Έβρος: Το άγνωστο περιστατικό που παραλίγο να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο


ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ: Τούρκοι πυροβόλησαν κατά Ελληνικής περιπόλου - Νέα πρόκληση για να αναζωπυρώσουν την ένταση - Εξαπέλυσαν πυκνά πυρά ξημερώματα, και μάλιστα σε ευθεία γραμμή, στοχεύοντας σε σημείο ακριβώς δίπλα από τους Έλληνες αστυνομικούς

Του Γιώργου Διονυσόπουλου (g.dioniso@hotmail.com)

Την τελευταία στιγμή, και χάριν της ψυχραιμίας που επέδειξε η ελληνική πλευρά, αποφεύχθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου ένοπλη συμπλοκή μεταξύ μιας ελληνικής αστυνομικής περιπόλου και μιας ομάδας ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο θα μπορούσε άνετα να λάβει διαστάσεις θερμού επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, δεδομένου ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εμφανίστηκαν να πυροβολούν, και μάλιστα με πυκνά πυρά, όχι μόνο στον αέρα, αλλά και σε ευθεία γραμμή, πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκονταν οι Έλληνες αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης όταν ένα κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ενώ εκτελούσε περιπολία κοντά στο χωριό Σοφικό, άκουσε πυκνές βολές πυροβόλων όπλων από την πλευρά της Τουρκίας. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις τρείς και μισή το πρωί και ενόσω οι αστυνομικοί κινούνταν μεταξύ των στρατιωτικών φυλακίων ΕΦ-1 και ΕΦ-2. Δέκα λεπτά αργότερα οι Τούρκοι επανήλθαν, επιχειρώντας να προκαλέσουν -ευθέως αυτή τη φορά- τους Έλληνες αστυνομικούς.

Προχωρώντας σε μία κίνηση που αξιολογήθηκε ως προσπάθεια να εμπλέξουν την ελληνική αστυνομική περίπολο σε απευθείας αντιπαράθεση μαζί τους τρείς άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, έχοντας λάβει θέσεις σε σημείο δίπλα από τον ποταμό Έβρο στη δική τους πλευρά των συνόρων, ξεκίνησαν εκ νέου να πυροβολούν στον αέρα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως οι βολές ήταν όχι μόνο κατά ριπάς αλλά και σε πιο χαμηλό ύψος σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Ωστόσο και πάλι οι Έλληνες αστυνομικοί απέφυγαν να απαντήσουν στους Τούρκους εκτιμώντας και ορθώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο συντήρησης της έντασης στην περιοχή.

Λίγη ώρα μετά, περίπου στις 4.15 τα ξημερώματα, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων αστυνομικών επιβεβαιώθηκαν. Κατά την αναχώρηση τους από το σημείο, και εντελώς απρόκλητα, ακούστηκαν για τρίτη φορά πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά των συνόρων. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής ήταν ακόμη πιο προκλητικοί, μη διστάζοντας να πυροβολήσουν σε ευθεία γραμμή και σε απόσταση λιγότερο από 100 μέτρα μπροστά από τους Έλληνες αστυνομικούς. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί φορείς και παράγοντες που εμπλέκονται στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων.

Σε ετοιμότητα

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που υπάρχουν τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι στις προθέσεις της Τουρκίας είναι να συνεχίσει να συντηρεί την ένταση στον Έβρο, αναπτύσσοντας μια ευρεία γκάμα επιλογών για την επίτευξη αυτού του σκοπού. «Οι Τούρκοι επιδιώκουν να διατηρούν σε υψηλή επαγρύπνηση τις ελληνικές δυνάμεις φύλαξης των συνόρων, με σκοπό την πρόκληση φθοράς και καταπόνησης», σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με κύκλους του ΓΕΕΘΑ, επί του παρόντος τουλάχιστον, ο ποταμός Έβρος εξελίσσεται σε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους τουρκικούς σχεδιασμούς αφού η ξαφνική άνοδος της στάθμης των υδάτων του ανάγκασε τις δυνάμεις τους να αναδιπλωθούν από τις όχθες του. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, από το πρωί της Τετάρτης παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των τουρκικών συνοριακών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή του Έβρου, τουλάχιστον σε σύγκριση με την περίοδο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ενορχηστρωμένη επιχείρηση εισβολής χιλιάδων παράνομων Μεταναστών από την περιοχή των Καστανιών.

Στο πλαίσιο αυτό, εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής εμφανίζονται να έχουν αποχωρήσει, αδειάζοντας τις πρόχειρες σκηνές που είχαν στήσει σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ποταμού. Η συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως δεν συνδέεται μόνο με την άνοδο της στάθμης των υδάτων του Έβρου, αλλά και με την αποχώρηση, λόγω κορωνοϊού, των χιλιάδων παράνομων μεταναστών από την περιοχή του Παζάρκουλε.

Να σημειώσουμε ότι μία από τις βασικές αποστολές των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων ήταν αφενός η διευκόλυνση της διάβασης των παράνομων μεταναστών προς το ελληνικό έδαφος, αφετέρου η αποτροπή τυχόν επιστροφών τους από την ελληνική προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. «Η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών είναι κάτι που μας προβληματίζει Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει δείξει ότι δεν αντέχει σε ήττες και άρα θα επανέλθει. Είναι κάτι που έχουν δηλώσει ευθέως τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας, αναφέροντας ότι όταν περάσει η πανδημία του κορωνοϊού η Τουρκία θα μεταφέρει εκ νέου χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην περιοχή του Έβρου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, θωρακίζοντας περαιτέρω μέσω της εκτέλεσης μιας σειράς οχυρωματικών έργων τα ελληνικά σύνορα», καταλήγουν οι κύκλοι του ΓΕΕΘΑ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/04/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: Αρχείου

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Μας πυροβολούν στον Έβρο μας κυνηγούν στο Αιγαίο ... αλλά εμείς βράχος ... έρε γέλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ @@@@@ ΚΑΙ @@@@@!!!
  ...κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ενώ εκτελούσε περιπολία κοντά στο χωριό Σοφικό...
  ...ενόσω οι αστυνομικοί κινούνταν μεταξύ των στρατιωτικών φυλακίων ΕΦ-1 και ΕΦ-2...
  ...έχοντας λάβει θέσεις σε σημείο δίπλα από τον ποταμό Έβρο στη δική τους πλευρά των συνόρων...
  Άντε απο το Διδ/χο στο Σοφικό, όλα καλά, αλλά τόσο καιρό μας λέτε ότι το ΕΦ1 είναι στις Καστανιές και το βλέπουμε και σε φωτο. Εκτός και αν λόγο κακοκαιρίας πλημμύρισε ο φράχτης και θεωρείται Έβρος ποταμός πλέον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που είναι η απορία σου; Σου είπε κανένας ότι το ΕΦ1 δεν είναι στις Καστανιές;

   Διαγραφή
  2. μας λεει το αρθρο.....

   οτι κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ενώ εκτελούσε περιπολία κοντά στο χωριό Σοφικό, άκουσε πυκνές βολές πυροβόλων όπλων από την πλευρά της Τουρκίας.

   Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις τρείς και μισή το πρωί και ενόσω οι αστυνομικοί κινούνταν μεταξύ των στρατιωτικών φυλακίων ΕΦ-1 και ΕΦ-2.

   αυτη η αποσταση ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ειναι 25-26 χλμ στην ευθεία!

   https://imgur.com/v7Fl1mC

   Διαγραφή
 3. Στο αιγαίο μας κυνηγάνε για να μας εμβολίσουν, στον Έβρο μας πυροβολάνε και κυνηγάνε τα ελικόπτερα. Αλλά δεν θα τους περάσει. Θα ενημερώσουμε εγγράφως τους Ευρωπέους... Που είσαι Ανδρέα να δεις τι τους κάνουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή