Συναγερμός στα σύνορα ακόμη και το Πάσχα

Συναγερμός στα σύνορα ακόμη και το Πάσχα


Οι κινήσεις αντιμετώπισης ενός πιθανού προσφυγικού κύματος στα νησιά του Αιγαίου, στη σκιά και του κορωνοϊού

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Ακόμη και το Πάσχα θα διατηρηθεί ο συναγερμός στα σύνορα, όπως διαμήνυσε χθες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικότητας που επιδεικνύει η Άγκυρα.

Η αυξημένη επαγρύπνηση στον Έβρο, και κυρίως στο Αιγαίο θα συνεχιστεί, και τη Μ. Εβδομάδα αλλά και το Πάσχα, με στόχο να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο νέου αιφνιδιασμού από τους Τούρκους με μία επιχείρηση μαζικής μεταφοράς μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζονται και αναλύουν οι Έλληνες επιτελείς, μελετώντας και τρόπους αντίδρασης, είναι και αυτό της «απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο» επεσήμανε σε δηλώσεις του («Antenna») ο υπουργός Άμυνας. Και πρόσθεσε αναφερόμενος σε πληροφορίες για κινητικότητα μεταναστών στα τουρκικά παράλια πως «είμαστε σε εγρήγορση, συλλέγουμε τις πληροφορίες, ερμηνεύουμε τις πληροφορίες και προετοιμάζουμε και τη δική μας αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

Στο μικροσκόπιο του Πενταγώνου έχει μπει δε και η επιλογή της Άγκυρας να επιχειρεί αιφνιδιασμούς και προκλήσεις σε τριήμερα εθνικών ή θρησκευτικών εορτών της Ελλάδας. Η επιχείρηση παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο είχε γίνει, εξάλλου, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το τελευταίο διάστημα, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία προσπαθεί να τεστάρει τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τουρκικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και υπερπτήσεις σε μεγάλα νησιά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Ούτε η ελληνική ούτε η τουρκική πολεμική αεροπορία έχουν εκπαιδευτική δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα. Είναι λοιπόν σαφές δείγμα κλιμάκωσης το γεγονός ότι τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν την παραβατική και επιθετική τους δραστηριότητα και τα Σαββατοκύριακα. Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν να επιδιώκουν να ελέγξουν τα επίπεδα ετοιμότητας της ελληνικής αεράμυνας.

Η Άγκυρα καταπατά συστηματικά το σχετικό μορατόριουμ το οποίο προέβλεπε τη μη τέλεση ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Έχει αποφασιστεί η θωράκιση του Έβρου να ενισχυθεί κι άλλο. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται ο φράχτης, ενώ θα ενισχυθούν και σημεία στα οποία είχαν παρατηρηθεί προβλήματα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με τους μετανάστες. Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα –όπου η υπόθεση «είναι σαφώς πιο δύσκολη» όπως υπογράμμισε χθες ο υπουργός Άμυνας – προωθούνται επιπλέον πλωτά μέσα. Το Λιμενικό έχει τον πρώτο λόγο στην επιτήρηση των συνόρων αλλά συνδράμουν και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Και η εντολή είναι σαφής: «Αποτροπή».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Στο μεταξύ, σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για σχέδιο του Ερντογάν μεταφοράς μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος υποστήριξε («Παραπολιτικά fm») πως «οι πληροφορίες αυτές που βγήκαν τώρα προς τα έξω είναι γνωστές στις ελληνικές αρχές εδώ και αρκετό καιρό. Η εκτίμησή μου είναι ότι βγαίνουν τώρα για να περάσουν ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν «παρακολουθούμε και βλέπουμε τι κάνεις»».

Τηλεδιάσκεψη για Σούδα

Ένα από τα ταξίδια που αναγκάστηκε να αναβάλει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος λόγω Έβρου και κορωνοϊού ήταν αυτό στις ΗΠΑ, όπου θα είχε μάλιστα μια πλούσια ατζέντα επαφών. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να διανύουν την καλύτερη περίοδο τους και ο κορωνοϊός δεν αποτελεί εμπόδιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες στη συζήτηση που είχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Άμυνας με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ. Συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών στη Σούδα στο πλαίσιο της ανανεωμένης αμυντικής συνεργασίας Αθήνας - Ουάσιγκτον, οι εξελίξεις στην περιοχή και η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων στο αμυντικό πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις λήξει ο συναγερμός του κορωνοϊού ο υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, καθώς η ελληνική πλευρά αναζητεί, μεταξύ άλλων, και λύσεις ενίσχυσης της άμυνάς της.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 14/04/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια