Έβρος: Έτσι απέτρεψαν οι ΕΔ την είσοδο χιλιάδων παράνομων μεταναστών (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Έβρος: Έτσι απέτρεψαν οι ΕΔ την είσοδο χιλιάδων παράνομων μεταναστών (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Ποια είναι τα μέτρα που έλαβαν το διάστημα αυτό οι ΕΔ και χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικά

Σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί και από τους τρεις Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα από τις 28 Φεβρουαρίου 2020, ημερομηνία που παρατηρήθηκαν αυξημένες μεταναστευτικές – προσφυγικές συγκεντρώσεις τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, μέχρι σήμερα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να καταδειχθούν καθώς αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή αυτών, στην αντιμετώπιση του ενός εκ των δύο μειζόνων προβλημάτων που αντιμετωπίζει τις μέρες μας η Ελλάδα.


Μέτρα και δράσεις, που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής των ΕΔ στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών της περιόδου αυτής, που κυρίως επικεντρώνονται στην αυξημένη επιτήρηση, αντιδρώντας άμεσα και έγκαιρα, καθώς και επικουρικώς και σε ρόλο υποστηρικτικό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και της ευρωπαϊκής FRONTEX, όπου και όποτε απαιτείτο.Τα μέτρα /δράσεις που ανέλαβαν το διάστημα αυτό οι ΕΔ και χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, είναι τα εξής:

Άμεσα κινητοποιήθηκε, μετακινήθηκε και διατέθηκε επιπλέον προσωπικό του Στρατού Ξηράς και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων για την αύξηση της συχνότητάς των περιπολιών και την οργάνωση επιπλέον παρατηρητηρίων.

Αναπτύχθηκαν επιπλέον μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ήδη ανεπτυγμένες ελαχιστοποίησαν τη δυνατότητα διέλευσης οποιουδήποτε σκάφους.

Ιπτάμενα μέσα και των τριών Κλάδων των ΕΔ χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης, καθώς και για τη μεταφορά δυνάμεων της ΕΛΑΣ.

Ενισχυθήκαν τα υφιστάμενα αποτρεπτικά εμπόδια στον Έβρο και άμεσα επιδιορθώθηκαν ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και με την βοήθεια και την προσφορά ιδιωτών, δημιουργήθηκαν επιπλέον εμπόδια και νέες θέσεις κάλυψης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, για την απαγόρευση της παράνομης εισόδου στη Χώρα.

Τόσο η επισκευή όσο και η δημιουργία νέων εμποδίων υπήρξε διαρκής, ανεξαρτήτως ώρας και το εξειδικευμένο προσωπικό των συνεργείων υπερέβαλε εαυτόν, ολοκληρώνοντας εργασίες σε συντομότατο χρονικό διάστημα και πολλές φορές σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (υπό τη ρίψη καπνογόνων, συγκολλήσεις σε συνεργεία βραδινές ώρες). Σε συνεργασία τέλος με την ΔΕΔΔΗΕ, τοποθετήθηκαν προβολείς στο φράχτη και στο δάσος Καστανεών για τον φωτισμό της περιοχής ως μέτρο αποτροπής και ελέγχου.


Στην περιοχή έχουν αποσταλεί και έχουν χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένα πρωτότυπα μέσα και υλικά (όχημα με ανεμιστήρα, οχήματα με μεγάφωνα, ερπυστριοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, αυτοσχέδια εργαλεία απομάκρυνσης αντικειμένων από το φράχτη), τα οποία διευκολύνουν τα τμήματα της ΕΛΑΣ στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

Πρέπει να σημειωθεί μεταξύ άλλων, ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛΑΣ – Πυροσβεστικό Σώμα), που ενεργεί στο Δάσος των Καστανεών, καθημερινά γίνεται μάρτυρας αλλά και καταγράφει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται στην περιοχή καθώς και των φθορών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων (ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το κόστος των φθορών σε στρατιωτικά μέσα και εγκαταστάσεις ανέρχεται έως τώρα στο ποσό των 65.000 € περίπου).


Ταυτόχρονα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων βοηθούν στη δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη του προσωπικού της ΕΛΑΣ και του ΠΣ.

Το προσωπικό και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρέχουν υποστήριξη στο ΛΣ/ΕΛΑΚΤ ως προς την εξαγγελθείσα απαγόρευση ναυσιπλοΐας για τη δια θαλάσσης αντιμετώπιση παράνομων μεταναστευτικών ροών. Από την εξαγγελία υπενθυμίζεται ότι εξαιρείται πάσης φύσεως νόμιμη εμπορική δραστηριότητα καθώς και οι μονάδες της FRONTEX.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρουσίας του προσωπικού στα σύνορα και σε συνδυασμό με τη επιχειρησιακή εκπαίδευση, διεξάγονται εκπαιδευτικές βολές ημέρα και νύκτα στην παρέμβριο περιοχή και στα νησιά.


Όπως σημείωναν στρατιωτικές πηγές «Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση, να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενεργειών της γείτονος χώρας και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».
(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οι βάρκες που κατεβάζουν κάθε μέρα σε Λέσβο κ.α. νησιά πως εξηγούνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή