Τα κατασχεθέντα θηριώδη τεθωρακισμένα οχήματα Typhoon πάνε στον Έβρο! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τα κατασχεθέντα θηριώδη τεθωρακισμένα οχήματα Typhoon πάνε στον Έβρο! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Θα υποστηρίξουν τις Ελληνικές Δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο

Ο Έβρος είναι ο τελικός προορισμός, συμφώνως με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, αφού επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος, των θηριωδών τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων MRAP Typhoon GSS-300, καναδικής κατασκευής, τα οποία – ως γνωστό – είχαν κατασχεθεί από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) το 2015, έχοντας τότε προορισμό τη Λιβύη, παρά το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

Έκτοτε τα 8 κατασχεμένα τότε οχήματα του προαναφερθέντος τύπου, καθώς και άλλα οχήματα πολιτικού τύπου (5 θωρακισμένα Toyota Land Cruiser κλπ) παρέμεναν εκτεθειμένα στο «Στρατιωτικό Λιμένα Πειραιώς», όπως είναι η επίσημη ονομασία, του τμήματος εκείνου του λιμανιού του Πειραιώς που μετακινούνται όποτε είναι απαραίτητο, κάθε είδους στρατιωτικό υλικό, και βρίσκεται στο Κερατσίνι. Το κατασχεθέν υλικό δεν ανήκε στη δικαιοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων, απλώς παρέμενε σε στρατιωτικό χώρο προς φύλαξη, που γειτνιάζει με το Τελωνείο Κερατσινίου στο οποίο τύποις «ανήκαν», λόγω των διαφόρων νομικών ζητημάτων που είχαν ανακύψει έκτοτε.

Το τελευταίο διάστημα, και πάντως μετά την 1η Μαρτίου 2020 οπότε η Ελλάδα δέχτηκε τον «υβριδικό πόλεμο» από πλευράς της Άγκυρας, κάποιος το θυμήθηκε και σε χρόνους – ρεκόρ για την ελληνική πραγματικότητα, το ζήτημα προφανώς λύθηκε και όλα αυτά τα οχήματα πέρασαν στην κυριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ).

Οι πληροφορίες μας λένε ότι χθες τα οχήματα αυτά οδηγήθηκαν από προσωπικό της ΕΛΑΣ από το Κερατσίνι στην Αμυγδαλέζα, για έναν απαραίτητο έλεγχο και όποτε αυτός ολοκληρωθεί τουλάχιστον 4 από τα 8 συνολικώς οχήματα Typhoon θα φτάσουν στον Έβρο προς υποστήριξη των εκεί επιχειρούντων αστυνομικών δυνάμεων.


Όπως σημειώθηκε, το Μάιο του 2015 το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εντόπισε νοτίως της Κρήτης το φορτηγό πλοίο “Tychy” με προορισμό τη Λιβύη, στου οποίου τα αμπάρια του είχε κρυμμένα 16 στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα (στρατιωτικών προδιαγραφών).

Τηρώντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί απαγορεύσεως μεταφοράς, προμήθειας ή πωλήσεως στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στη συντηρητική δέσμευση των τροχοφόρων και τα μετέφεραν στις αποθήκες του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά στο Κερατσίνι, όπου έκτοτε παρέμεναν μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θηριώδη αυτά τεθωρακισμένα, τροχοφόρα, οχήματα  κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Streit Group, έχουν μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα, βάρος 12,5 τόνους, διμελές πλήρωμα (οδηγό-συνοδικό) με δυνατότητα μεταφοράς μιας ομάδος 8 πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτών ή αστυνομικών.

Το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3.

Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του τα 1.000 χιλιόμετρα, δηλ. περίπου Αθήνα – Ορεστιάδα Έβρου!

Ασφαλώς πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστό ότι όταν μία χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, ανεξαρτήτως της μορφής που είναι αυτός, τότε δεν επιτρέπεται να μένουν ανεκμετάλλευτα τόσα και τέτοιας ποιότητος στρατιωτικά υλικά.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)


Δείτε σχετικό βίντεο γι' αυτού του είδους τα οχήματα παρακάτω:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια