς. Και όμως, μια σειρά πανομοιότυπων περιστατικών πυροβολισμών στον Έβρο δείχνουν ότι οι ένοπλοι Τούρκοι (στρατιώτες ή στρατοχωροφύλακες) ενεργούν περισσότερο ως μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης, παρά ως προσωπικό συντεταγμένου στρατού».

Γιατί πυροβολούν οι Τούρκοι στον Έβρο; Οι ανώτατοι αξιωματικοί του «Πενταγώνου» έχουν καταλήξει σε έξι πιθανά σενάρια αποκρυπτογραφώντας τις ύποπτες προθέσεις των Τούρκων:

Οι πυροβολισμοί μπορεί να μαρτυρούν εκνευρισμό για την παταγώδη αποτυχία τους να προωθήσουν οργανωμένα στη χώρα μας παράνομους μετανάστες τον Μάρτιο, όταν τα σχέδιά τους σκόνταψαν στη σθεναρή και αποφασιστική αντίδραση της Ελλάδας. Μπορεί να υποδηλώνουν θυμό για την απώλεια κερδών που θα καρπώνονταν εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των μεταναστών, στους οποίους υπόσχονταν με το αζημίωτο το ευρωπαϊκό όνειρο. Ενδέχεται να θέλουν να εκφοβίσουν, να προκαλέσουν, να συντηρήσουν την ένταση. Μπορεί να επιδιώκουν να «μετρήσουν τους χρόνους αντίδρασης των ελληνικών δυνάμεων, ώστε να καταστρώσουν τα δόλια πλάνα τους στο άμεσο μέλλον». Δεν αποκλείεται να συντρέχουν όλα τα παραπάνω.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ. Είναι όμως πολύ πιθανό οι πυροβολισμοί των Τούρκων να αποσκοπούν σε αντιπερισπασμό. Ενδέχεται να πυροβολούν στον αέρα ή με άσφαιρα πυρά σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των ελληνικών Αρχών, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τους διακινητές να περάσουν στο ελληνικό έδαφος από άλλα σημεία κατά μήκος του Έβρου μικρές ομάδες παράνομων μεταναστών.

Αυτό συνέβη το βράδυ της Πρωτομαγιάς. Μετά τους πυροβολισμούς από πλωτό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, ακολούθησε - ανεπιτυχής όμως - απόπειρα εισόδου μεταναστών, αρκετά μέτρα παρακάτω.

4+1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Από το τέλος Απριλίου έχουν σημειωθεί στον Έβρο πέντε επεισόδια:

28 Απριλίου: 7.15 μ.μ. Τούρκοι στρατοχωροφύλακες σε πλωτό κοντά στο χωριό Τυχερό πυροβολούν, βλέποντας μεικτό κλιμάκιο ελληνικών δυνάμεων και της Frontex να επιχειρεί να ελέγξει σε ποια όρια κινούνταν.

1η Μαΐου: 11.30 μ.μ. Μεικτή περίπολος αστυνομικών και στρατιωτικών κοντά στο χωριό Τυχερό αντιλαμβάνεται τουρκικό πλωτό στον Έβρο που κάνει ελιγμούς. Από την τουρκική πλευρά ακούγονται τρεις πυροβολισμοί.

5 Μαΐου: 8 μ.μ. Τούρκοι που συμμετέχουν σε ενέδρα σε χερσαίο τμήμα των συνόρων πυροβολούν κατά ριπάς 6-8 φορές στον αέρα κοντά στο χωριό Μαράσια, Ορεστιάδας.

6 Μαΐου: 2.40 μ.μ. Τούρκοι αστυνομικοί πυροβολούν δύο φορές στον αέρα, ενώ περιπολούν με βάρκα, κοντά στο χωριό Τυχερό.

10 Μαΐου: 1.57 μ.μ. Πυροβολισμός από την τουρκική πλευρά στην περιοχή Παπούτσι.

Οι πυροβολισμοί πάντως δεν μεταβάλλουν το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο που παραμένει υψηλό. Τονίζεται όμως πως αν στο μέλλον η βολή από την τουρκική πλευρά είναι ευθεία κατά ελληνικού προσωπικού, είναι βέβαιο ότι η απάντηση επιτόπου, θα είναι ακαριαία και δυναμική.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 22/05/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. "Οι ανώτατοι αξιωματικοί του «Πενταγώνου» (πάντως πεντάγωνο δεν είναι) .... μπλα, μπλα...... τις ύποπτες προθέσεις των Τούρκων" Σώπα ρε παιδάκι μου, τι λες τώρα, προφανώς ΜΟΝΟ οι ανώτατοι αξιωματικοί και ΜΟΝΟ αυτοί, της περιοχής πέριξ της λεωφόρου, μπορούν και δύνανται να παράγουν τέτοια "επιτελικά σενάρια", με τέτοια όλμη στρατηγικής σκέψης και τακτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή