Σκηνικό Έβρου στα νησιά του Αιγαίου. Συναγερμός σε ΕΔ-Λιμενικό

Σκηνικό Έβρου στα νησιά του Αιγαίου. Συναγερμός σε ΕΔ-Λιμενικό


Συναγερμός σε Ένοπλες Δυνάμεις - Λιμενικό για την αποτροπή ενός νέου «βρώμικου» σχεδίου της Άγκυρας να πλημμυρίσει με χιλιάδες μετανάστες, κάποιους ενδεχομένως και προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό, την Ελλάδα

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σε διαρκή επιφυλακή και σε ύψιστη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό στο Αιγαίο για την αποτροπή ενός νέου «βρώμικου» σχεδίου της Άγκυρας να πλημμυρίσει με χιλιάδες μετανάστες - κάποιους ενδεχομένως και προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό- τα Ελληνικά νησιά.

Το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, διαπιστώθηκε ότι οι τουρκικές αρχές μετέφεραν με πούλμαν μετανάστες από camps στο εσωτερικό της, στα παράλια της Τουρκίας και τους έδωσαν μάλιστα οδηγίες να μπουν σε βάρκες για να περάσουν στην Ελλάδα. Υπήρχε δε το ενδεχόμενο, όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, κάποιοι από τους μετανάστες να ήταν και φορείς του κορωνοϊού.

ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ. Η έντονη κινητικότητα και η προσπάθεια των τουρκικών αρχών να υποκινήσουν εκ νέου τους μετανάστες να μπουν παράνομα στην Ελλάδα εξακριβώθηκε και καταγράφηκε μάλιστα από βίντεο και αναρτήσεις μεταναστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε ιστοσελίδες μη κυβερνητικών οργανώσεων. Άμεσα στο ελληνικό Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός και όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο για την επιτήρηση των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών - Λιμενικού, Πολεμικού Ναυτικού και της Frontex - κινητοποιήθηκαν ταχύτατα.

Ακολούθησε ένα μπαράζ υπερπτήσεων το απόγευμα από τουρκικά μαχητικά F-16 σε Λέσβο, Χίο και βόρειο Έβρο. Μάλιστα, τα τουρκικά αεροπλάνα παρενόχλησαν ακόμη και αεροσκάφος της Frontex που περιπολούσε στην περιοχή της βόρειας Λέσβου. Οι προκλητικές υπερπτήσεις δεν αποκλείεται να έγιναν και ως αντίδραση της Τουρκίας στην έγκαιρη αποκάλυψη του νέου σχεδίου της, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές.

Ούτως ή άλλως, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών η Αθήνα ανέμενε ότι οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά θα ήταν αυξημένες. Ύστερα όμως και από την έντονη κινητικότητα μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό θεώρησαν ότι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο: ακόμη δηλαδή και ενός σχεδίου της Τουρκίας να στείλει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα. Άλλωστε προ ημερών ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε απειλήσει ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Το δόγμα που ακολουθείται από το Πεντάγωνο είναι «δρούμε και δεν περιμένουμε». Επιδιώκουμε δηλαδή να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι η Τουρκία. Γι’ αυτό άλλωστε και δημοσιοποιείται άμεσα κάθε σχέδιο κάθε «ύποπτη» κίνηση της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, και αν τελικώς ένα νέο σχέδιο της Άγκυρας για οργανωμένη μεταφορά μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά τεθεί σε εφαρμογή, να ενημερώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και τους ευρωπαίους εταίρους. Όπως δηλαδή έκανε και στην περίπτωση του Έβρου. Σημειώνεται ότι τότε η ευρωπαϊκή ηγεσία είχε δει από κοντά το οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας, καθώς οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της είχαν επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα και είχαν πετάξει και πάνω από τον Έβρο.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Προβληματισμός υπάρχει στο Πεντάγωνο καθώς διαπιστώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα προχωράει -πέραν του σχεδιασμού της - και σε σπασμωδικές κινήσεις. Όπως εκτιμούν οι Έλληνες επιτελείς, είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία λόγω της δεινής οικονομικής της κατάστασης αλλά και εξαιτίας των πολυάριθμων κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται στριμωγμένη, όπως και η ηγεσία της. Ίσως, γι' αυτό, εξηγούν, επιλέγει ακραίες ενέργειες.

Οι αλλεπάλληλες πτήσεις τουρκικών μαχητικών, για παράδειγμα, όχι μόνο πάνω από μικρά νησιά αλλά και πάνω από μεγάλα και τον Έβρο αποτελούν δείγμα αυτής της αντίδρασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες το πρωί τουρκικά μαχητικά F-16 επανέλαβαν τις πτήσεις πάνω από τη Λέσβο, τη Χίο (σε πολύ χαμηλό ύψος, 1.828 μέτρων), την Παναγιά και τις Οινούσσες. Ο αριθμός των υπερπτήσεων έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, στις 202 από την αρχή του χρόνου. Είναι δηλαδή θέμα ημερών να είναι διπλάσιες από τις περσινές που ήταn 124.

ΠΗΓΗ: TA NEA 13/04/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια