Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις μέχρι και 252€ κατ’ εφαρμογή νέου «νόμου Βρούτση»


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Προς αποφυγή σύγχυσης, τα αναδρομικά που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με τα αναδρομικά 11μηνου (παλιά αναδρομικά αφορούν 2,5 εκατ. συνταξιούχους) λόγω της επικείμενης απόφασης ΣτΕ. Καλή σας ανάγνωση:

Χωρίς τις μειώσεις του «νόμου Κατρούγκαλου» θα πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουνίου-Τα αναδρομικά θα δοθούν μέσα στον Σεπτέμβριο

Περίπου 185.000 συνταξιούχοι κύριας σύνταξης και 245.000 επικουρικής αναμένεται να δουν τον Ιούνιο αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 12 ευρώ μέχρι και 252 ευρώ τον μήνα, για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι οι συντάξεις Ιουνίου θα καταβληθούν κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων του «νόμου Βρούτση» (4670/2020), δηλαδή χωρίς τις μειώσεις που όριζε ο «νόμος Κατρούγκαλου» (4387/2016), οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση 1890 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και με το καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης για το στελεχιακό τους δυναμικό, πράγματι έχουν εντατικοποιήσει την προσπάθειά τους, ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο της πληρωμής των συντάξεων του Ιουνίου, χωρίς αυτές να περιέχουν τις μειώσεις του ν. 4387/2016, που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι η πληρωμή των όποιων αναδρομικών προκύπτουν για τη χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 (που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ) μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 (που εφαρμόζονται για πρώτη φορά οι διατάξεις του «νόμου Βρούτση») θα γίνει ενδεχομένως εντός του Σεπτεμβρίου, με την επιφύλαξη των εξελίξεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Η καταβολή του συνολικού ποσού των αναδρομικών, όπως έχει δεσμευθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα γίνει εφάπαξ, ενώ η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του e-ΕΦΚΑ για το 2020 θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν από τις νέες διατάξεις του «νόμου Βρούτση» είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και όσοι είχαν υποστεί μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, επειδή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους σύνταξης ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ. Ευνοούνται κυρίως αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», καθώς θα δουν πραγματικές αυξήσεις, σε αντίθεση με κάποιους παλαιούς συνταξιούχους, που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου αυτού και οι οποίοι λόγω της προσωπικής διαφοράς θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, ένας συνταξιούχος κύριας σύνταξης που βγήκε με 33 έτη ασφάλισης και παίρνει σήμερα σύνταξη 700 ευρώ θα δει να αυξάνεται το ποσό αυτό κατά 12 ευρώ, ενώ ένας άλλος συνταξιούχος που έχει συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης και λαμβάνει σύνταξη 3.200 ευρώ θα δει να αυξάνεται το ποσό αυτό κατά 250 ευρώ.

Αντίστοιχα, στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται ότι ο μέσος όρος των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 100 ευρώ, με αυτούς όμως που έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης να παίρνουν μόλις 5 ευρώ παραπάνω, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν 40 έτη ασφάλισης, οι οποίοι μπορεί να δουν αύξηση ακόμα και 190 ευρώ στην επικουρική τους σύνταξη.

Πηγή: paron.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΕΙΜΑΙ ΑΠΙΣΤΟΣ ΘΩΜΑΣ -- ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 300 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή