Στο στόχαστρο του Ράμα η Ελληνική Ομογένεια!

Στο στόχαστρο του Ράμα η Ελληνική Ομογένεια!


«Φυτεύει» πρόσφυγες στα χωριά της Βορείου Ηπείρου

Η Αλβανία έχει –εδώ και ημέρες– κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού, ωστόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου του, που προβλέπει τη μεταφορά στη χώρα του χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία. Πρόσφυγες που σύμφωνα με το σχέδιο θα εγκατασταθούν σε δομές και καταυλισμούς, αποκλειστικά σε περιοχές της Νότιας Αλβανίας, όπου κατοικούν ελληνικής καταγωγής πολίτες.

Οι κινήσεις αυτές του αλβανού πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στις τάξεις των ομογενών (Βορειοηπειρωτών), για πολλούς και διαφόρους λόγους. Μιλούν ευθέως για εποικισμό και προσπάθεια αλλοίωσης του πληθυσμού στις συγκεκριμένες περιοχές. Θεωρούν ότι η εγκατάσταση προσφύγων εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης των Τιράνων να εξωθήσει τα μέλη της ελληνικής ομογένειας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Παράγοντες της ομογένειας σημειώνουν ότι οι πρόσφυγες δεν θα εγκατασταθούν εκεί με την προοπτική να προωθηθούν κάποια στιγμή προς τον Βορρά της Ευρώπης.

Αν αυτή ήταν η προοπτική, θα επιλέγονταν περιοχές στη Βόρεια Αλβανία. Τις ανησυχίες του ελληνικού πληθυσμού ενισχύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση των Τιράνων σχεδιάζει να επιτάξει για τη φιλοξενία προσφύγων κατοικίες που παραμένουν κλειστές λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Η απόφαση του Έντι Ράμα να εγκαταστήσει χιλιάδες πρόσφυγες στα χωριά της Βορείου Ηπείρου έρχεται ως συνέχεια της απόφασης (νομοσχέδιο) η οποία έχει ως απώτερο σκοπό την υφαρπαγή των ακίνητων περιουσιών των ομογενών μας. Χωρίς δικαίωμα αμφισβήτησης, δικαστικής προσφυγής, ενδεχομένως και χωρίς αποζημίωση.

Μέχρι τώρα η αντίδραση της Αθήνας στα σχέδια του αλβανού πρωθυπουργού είναι υποτονική, η κυβέρνηση μάλιστα έδωσε το πράσινο φως για την πρόοδο των διαδικασιών ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος τόσο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έλεγαν ότι η στάση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την πολιτική που θα ακολουθήσουν τα Τίρανα έναντι της ελληνικής ομογένειας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια