Ρωσικά ΜΜΕ: «Η Τουρκία και η Αλβανία ενώθηκαν κατά Ελλάδας-Εγκαθιστούν μουσουλμάνους στην Β.Ήπειρο»


«Η Αλβανία και η Τουρκία υπέγραψαν σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας»

Αυτό το κείμενο έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για το απόρρητο του.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να τοποθετήσουν 30 χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στη νότια Αλβανία.

Αυτή η είδηση κυκλοφόρησε έντονα την Ελλάδα, καθώς σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται - στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου (γράφει το δημοσίευμα) - ζουν 120 χιλιάδες Έλληνες. Στην Αθήνα, φοβούνται ότι η Άγκυρα και τα Τίρανα το ξεκίνησαν για να «αραιώσουν την εθνική μειονότητα σε αυτήν την περιοχή της Αλβανίας», γράφει σε σημερινό (19-04-2020) της άρθρο η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Σε απόλυτη μυστικότητα

Στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι υπουργοί Άμυνας της Αλβανίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας (σημ. το αποκαλυπτικό δημοσίευμα)

Οι λεπτομέρειες του εγγράφου δεν αποκαλύφθηκαν.

Είναι γνωστό μόνο ότι μέρος της συμφωνίας «περιλαμβάνει δράσεις που αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν τα υπουργεία άμυνας των δύο χωρών το 2020 προκειμένου να ενισχύσουν και να εντείνουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι μιλούν για σχέδια στέγασης 30 χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Αλβανία, οι οποίοι είναι τώρα στην Τουρκία.

Οι δημοσιεύσεις όπως αναφέρουν οι πηγές, ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για αυτό νωρίτερα.

Συγχρόνως, προσδιορίζεται η περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθούν οι μετανάστες - στη Βόρεια Ήπειρο, δηλαδή στα σύνορα της Αλβανίας και της Ελλάδας, όπου ζουν 120 χιλιάδες Έλληνες.

Η Ελλάδα απελευθέρωσε αυτήν την περιοχή κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο το 1912-1913, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να την παραδώσουν στην Αλβανία, η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή παρέμεινε στην Αλβανία.

Οι ελληνικές εφημερίδες σημειώνουν ότι οι Ορθόδοξοι Έλληνες στην περιοχή «παρενοχλούνται συνεχώς από μουσουλμάνους».

«Βαλκανική ρωγμή: Η Τουρκία και η Αλβανία ενώθηκαν ενάντια στην Ελλάδα», γράφει η ρωσική Ιζβέστια

Οι εντάσεις εντάθηκαν τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν όλο και λιγότερα ελληνικά σχολεία στην περιοχή, «δέχονται επίθεση τα καταστήματα των Ελλήνων, κατάσχεση περιουσίας μερικές φορές με παρανόηση και δεν επιτρέπεται να κάνουν θρησκευτικές τελετές».

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες παραβάσεις σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι Έλληνες δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην αλβανική αστυνομία και στον αλβανικό στρατό, ούτε να κατέχουν υψηλές θέσεις.

Στις αρχές Μαρτίου , το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel ανέφερε ότι έξι κέντρα υποδοχής προσφύγων είχαν προγραμματιστεί να δημιουργηθούν στα σύνορα με την Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 30 χιλιάδες άτομα, καθώς και κέντρα πρώτων βοηθειών.

Σημειώθηκε ότι η κατασκευή είναι απαραίτητη σε περίπτωση που «η Αλβανία αντιμετωπίζει εισροή Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα».

Απαγορεύτηκαν όλες οι πτήσεις στην Αλβανία εκτός από και προς την Τουρκία

Στη συνέχεια, διέρρευσαν άλλες πληροφορίες - ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη διασφάλιση της εγκατάστασης προσφύγων είτε σε αγροτικές κατοικίες είτε σε νέους ειδικούς οικισμούς στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, οι δημοσιεύσεις εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι τα Τίρανα δεν έχουν χρήματα για την κατασκευή της αντίστοιχης υποδομής - η Αλβανία δεν μπορεί να ανακάμψει από τον σεισμό που συνέβη στις 26 Νοεμβρίου 2019.

Μια άλλη έμμεση επιβεβαίωση της συνεργασίας μεταξύ των Τιράνων και της Άγκυρας είναι το γεγονός ότι, με φόντο την πανδημία κορωνοϊού, η Αλβανία απαγόρευσε όλες τις διεθνείς πτήσεις προς την πρωτεύουσα, με εξαίρεση τις πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ότι η Τουρκία και η Αλβανία έχουν συνάψει μυστική συμφωνία. Ωστόσο, η Αθήνα ανησυχεί πολύ για αυτήν την προοπτική.

Ορισμένοι Έλληνες στρατιωτικοί άρχισαν ακόμη και να εκφοβίζουν τον πληθυσμό, ισχυριζόμενοι ότι, σε συνεργασία με τους Τούρκους, «οι Αλβανοί θέλουν να διαλύσουν την ελληνική πλειοψηφία στην περιοχή».

Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν στην ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην Ευρώπη. Αυτό προκάλεσε τους μεγαλύτερους φόβους στην Ελλάδα, η οποία, ήδη, υπέφερε τόσο πολύ από την κρίση της μετανάστευσης.

Στην Αθήνα, πιστεύουν ότι η Άγκυρα «προετοιμάζει ένα άλλο πλήγμα στην Ελλάδα»: τις επόμενες εβδομάδες, οι τουρκικές αρχές θα αρχίσουν να στέλνουν πρόσφυγες στο Αιγαίο Πέλαγος (οι περισσότεροι από αυτούς στη Σμύρνη) σε άλλες παράκτιες περιοχές.

«Αυτό γίνεται ειδικά για να διευκολύνει την είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη. Η Τουρκία σκοπεύει και πάλι να χρησιμοποιήσει την παράνομη μετανάστευση ως όπλο. Η Ελλάδα θα θέσει σε ετοιμότητα τις συνοριακές υπηρεσίες της », είπε Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το ζήτημα των ναρκωτικών

Οι τρέχουσες αναφορές των αλβανικών και ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας και των Τιράνων να φιλοξενήσουν 30 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία εγείρουν άλλο ένα ζήτημα.

Στο νότο της χώρας, όπου οι μετανάστες ενδέχεται να εγκατασταθούν, υπάρχουν τουλάχιστον 100 χιλιάδες φυτείες κάνναβης, επομένως η άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αλβανικής μαφίας - του μεγαλύτερου προμηθευτή μαριχουάνας στην Ευρώπη.

Πέρυσι, η παραγωγή κάνναβης στη χώρα σημείωσε άνοδο 1,2 χιλ. τοις εκατό. Συχνά, το ναρκωτικό εισέρχεται στην ΕΕ μέσω της επικράτειας της Ελλάδας.

Η εγκατάσταση μεταναστών

Εάν τα Τίρανα και η Άγκυρα είναι πιθανό να συνεργαστούν για το ζήτημα της στέγασης των μεταναστών, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Σερκάν Ντεμιρτάς προτρέπει καταρχάς να διευκρινιστεί το καθεστώς των μεταναστών.

«Πρώτα πρέπει να καταλάβετε για τι είδους μετανάστες μιλάμε: ζητούν άσυλο ή εγκαθίστανται μόνιμα. Αυτό απαιτεί συνεργασία είτε με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είτε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Δεν μπορείτε απλώς να μεταφέρετε και να εγκαταστήσετε άτομα, πρέπει να συμμορφώνεστε με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Το καθεστώς αυτών των ανθρώπων βοηθά στην κατανόηση του νόμου που υπάγονται, ώστε η Τουρκία να μπορεί να τους εγκαταστήσει στην Αλβανία. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: echedoros-a.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αν δεν σπάσεις τα σπυριά όσο είναι με πύον, μετά γίνονται οίδημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή