Έγγραφο Παναγιωτόπουλου για Χρόνο Διοικήσεως ή Ειδικής Υπηρεσίας Αξιωματικών-ΥπαξιωματικώνΗ απάντηση ΥΕΘΑ:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ.Γιώργος Κωτσός με θέμα «Χρόνος Διοικήσεως ή Ειδικής Υπηρεσίας Αξιωματικών και Υπαξιωματικών», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο τα στελέχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), προκειμένου να καθίστανται ικανά για την επιτυχή διεξαγωγή και εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται, πρέπει να υπηρετούν σε κάθε βαθμό σε επιχειρησιακές μονάδες, που για τον ΣΞ είναι οι μονάδες εκστρατείας.

Αν οι θέσεις χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας δεν επαρκούν για τη δοκιμασία των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών σε αυτές, είναι δυνατόν να ορισθούν και άλλες θέσεις με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) κατόπιν πρότασης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) ή των Αρχηγών των οικείων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστοίχως.

Εν προκειμένω, το Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας (ΚΕΣΝ) και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), λόγω της αποστολής τους δεν έχουν χαρακτηριστεί ως μονάδες εκστρατείας.

Ο καθορισμός των παραπάνω μονάδων ως μονάδων συμπλήρωσης χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας δεν προάγει το αξιόμαχο του Στρατού Ξηράς, καθώς οι υπηρετούντες στις μονάδες αυτές δεν θα έχουν την δυνατότητα να υπηρετήσουν σε επιχειρησιακές μονάδες και να αποκομίσουν τις απαραίτητες εμπειρίες για τη μετέπειτα βαθμολογική τους εξέλιξη.

Επίσης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο σχεδιασμός των μεταθέσεων και αντιστοίχων υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, έχοντας πρώτιστο στόχο την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό στις προσωπικές ανάγκες των στελεχών.

Έχοντας υπόψη τον δυναμικό χαρακτήρα της ανωτέρω διαδικασίας, που υπόκειται σε πληθώρα υπηρεσιακών και κοινωνικών παραμέτρων και με δεδομένη την ισχύουσα θέσπιση αρκετών κοινωνικών κριτηρίων, που επηρεάζουν τον σχεδιασμό των υπηρεσιακών μετακινήσεων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, στελέχη με σύζυγο ή τέκνα με αναπηρία, κλπ), η εκ προοιμίου θεσμοθέτηση οιονεί «αμετάθετου» προνομίου για ορισμένες κατηγορίες στελεχών θα εισάγει ασφυκτικούς περιορισμούς στην Υπηρεσία, όσον αφορά στην αξιοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού και τελικά στη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ναι καλα. Στελεχη σμυ με 20ετια αμεταθετο σε μεγαλα αστικα κεντρα κ δν μπορουν οι κατωτεροι σσε να παρουν μεταθεση. Χωρισατε την επετειριδα αλλα δεν ξεχωρισατε κ ποσοστο καλυψης θεσεων σμυ κ σσε. Ωραια τα καταφερατε. Αμεταθετο απο τα αποδυτηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ σε Μονάδες της Αθήνας γράφουν Χρόνο Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας.Αυτό πάλι πως το λέτε? Αδίκια λέγεται!! Και οι Τεχνίτες-Φροντιστές, είναι Μονάδες εσωτερικού που έχουν πολύ περισσότερη δουλειά,ευθύνη και κατ'επέκταση εμπειρία από κάποιες επειχηρεσιακές Μονάδες.Για κάνε τον Τεχνίτη ή το Διαχειριστή σε Τ/ΓΕΣ,ΚΕΣΝ,ΣΜΥ πχ. Είναι πολύ δύσκολο, απαιτεί εμεπιρία καιέχει τεράστια ευθύνη.Κι όμως δεν γράφεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή