«Καίει» η Αθήνα το σχέδιο Ερντογάν αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο-Στο στόχαστρο «ύποπτα» φορτηγά πλοία

«Καίει» η Αθήνα το σχέδιο Ερντογάν αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο-Στο στόχαστρο «ύποπτα» φορτηγά πλοία


του Κώστα Σαρικά

«Καίει» η Αθήνα το σχέδιο Ερντογάν για αποσταθεροποίηση στο Αιγαίο. Στο στόχαστρο τα «ύποπτα» φορτηγά πλοία πριν καν αποπλεύσουν από τις τουρκικές ακτές.

«Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προβοκατόρικη ενέργεια και κάθε σχέδιο της Άγκυρας προκειμένου να επιτύχει στο Αιγαίο αυτό στο οποίο απέτυχε στον Έβρο». Ανώτατες στρατιωτικές πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας διαμηνύουν στην Τουρκία ότι η δυναμική αντίδραση την περασμένη εβδομάδα στο Αγαθονήσι και η αποτροπή πλοίου-«φαντάσματος» να προσεγγίσει τις ελληνικές ακτές μόνο συγκυριακή δεν ήταν.

Το σχέδιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση υβριδικής απειλής στη θάλασσα με χρησιμοποίηση από την Τουρκία εμπορικών πλοίων είτε γεμάτων με μετανάστες είτε όχι, προβλέπει κάθε λεπτομέρεια και έχει απάντηση σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο. Από «στημένο» ναυάγιο σε βραχονησίδα έως και ταυτόχρονη κίνηση σαπιοκάραβων με μετανάστες και στόχο Ελληνικές ακτές.

Και μπορεί καθημερινά στο Αιγαίο να πλέουν δεκάδες εμπορικά πλοία και μάλιστα να κινούνται συχνά σε απόσταση αναπνοής από κρίσιμα για τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ακριτικά νησιά ωστόσο η παράμετρος πληροφορίες αλλά και η γρήγορη αξιολόγηση και αντίδραση σε κάθε ύποπτο σκαρί αποτελούν τα «κλειδιά» της αποτροπής.

Ήδη από Τουρκικά λιμάνια και κυρίως από εκεί που καταλήγουν τα μεταναστευτικά καραβάνια αλλά ακόμα και από ναυπηγεία ή διαλυτήρια φτάνουν πληροφορίες για πλοία «φαντάσματα». Καράβια που αλλάζουν όνομα και σημαία μέσα σε μια νύχτα και εμφανίζονται να κατευθύνονται μεταφέροντας δήθεν προϊόντα σε χώρες της Αφρικής ακόμα και πέρα από το Σουέζ ή το Γιβραλτάρ.


Οι σχετικοί έλεγχοι γίνονται άμεσα από όλα τα πλοία επιτήρησης τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Λιμενικού ή ακόμα και της frontex. Κάθε ύποπτο πλοίο μπαίνει άμεσα στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών και παρακολουθείται ακόμα και με εναέρια μέσα αν χρειαστεί. Με αυτόν τον τρόπο την περασμένη εβδομάδα το Τουρκικό εμπορικό τέθηκε υπό επιτήρηση από τη στιγμή που βγήκε από τον κόλπο της Σμύρνης.

Όλα τα ελληνικά πληρώματα με τους λιμενικούς αιχμή του δόρατος της επιχείρησης «αποτροπή» αλλά και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έτοιμα να συνδράμουν, έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές για κλιμακούμενες αντιδράσεις ανάλογα με το επίπεδο της απειλής. Από διακριτική παρακολούθηση και προειδοποιήσεις με χρήση ασυρμάτου έως και προειδοποιητικά πυρά σε ενδεχόμενη κίνηση προς Ελληνική ακτή.

Στόχος της Αθήνας είναι να φτάσει το μήνυμα στους γείτονες ότι οι ελληνικές αντιδράσεις στο Αιγαίο θα είναι ανάλογες με αυτές τον περασμένο μήνα στον Έβρο. Θέμα αιφνιδιασμού πλέον δεν τίθεται καθώς το ΓΕΕΘΑ και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ γνωρίζουν ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει μετά την αποτυχία στα χερσαία σύνορα και την οδυνηρή οπισθοχώρηση να μεταφέρει την ένταση στη θάλασσα.

Η πρώτη προσπάθεια για μαζική μεταφορά μεταναστών με λέμβους από τα Τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά πάνω στην οριογραμμή. Ακόμα και οι υποκινούμενοι από τα fake news των γειτόνων μετανάστες αντιλήφθηκαν ότι άλλαξαν πολλά στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη δεν ήταν παρά το δόλωμα για να τους οδηγήσουν στα σύνορα.

Οι Έλληνες επιτελείς πάντως εξακολουθούν να ανησυχούν και να ζητούν εγρήγορση παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γείτονες στο εσωτερικό τους. Είτε λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού είτε εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία με τη λίρα να βυθίζεται.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια