«Ποιοι ΕΜΘ θα γίνουν Υπολοχαγοί» και τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα…

«Ποιοι ΕΜΘ θα γίνουν Υπολοχαγοί» και τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα…


Το κείμενο και το ερώτημα που θέτει , γραμμένα από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τον θεσμό των ΕΜΘ αλλά και τα προβλήματα του. Στο τέλος του κειμένου υπενθυμίζει τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα…Όχι τυχαία.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο θεσμός των ΕΜΘ είναι ο μόνος θεσμός που ενώ κοντεύει να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του, εκκρεμούν για αυτόν και παραμένουν αδιευκρίνιστα τόσα πολλά θεσμικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα. Στα ανοικτά ζητήματα συνυπολογίζω τις τωρινές και τις μελλοντικές ατομικές και συλλογικές διεκδικήσεις των ΕΜΘ στις δικαστικές αίθουσες. Οι νομικές εκκρεμότητες και η απουσία θεσμικών κειμένων, διευκρινιστικών διαταγών και οριστικών λύσεων από το Κράτος και τα Επιτελεία, για τα χρόνια ζητήματα του θεσμού, σε συνδυασμό με την ενασχόληση με τα συνδικαλιστικά του θεσμού, ανθρώπων ύποπτα τοποθετημένων, ανθρώπων που υποφέρουν από φιλαυτία, ανθρώπων που αν και εκλεγμένοι από μικρό και άγνωστο αριθμό συναδέλφων, νιώθουν και δηλώνουν ότι τους ακολουθεί πλήθος ανάλογο με αυτό που ακολούθησε τον Ιησού, εντείνουν το πρόβλημα.

Έτσι, στις τάξεις των ΕΜΘ βασιλεύουν, η άγνοια και η σύγχυση σχετικά με πλήθος ζητημάτων διότι δυστυχώς, ο βασικός στόχος των συνδικαλιστών ΕΜΘ, αντί να είναι η βαθιά μελέτη, η πλήρης κατανόηση, η σωστή ερμηνεία και η καλύτερη επικοινωνία στους συναδέλφους, των προεδρικών διαταγμάτων, των νόμων, των άρθρων, των διαταγών κλπ., είναι η νίκη του συνδικαλιστικού εμφυλίου προς όφελος της ομάδας τους. Στα όπλα των «αντιπάλων», περιλαμβάνονται η λάσπωση, η ειρωνεία, η κάρπωση μιας ιδέας και η σύνταξη και αποστολή μιας επιστολής – πρότασης, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Και όταν τελικά κάποιο θέμα των ΕΜΘ, με κάποιο τρόπο λυθεί, ξεκινάει ο πόλεμος των πρωτοπαλίκαρων ΕΜΘ, για το ποιος τελικά την είχε μεγαλύτερη (την επιρροή στη λύση εννοώ), για την ανάδειξη και για την διαφήμιση του πατερούλη της νίκης.

Και επειδή τελευταία το ερώτημα, ποιοι ΕΜΘ θα γίνουν Υπολοχαγοί δημιούργησε σύγχυση μεταξύ των ΕΜΘ, ας δούμε τί ίσχυε, τί άλλαξε, τί περιμένουμε και τί ισχύει σήμερα.

Με το άρθρο 2 του ν.4494/2017, τροποποιήθηκε ο αποστρατευτικός βαθμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας ο οποίος μέχρι τότε ήταν ο βαθμός του Ανθυπασπιστή. Με το προεδρικό διάταγμα 16/2019 καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων σε Εθελοντές και Εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή που τίθενται σε αποστρατεία.

Στο άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 16/2019 ορίστηκαν οι προϋποθέσεις της απονομής του αποστρατευτικού βαθμού του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων στους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

Με το ν.4609/2019 και ειδικότερα με το άρθρο 4, ορίστηκε ότι οι ΕΜΘ θα εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων και με προεδρικό διάταγμα θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας βαθμού Ανθυπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.

Από τις 3-5-2019, από τότε δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ ο ν.4609/2019, εκκρεμεί η έκδοση του προεδρικού διατάγματος στο οποίο θα αναφέρονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας βαθμού Ανθυπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.

Κλείνοντας, σχετικά με το ερώτημα του τίτλου του άρθρου, ποιοι ΕΜΘ θα γίνουν Υπολοχαγοί, η απάντηση είναι, ότι αυτό θα το μάθουμε όταν θα εκδοθεί το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της προαγωγής των Ανθυπολοχαγών σε απόστρατους Υπολοχαγούς. Μέχρι τότε δεν ξέρουμε. Το εν αναμονή προεδρικό διάταγμα μπορεί να είναι μια αντιγραφή των χαλαρών όρων και προϋποθέσεων του προεδρικού διατάγματος 16/2019, ή μπορεί, όπως θρυλείται, να κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Υ.Γ. Θυμίζω σε όσους ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά κοινά, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: Αλαζονεία, Ζηλοφθονία, Οργή, Οκνηρία, Απληστία, Λαιμαργία, Λαγνεία.

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Δεν υπήρχαν κενά - σκοτεινά σημεία , μέχρι που οι ίδιοι οι εμθ κατάφεραν να δημιουργήσουν.Θα πω μόνο ένα μόνο ,το ότι ζητούν παραπάνω χρήματα ενώ σ' όλες τις αναφορές τους περί της προαγωγής τους έλεγαν , επικαλούμενοι .Ορίστε τώρα τα παιδιά, νάτα ...
    Η χώρα μας είναι πολύ φιλάνθρωπο κράτος ,και βοηθάει ικανούς και μη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας εσύ που ξέρεις, ποιοί είναι οι ικανοί και οι μη ικανοί, στο στράτευμα, να μάθουμε και εμείς!

      Διαγραφή
  2. κοπηκε το σχολιο μου η μου φανηκε ετσι; ρητορικο το ερωτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου. Άρα όλοι πρέπει να προάγονται βάσει τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Αυτό συνεπάγεται ότι υπαξιωματικοί ίδιας προέλευσης πρέπει να προάγονται και να έχουν τους ίδιους καταληκτικούς και αποστρατευτικούς βαθμούς και όχι κάποιοι να φτάνουν Τχες-Ανχες και άλλοι Ανθλγοί-Υπλγοί, ούτε λιμενοφύλακες μη παραγωγικής σχολής, κατατασσόμενοι με διαγωνισμό, με πτυχίο ΑΕΙ να φτάνουν Πλωτάρχες, ενώ αντίστοιχοι Υπαξιωματικοί του Ε.Σ προέλευσης μή παραγωγικών Σχολών να μην εξελίσσονται καθόλου με το πτυχίο τους. Μία απλή εφαρμογή του Συντάγματος των Ελλήνων θα λύσει όλα τα θέματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα?Και ποιος σας είπε οτι θα αποστρατεύσουν ΕΜΘ .ή και ΕΠΟΠ ως τχες κ' ανχες?

      Διαγραφή
    2. Αυτός που απαντά και λέει για ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, δεν ξέρει ότι οι ΕΜΘ με τους ΕΠΟΠ δεν είναι το ίδιο; Οι ΕΜΘ είναι εθελοντές Υπαξιωματικοί.Γιατι οι εθελοντές Υπαξιωματικοί και εθελοντριες των νόμων 445/74 και 705/77 προάγονται μέχρι Συνταγματάρχες;Άδικο μεν για Υπαξιωματικούς παραγωγικών Σχολών.Και οι ΕΜΘ, με τις ίδιες εξετάσεις εισαγωγής, τα ίδια προσόντα ,την ίδια εκπαίδευση, τα ίδια καθήκοντα,τις ίδιες ειδικότητες, να εξελίσσονται μέχρι Υπολοχαγοι!Οι ΕΠΟΠ είναι άλλος θεσμός, αλλά και αυτοί έπρεπε να εξελίσσονται μέχρι Ανθυπασπιστές.Σκεφτειτετο λίγο!

      Διαγραφή