Αυξάνεται το όριο στις ανέπαφες στα 50€-Ποιες συναλλαγές δεν θα γίνονται στις τράπεζες

Αυξάνεται το όριο στις ανέπαφες στα 50€-Ποιες συναλλαγές δεν θα γίνονται στις τράπεζες


Τα χνάρια χωρών όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προχώρησαν πρόσφατα σε αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών, ως απόρροια του κορoνοϊού, ακολουθεί και η Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, από την Παρασκευή 27/3 θα επιτρέπονται οι ανέπαφες συναλλαγές χωρίς ΡΙΝ έως και το όριο των 50 ευρώ από 25 ευρώ μέχρι πρότινος. «Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία από όλους τους εμπλεκόμενους -συστημικούς ομίλους, εκδότες καρτών (Visa και Mastercard) και Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)- στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας περιορισμού της χρήσης μετρητών, αλλά και ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές, εξηγώντας πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι σχετικές τροποποιήσεις στα τερματικά.

Αξίζει να επισημανθεί πως μετά την επιβολή των capital controls οι ανέπαφες συναλλαγές αναδείχθηκαν στο βασικό μέσο πληρωμών των Ελλήνων, με σχεδόν έξι στις 10 να γίνονται ανέπαφα. «Στην προσπάθεια ενίσχυσης των ανέπαφων συναλλαγών, στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού (Covid-19), οι κυβερνήσεις κάποιων κρατών αποφάσισαν την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Viva Wallet και συνεχίζει: «Πιο συγκεκριμένα:

Ελλάδα: Από 25 ευρώ σε 50 ευρώ.

Μάλτα: Από 20 ευρώ σε 50 ευρώ.

Τουρκία: Από 120 λίρες σε 250 λίρες.

Ιρλανδία: Από 30 ευρώ σε 50 ευρώ.

Πορτογαλία: Από 25 ευρώ σε 50 ευρώ.

• Πολωνία: Από 50 ζλότι σε 100 ζλότι.

Ηνωμένο Βασίλειο (από 1ης Απριλίου): Από 30 λίρες σε 45 λίρες».

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία ανακοινώνει πως έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αναβάθμισης των τερματικών της, που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές, έτσι ώστε τα τερματικά της να αποδέχονται σταδιακά το υψηλότερο όριο.

Αυτές οι συναλλαγές δεν θα γίνονται από σήμερα στις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Για το λόγο αυτό, από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές:

1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ ΜΕ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ;; ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΕ APS ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΤΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ, ΕΙΤΕ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ, 50 €.ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΤΜ ΜΟΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ "ON LINE ΚΑΤΑΘΕΣΗ" ΚΑΙ ΕΩΣ 50 ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ.ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΑ?

      Διαγραφή
  2. καταργήστε τα μετρητά επιτέλους, όλοι και όλες να δουλεύουν με κάρτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΡΤΑ/ΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Η ΚΑΡΤΑ ΕΚΕΙ ΤΟΤΕ ΠΩΣ;; ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ APS H ATM online ΚΑΤΑΘΕΣΗ.ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

      Διαγραφή