Νέο ασφαλιστικό: Δείτε αν δικαιούστε αύξηση σύνταξης με βάση την προσωπική διαφορά σας


Γιάννης Φώσκολος - ethnos.gr

Απλή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάθε συνταξιούχος ώστε να διαπιστώσει από τώρα αν θα λάβει αύξηση ή όχι

Τρεις κατηγορίες σημερινών συνταξιούχων θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι του νέου ασφαλιστικού που θα δουν αυξήσεις στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους. Κάποιοι με δόσεις και άλλοι εφάπαξ. Οι περισσότεροι θα έχουν ωφέλεια μόνο στα χαρτιά επειδή διατηρούν προσωπική διαφορά. Αυτοί που θα δουν αυξήσεις στην τσέπη είναι:

1. Συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης.

2. Σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 13 Μαΐου 2016 και είδαν αύξηση από 1/1/2019.

3. Σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν μικρή προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις θα έρθουν προς την περίοδο του Πάσχα, μετά την ψήφιση του νόμου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων. Υπάρχει, ωστόσο, ένας σίγουρος τρόπος για να διαπιστώσει από τώρα κιόλας κάθε συνταξιούχος αν είναι μέσα σε αυτούς που θα λάβουν καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Δείτε παρακάτω:

Αν είστε παλαιός συνταξιούχος, αν δηλαδή έχετε συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου), κρίσιμη μεταβλητή στο ενημερωτικό σας σημείωμα είναι το κουτί της προσωπικής διαφοράς:


Αν στο κουτί της προσωπικής διαφοράς βλέπετε ποσό χωρίς αρνητικό πρόσημο (δηλαδή χωρίς μείον) σημαίνει πως από 1/1/2019 έχετε θετική προσωπική διαφορά. Αν αυτή η θετική προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από 50 ευρώ και πολύ περισσότερο αν ξεπερνάει τα 100 ευρώ τότε το πλέον πιθανό είναι πως δεν θα δείτε αύξηση στην τσέπη σας αλλά μόνο στα χαρτιά. Εφόσον έχετε συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης θα αυξηθεί αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου η ανταποδοτική σας σύνταξη (βλέπετε το σχετικό ποσό στο κουτί ΜΕΙΚΤΑ ΠΟΣΑ πάνω από το κουτί της προσωπικής διαφοράς) και θα μειωθεί ισόποσα η προσωπική διαφορά. Το τελικό πληρωτέο ποσό που βλέπετε στο τέλος του εκκαθαριστικού θα παραμείνει ίδιο και χωρίς αλλαγή. Για παράδειγμα αν η ανταποδοτική αυξηθεί κατά 40 ευρώ η προσωπική διαφορά θα μειωθεί κατά 40 ευρώ επίσης.

Αντίθετα αν η θετική προσωπική διαφορά είναι έως 50 ευρώ - για παράδειγμα 30 ευρώ - τότε το πιθανότερο είναι πως θα δείτε αύξηση στην τσέπη εφόσον είχατε συνταξιοδοτηθεί με πάνω από 33 και έως 44 έτη ασφάλισης. Το ένα πέμπτο της αύξησης μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβετε προς το Πάσχα όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων. Το σύνολο της αύξησης σπάει σε 5 ετήσιες δόσεις και θα δοθεί από φέτος μέχρι και το 2024. Ειδικοί εκτιμούν πως σε αυτή την περίπτωση η αύξηση της ανταποδοτικότητας για την πρώτη 3ετία (30,1 - 33 έτη ασφάλισης) δεν θα επαρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να εξαλείψει δηλαδή να "φάει" όλη την θετική προσωπική διαφορά και να οδηγήσει σε αλλαγή προσήμου δηλαδή σε πραγματική αύξηση της σύνταξης, εκτός κι αν η προσωπική διαφορά είναι αρκετά μικρή, για παράδειγμα από 30 ευρώ και κάτω.   

Αν στο κουτί της προσωπικής διαφοράς βλέπετε ποσό με αρνητικό πρόσημο (δηλαδή με μείον) σημαίνει πως από 1/1/2019 έχετε αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχετε λάβει αύξηση ήδη από 1/1/2019. Εφόσον έχετε συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης θα λάβετε δεύτερη αύξηση και πάλι σε 5 δόσεις από φέτος μέχρι και το 2024. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα μεταβατική περίοδος. Η πρώτη ολοκληρώνεται το 2023 και η δεύτερη το 2024. Το ένα πέμπτο της δεύτερης αύξησης μαζί με τα αναδρομικά της από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβετε προς το Πάσχα όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.


Αν είστε νέος συνταξιούχος έχετε δηλαδή συνταξιοδοτηθεί με αίτηση από 13 Μαίου 2016 και μετά θα δείτε το εκκαθαριστικό σας σημείωμα με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Εφόσον δεν έχετε προσωπική διαφορά (αν διατηρείται τμήμα προσωπικής διαφοράς αυτό θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) και έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης θα λάβετε όλη την αύξηση που δικαιούστε εντός του 2020 χωρίς δόσεις μαζί με τα αναδρομικά της από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Αν συνταξιοδοτηθήκατε την περίοδο Μάιος 2016 - Δεκέμβριος 2018 και διατηρείτε τμήμα προσωπικής διαφοράς (θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) επειδή η σύνταξή σας υπολογίστηκε με μείωση άνω του 20% συγκριτικά με τον υπολογισμό που θα είχατε προ του νόμου Κατρούγκαλου, τότε αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί τώρα με την αύξηση που δικαιούστε από 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον βέβαια έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης. Αν η αύξηση επαρκεί για να απαλειφθεί αυτό το ποσό της προσωπικής διαφοράς θα λάβετε το επιπλέον ως αύξηση ολόκληρο από φέτος. Διαφορετικά θα συνεχίσετε να λαμβάνετε το ποσό που παίρνετε και τώρα.

Όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και έχουν πάνω από 45 συντάξιμα, οπότε ο συντελεστής από 2 πάει σε 0,5 και έχουν μείωση στη σύνταξή τους. Η νέα αρνητική προσωπική διαφορά που προκύπτει είναι κατά πολύ μικρότερη από τη παλιά αρνητική προσωπική διαφορά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια