Παναγιωτόπουλος: Αυξημένη ετοιμότητα ΕΔ διά παν ενδεχόμενον την περίοδο του Πάσχα

Παναγιωτόπουλος: Αυξημένη ετοιμότητα ΕΔ διά παν ενδεχόμενον την περίοδο του Πάσχα


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Θα υπάρξει ακόμη πιο εντατική αποτροπή έναντι όσων προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος

Τη διατήρηση υψηλής ετοιμότητας διά παν ενδεχόμενον και στα νησιά επισήμανε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι γνωστό στην Αθήνα πως, όποτε η Τουρκία έχει προβλήματα στο εσωτερικό, τα εξάγει στην Ελλάδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες για πυροβολισμούς από την πλευρά της Τουρκίας στον Έβρο, όπου, όπως υπογράμμισε, ο υφιστάμενος φράχτης επεκτείνεται και ενισχύεται. Ως προς το Αιγαίο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε (ΣΚΑΪ) τα εξής: «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας, προωθήσαμε σκάφη του Π.Ν. στα νησιά για να συνδράμουμε το Λιμενικό. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν και νοσούντες από τον κορωνοϊό. Δεν ξέρουμε αν είναι σχέδιο, αλλά δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας. Δεν είναι απίθανο να υπάρχουν και νοσούντες. Οι δυνάμεις θα εφαρμόσουν ακόμη πιο εντατική αποτροπή όσων προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορά μας». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε, ακόμα, ότι ο βαθμός εγρήγορσης έχει αυξηθεί και λόγω της πασχαλινής περιόδου, υπενθυμίζοντας ότι και στην περίπτωση του Έβρου η απόπειρα αιφνιδιασμού είχε γίνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. «Ίσως κάτι τέτοιο επιχειρηθεί και αυτές τις μέρες. Εμείς δείξαμε ότι δεν είμαστε χαλαροί», επισήμανε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες για μετακίνηση μεταναστών στα μικρασιατικά παράλια.

Χθες, πάντως, επανήλθε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε εξ αποστάσεως ομιλία του, που διοργανώθηκε από το αμερικανικό think tank Atlantic Council και την τουρκική οργάνωση των ΗΠΑ Turkish Heritage, τόνισε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει «ειλικρινή συζήτηση» για την Ανατολική Μεσόγειο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά, όπως είπε, «η Ελλάδα προτιμά να κάνει λόμπι κατά των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας». Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει και το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως είναι ανοικτοί σε διάλογο με όλους εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υποχρεωτική θητεία

Η κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) λόγω του κορωνοϊού, ιδιαιτέρως ως προς το σκέλος των στρατευσίμων, έχει ενεργοποιήσει και μια συζήτηση για τη στρατιωτική θητεία και εθίγη χθες και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «δεν έχουμε ασχοληθεί με το θέμα της θητείας. Ο,τι συζητήσουμε θα είναι ύστερα από προτάσεις της ηγεσίας των Ε.Δ. Δεν πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν οι Ε.Δ.».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί υποχρεωτική θητεία στα 18, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «όλα είναι υπό σκέψη αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις. Λόγω κορωνοϊού, όσοι καταταγούν στην επόμενη ΕΣΣΟ θα είναι λίγοι αριθμητικά. Θα δούμε και θα πράξουμε αναλόγως». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στις Ε.Δ. για τον κορωνοϊό. Οπως είπε, στην επόμενη ΕΣΣΟ θα διανεμηθεί «corona kit» το οποίο περιλαμβάνει μάσκες, γάντια και μπουκαλάκι με αντισηπτικό.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Κάποιοι, απλώς βρίσκονται στις θέσεις τους προς το παρόν λόγω κορονοιού, για διαβάστε λίγο και την αποδοχή των υπουργών γενικά. Καλά που υπάρχουν στελέχη σαν τον ΑΓΕΕΘΑ και αρκετοί άλλοι και σώνουν την κατάσταση. Κάποιοι άλλοι στην ιεραρχία, απλώς παρίστανται σε ανούσιες φωτογραφίσεις, επισκέψεις και νομίζουν ότι παράγουν έργο σε ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο. Ευτυχώς που τους κατευθύνει ο κος Πρωθυπουργός, αλλά δεν είναι η δουλειά του να βρίσκεται παντού και να τους διορθώνει συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή