Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν


Μαρία Ζαχαράκη

Ο πανίσχυρος υπουργός υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του - Πρόκειται για τον δεύτερο υπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν που παραιτείται εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

Την παραίτησή του υπέβαλε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για 48 ώρες σε 31 επαρχίες της χώρας, χωρίς να υπάρξει συντονισμός με το υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες χάους που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία του κανονικά θα έπρεπε να του είχε επιτρέψει να προβλέψει το συνωστισμό και τον πανικό που θα δημιουργούνταν έξω από τα καταστήματα. Αναφέρει πάντως ότι η απόφασή του έγινε με καλή πίστη και ότι ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η επιδημία και η εξάπλωσή της ως ένα βαθμό το Σαββατοκύριακο.

«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να βλάψω το ιερό μας έθνος και θα συνεχίσω να είμαι πιστός μέχρι το τέλος της ζωής μου στον πρόεδρό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του. Τέλος, ευχαριστεί τους πολίτες για την εν γένει συμμόρφωσή τους στο μέτρο, τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά της επιδημίας του Covid-19 συνεχίζεται με αποφασιστικότητα. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλτιτσντάρογλου, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ υποστήριξε ότι παραιτήθηκε για να σώσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λήγει απόψε στις 12.00 τα μεσάνυχτα και, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΣ, το μέτρο παραβίασαν 18.770 άτομα σε όλους και τους 31 νομούς. Πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας θα επαναφέρεται κάθε Σαββατοκύριακο, καθώς και τις νυχτερινές ώρες τις καθημερινές, μετά το κλείσιμο των σουπερμάρκετ.

Πρόκειται για τον δεύτερο υπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν που παραιτείται εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε παραιτηθεί ο υπουργός Μεταφορών, επειδή προχώρησε στη διαδικασία ανακήρυξης διαγωνισμού για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε έξαρση της επιδημίας.

Νωρίτερα, πηγές του ΥΠΕΣ, ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ενοχληθεί από τον τρόπο διαχείρισης της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 νομούς της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον υπουργό των Εσωτερικών του για τον κακό συντονισμό και το χάος που επικράτησε μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής ότι τίθεται σε ισχύ για 48 ώρες απαγόρευση κυκλοφορίας στις επαρχίες με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ» ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι «αποδέχομαι την κριτική» και επισημαίνοντας ότι η απόφαση για τον χρόνο της ανακοίνωσης λήφθηκε από το υπουργείο του. Ο Τούρκος ΥΠΕΣ παραδέχτηκε ότι ανακοίνωσε το μέτρο στις 21.44 το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που έκλειναν τα σουπερμάρκετ, αλλά δεν είχε προβλέψει θα δημιουργούταν συνωστισμός σε φούρνους και μίνι μάρκετ.

«Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει», ομολόγησε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας ότι δέχτηκε και κριτικές και προσβολές. Στο μεταξύ, έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του το βράδυ της Παρασκευής φέρεται να ήταν τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και σύσσωμο το Επιστημονικό Συμβούλιο για τον κορονοϊό λόγω της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ για lockdown.

O Φαχρετίν Κοτζά, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, αισθάνθηκε να τον «αδειάζει» ο συνάδελφός του υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος προέβη σε αυτή την απόφαση χωρίς να έχει συνεννοηθεί με το υπουργείο Υγείας.

Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί βέβαια μία από τις προτάσεις που έχει κάνει προς τον Ταγίπ Ερντογάν το Επιστημονικό Συμβούλιο για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας, ωστόσο επειδή ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν συντονίστηκε με τον Φαχρετίν Κοτζά, αυτό ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Υγείας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια