Αιγαίο: Σε κόκκινο συναγερμό για την αντιμετώπιση ασύμμετρων τουρκικών ενεργειών

Αιγαίο: Σε κόκκινο συναγερμό για την αντιμετώπιση ασύμμετρων τουρκικών ενεργειών


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Για ποιες ασύμμετρες ενέργειες από την Τουρκία έχουν προετοιμαστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό

Σε κατάσταση συνεχούς επιφυλακής στο Αιγαίο παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, καθώς εκτιμάται ότι η Άγκυρα μετά την αποτυχημένη «υβριδική» επίθεσή της στον Έβρο μπορεί να επιχειρήσει ανάλογες ασύμμετρες ενέργειες στο Αιγαίο και στα νησιά.

Τα σενάρια η Τουρκία να χρησιμοποιήσει παροπλισμένα εμπορικά πλοία για να μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες στα νησιά μας, να προσπαθήσει να στείλει ταυτόχρονα πολλές λέμβους με μετανάστες σε διαφορετικά νησιά ή ακόμα και να στείλει μετανάστες προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό είναι μόνο μερικά απ' αυτά που αναλύουν οι επιτελείς στο Πεντάγωνο και στο Μαξίμου.

Στην Αθήνα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό η πληροφορία ότι η Άγκυρα προτίθεται να επιστρατεύσει πλοία-«φαντάσματα» για αιφνιδιαστικές «αποβάσεις» μεταναστών στα νησιά. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο το επίπεδο ετοιμότητας και τα μέτρα επιτήρησης στο Αιγαίο, που ούτως ή άλλως ήταν αυξημένα, έχουν ενισχυθεί κι άλλο.

Αυτό δείχνει εξάλλου και η ταχύτατη αντίδραση του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όταν την περασμένη Πέμπτη ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο ξεκίνησε από την περιοχή της Σμύρνης και κινήθηκε νότια προς το Αγαθονήσι. Η πορεία του ύποπτου πλοίου για μεταφορά μεταναστών παρακολουθούνταν διαρκώς από ελληνικά σκάφη και από άλλα μέσα. Κάλεσαν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο, μέσω ασυρμάτου, να δώσει πληροφορίες για τον προορισμό και το φορτίο του. Απάντηση όμως δεν πήραν και όταν τα τουρκικό εμπορικό πλησίασε αρκετά κοντά στο Αγαθονήσι, το ναυτικό μπλόκο που είχαν σχεδιάσει οι ελληνικές δυνάμεις εντάθηκε, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία και να κινηθεί προς τα τουρκικά νερά.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε στην Αθήνα με τη δέουσα προσοχή, καθώς το στρατιωτικό επιτελείο θεώρησε ότι η Τουρκία μπορεί να επιχείρησε να επαναλάβει αυτό που είχε κάνει στις 16 Μαρτίου, όταν ένα μικρό τουρκικό δεξαμενόπλοιο είχε προσαράξει στην Τζια μεταφέροντας 193 μετανάστες.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ. Το μήνυμα για συνεχή επαγρύπνηση πάντως έχει μεταφερθεί και από τον Πρωθυπουργό σε τηλεδιάσκεψη που είχε προ ημερών ειδικά για το Μεταναστευτικό με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Είχε τονιστεί μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Εξάλλου δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία παρέλαβε και τρίτο γεωτρύπανο, το «Κανουνί», και προ ημερών δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οικονομική συνδρομή της ΕΕ να συνδεθεί με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει 40 δισ. δολάρια για να φιλοξενήσει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι η ΕΕ έχει δώσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ για 100.000 πρόσφυγες. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε αυτό αλλά ειρωνεύεται την Ελλάδα. Προτείνει στη χώρα μας να δέχεται αιτούντες άσυλο από την Τουρκία και προσθέτει ότι θα μας στηρίξει οικονομικά η ΕΕ αλλά και η... Τουρκία «σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

Η Άγκυρα εξάλλου συντηρεί την ένταση και παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο προχωρώντας σε συνεχείς υπερπτήσεις και παραβιάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή σημειώθηκε νέο προκλητικό μπαράζ 15 πτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Οι υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει τις 192, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 06/04/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια