Κύρτσος: Αν «τραβήξει» η κρίση θα τεθεί θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων

Κύρτσος: Αν «τραβήξει» η κρίση θα τεθεί θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων


Παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας μείωσης μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, ο ευρωβουλετής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, δήλωσε ότι αν συνεχιστεί η κρίση του κορονοϊού το ζήτημα αυτό θα μπει στο τραπέζι, υποστηρίζοντας πως «θα είναι άδικο να παίρνουν 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και οι άλλοι τους μισθούς και τις συντάξεις τους». Εκτίμησε ότι είναι ορατό σενάριο το «σφίξιμο της ζώνης», λέγοντας ότι αν η κατάσταση είναι «περίεργη» το Φθινόπωρο θα πρέπει να γίνουν νέοι υπολογισμοί από την κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Focus», ο Γ. Κύρτσος άνοιξε το ζήτημα νέας μείωσης των μισθών και των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, λέγοντας πως αν η κρίση της πανδημίας συνεχιστεί θα πρέπει να «ισοφαριστούν» τα όσα έκοψε η κυβέρνηση από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν είναι ώρα να θέσουμε θέμα μείωσης μισθών ή συντάξεων. Το δημόσιο πάντα θεωρείται ξεχωριστός εργοδότης. Αν τραβήξει η κρίση όμως, θα τεθούν τέτοια ζητήματα, γιατί δε θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την όλη προσπάθεια, αλλά και γιατί θα είναι άδικο να παίρνουν 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και οι άλλοι τους μισθούς και τις συντάξεις τους».

Παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές και ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για αυτό έχει η πανδημία και όχι η κυβέρνηση της ΝΔ. «Αν αρχίσουμε να “κουρεύουμε”, θα πάμε σε κοινωνικό διχασμό, αλλά αυτό δεν το αποκλείει ο κορωνοϊός, όχι η κυβέρνηση. Αν μπούμε και στο φθινόπωρο σε περίεργη κατάσταση, θα πρέπει να κάνουμε νέους υπολογισμούς. Μπορεί μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι να έχουν καταλάβει το λάθος τους, δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε ένα σενάριο αναγκαστικού σφιξίματος της ζώνης».

Θέλοντας να αιτιολογήσει τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για την περίπτωση που η κρίση διαρκέσει για πολλούς μήνες. «Το βήμα-βήμα είναι η σωστή προσέγγιση, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Φανταστείτε να ρίξουμε όλα τα λεφτά από τους πρώτους 2-3 μήνες και το πρόβλημα να κρατήσει 6 μήνες. Θα έχουμε μείνει από λεφτά. Κατανοώ την αντιπολίτευση, αλλά ο Μητσοτάκης είναι έμπειρος και το πηγαίνει καλά και στην υγεία και στην οικονομία».

Ο Γ. Κύρτσος εκτίμησε ότι η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, παρά το ότι η σημερινή κρίση δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση που χτύπησε χώρες της Ευρώπης. «Επιμένουν στην άρνηση οι Γερμανοί, είναι απαράδεκτο. Άλλο ήταν το ευρωομόλογο πριν 8-9 χρόνια, που είχαν ένα δίκαιο για να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους και άλλο τώρα. Έφτασε η ώρα και οι άλλοι, που έχουν περισσότερες δυνατότητες, να δείξουν αλληλεγγύη, αλλά δε βλέπω ανταπόκριση και αυτό είναι λάθος».



Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Κύρτσο, να ισοφαριστούν και τα δικά σας στα 800€ για να είμαστε δικαιοι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός πληρώνεται από την Ε.Ε. !!!!!!!τι ανάγκη έχει;
      Μιλάει εκ του ασφαλούς πάντα και πάντα με το κλασικό παγωμένο ύφος και πάντα εκφράζοντας το μίσος του προς τον δημόσιο τομέα που σημειωτέον τον έχουν ξ....κίσει τόσα χρόνια και πάντα λέει τα ίδια!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Πάλι τα ίδια! Αυτός η βουλευτής η ευρωβουλευτής καλά την βόλεψε, των άλλων να κοπούν. Να το βουλώσει και να πάει στον αγύριστο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ επάνω που χάρηκαν ορισμένοι συνταξιούχοι ότι θα έπαιρναν αύξηση με το νέο τρόπο επαναυπολογισμού, δεν θα προλάβουν πάνω από 1000 ευρώ πέφτει χατζάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. που τον βρηκαμε ρεεεεεεεεεεεεε αυτον τον μ....... μας χρωστανε μας παιρνουν και το βοδι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιοι τέτοιοι ελεεινοί, και τρισάθλιοι, αντιπροσωπευουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, με τρελούς μισθούς. Ο άνθρωπος δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Ανίκανος και ξευτηλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατάσχεση του μισθού του άμεσα και απώλεια της ιδιότητας του πολιτικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή