Ο κ. Μπαλτάκος κομισάριος των ΕΔ;

Ο κ. Μπαλτάκος κομισάριος των ΕΔ;

 Μέχρι και για κινητοποίηση του Στρατού είχε φροντίσει!

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διοικητής της Ρωσικής Ομάδαν Στρατιών του Κέντρου ήταν ο Ζούκωφ και κομισάριος από το κόμμα ο Κρούτσεφ. Σπουδαίοι και οι δύο. Στο δικό μας αντάρτικο, στον εμφύλιο, στις μονάδες του ΔΣ υπήρχε ο διοικητής και ο καπετάνιος, ο κομισάριος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επανέφερε τον θεσμό. Διόρισε, αποδεδειγμένα πλέον, ως κομισάριο της ΝΔ τον κ. Π. Μπαλτάκο (Π.Μ.) στις ΕΔ, αν θεωρήσουμε τον... Α/ΓΕΕΘΑ ως διοικητή τους (πλην της Γεν. Διευθ. Εξοπλισμών, στην οποία κομισάριος είναι ο ΒΕΝΙ, αυτοπροσώπως). Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ μεταπολεμικά... Ποτέ... Αυτά δεν είναι θεωρίες και θα το αποδείξω προσθέτοντας και άλλα στοιχεία, πέραν αυτών που αναφέραμε στο προηγούμενο φύλλο.

Κατ' αρχήν, θα πρέπει να τονίσω ότι ο κ. Π. Μ. δεν ήταν θεσμικό πρόσωπο, παρά ένας μετακλητός ανώτατος υπάλληλος. ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ. Άρα, αυτό σημαίνει ότι δεν είχε καμία νόμιμη εξουσία να αναμειγνύεται στα των ΕΔ. Είχε όμως μια τάση, μια, ίσως, απωθημένη φιλοδοξία: Να δίνει διαταγές, να προβάλλεται στον χώρο των ΕΔ, να συμμετέχει σε διαδικασίες που δεν δικαιούται, υπό την κάλυψη και τις ευλογίες του πρωθυπουργού.

Γράφει η «Καθημερινή» (6/4/14): Στο κόμμα ήταν γνωστό ότι ο Μπαλτάκος διατήρησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με Στρατό - Εκκλησία - Αγ. Όρος. Γνωστή, άλλωστε, η επιθυμία του να παρευρίσκεται σε κάθε είδους στρατιωτικές τελετές και εγκαίνια και να κόβει κορδέλες υπό τον ήχο των εμβατηρίων... Και συμπληρώνει η «Real News» (6/4/14): «Γνωστές οι σχέσεις του με ΕΔ».

Μαϊντανός... Παντού μπροστά και με ύφος... Και σε ασκήσεις.

Ο υψηλού ήθους και ικανοτήτων ναύαρχος ε.α., τ. Α/ΓΕΝ κ. Κοσμάς Χρηστίδης, σε συνέντευξή του στο ON ALERT, περιγράφει το πώς μια... «μυστήρια» πολιτική εξουσία, εκτός του ΥΕΘΑ, οργάνωσε κινητοποίηση, αθόρυβη και αόρατη, του Στρατού, τον Οκτώβριο του 2012 για να έχει ετοιμότητα να επέμβει, ως αστυνομική δύναμις, αν τα πράγματα εκτρέπονταν κατά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Οι πάντες έβλεπαν τη σκιά του Μεγάλου Μαγίστρου. Αν γινόταν αυτό θα αποτελούσε εκτροπή.

Εξάλλου, είχαν επισημανθεί τα πολλά σούρ' τα φέρ’ τα του Μπαλτάκου στο υπουργείο Άμυνας, συμμετοχές σε ασκήσεις, γεύματα, δείπνα στο υπουργείο, Άγ. Ανδρέα κι αλλαχού. Είχε ύφος στρατάρχη και δεν έκρυβε μια καταπιεσμένη φιλοδοξία του να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Παράγκα» και Μπαλτάκος

Ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση, από σκοτεινό παρασκήνιο Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Κων. Ζιαζιάς καταγγέλει («Π» 5/8/12) ότι στο ΥΕΘΑ λειτουργεί ένα παρακράτος μια «παράγκα», που ελέγχει σε προαγωγές κ.λπ. Στη συνέχεια καταγγέλει («Real News» 17/2/13) ότι «οι κρίσεις στις ΕΔ δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο τυχάρπαστων κομματικών φορέων». Ο υπαινιγμός είναι σαφής και προσδιορίζει το πρόσωπο. Είχε τη σωστή πληροφόρηση ο στρατηγός.

Το σύγγραμμα του κ. Π.Μ. «Το τέλος του εφιάλτη» προωθείται στις βιβλιοθήκες των Μονάδων και Επιτελείων ΕΔ.

Δεν είμαι ο Μπαλτάκος, είμαι ο Σαμαράς κι έχω πολύ δουλειά ακόμη να κάνω... σατιρίζει ο ανεξάντλητος Στάθης (ΕΝΙΚΟΣ 7/4).

Τα τεκμήρια

Καλοκαίρι 2012, Σχολή Ευελπίδων, Βάρη.

Παράδοση ξιφών στους νέους ανθυπολοχαγούς τάξεως 2012. Τελετή - σταθμός στην καριέρα των νεοεισερχομένων. Κατά παράδοση, τα ξίφη επιδίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο υπουργός Άμυνας. Εδώ το κάνει ο τότε ΥΕΘΑ, κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Παρόντες, εκτός των άλλων, ο κ. Π. Μπαλτάκος, πασίγνωστος πλέον για την ισχύ του.

Ο κ. υπουργός, γνωστός για την ευγένειά του και τη γαλλική φινέτσα του, παραχωρεί σε λίγο τη θέση του στο βάθρο, για να συνεχίσει την επίδοση, στον... Π. Μπαλτάκο, ενώπιον των βουβών νέων ανθυπολοχαγών, της άναυδης στρατιωτικής ηγεσίας και των συγγενών των νέων αξιωματικών! Έτσι ωμά...

Στον κ. Μπαλτάκο! (Ακολουθεί ο τότε ΥΦΕΘΑ κ. Καράμπελας, συνεργάτης του Π.Π. και ο... Τραγάκης, για να ολοκληρωθεί η... οπερέτα).

Το ερώτημα που προέκυψε είναι: Ο κ. Μπαλτάκος υπέδειξε στον υπουργό να τον καλέσει ή ο υπουργός το έκανε για λόγους δικούς του;

Στις 12/8/12 το «Π» δημοσιεύει επιστολή - καταπέλτη νέου ανθυπολοχαγού που καταγγέλει και διαμαρτύρεται για το συμβάν... Κανείς δεν σχολίασε από το υπουργείο. Ποιος να τα βάλει με τον κ. Μπαλτάκο; Η στήλη ικανοποιήθηκε από τις 100δες τηλεφωνήματα και fax που έλαβε ως συγχαρητήρια για την ενέργειά της.

Μάρτιος 2013. Αιφνιδίως αποστρατεύεται ο. μόλις με 7μηνη θητεία, άξιος, κορυφαίος αξιωματικός Αντγος Κων. Γκίνης μαζί με άλλους ανωτάτους! Έκπληξη, οργή, διαμαρτυρίες. Απόλυτη σιωπή. Ουδεμία δικαιολογία. Σαφείς οι ενδείξεις - αποδείξεις ότι ήταν έργο της «παράγκας».

Το «Π» έθεσε ερώτημα στον κ. υπουργό, ο οποίος απάντησε: «Εγώ ζήτησα παραμονή των Αρχηγών. Η αντικατάσταση είναι απόφαση του κ. πρωθυπουργού («Π» 24/3/13). Το κείμενό μας ουδέποτε διαψεύσθηκε. Όλοι γνώριζαν ότι οι επιλογές ήταν έργο του Π. Μπαλτάκου, του κομισάριου, που υπαγόρευε σε επιθυμίες του στον κ. Σαμαρά.

Ο στρατηγός Κ. Γκίνης κατά την αποχώρησή του, όντας στρατιώτης, αφήνει ακροθιγώς υπαινιγμούς για το παρακράτος. Δεν διαμαρτύρεται. Φεύγει υπερήφανος... Ο κ. Μπαλτάκος εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό την αποστρατεία του «διότι δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»;

Όλη η ομάδα των, παρανόμως, αποστρατευθέντων, εκείνη την εποχή, ανωτάτων, που προσέφυγαν στον Α.Π., ομιλεί σαφώς για αποφάσεις κ. Μπαλτάκου που διοχετεύθηκαν μέσω πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ - ΣΑΓΕ. Είναι μια υπόθεση, βέβαια, που έτεινε να γίνει βεβαιότης. Ο κ. Π.Μ. διαμόρφωνε ηγεσία της αρεσκείας του, απλά για επίδειξη ισχύος.

Το δίπορτο

Έχουμε, λοιπόν, ένα παρακράτος στις ΕΔ, με τον επικεφαλής τον «κομισάριο» να συνεργάζεται με την ηγεσία του υπουργείου, πολιτική και στρατιωτική, σήμερα και με τους Χρυσαυγίτες την επομένη! Ένα χαριτωμένο δείγμα τυχοδιωκτισμού και ανευθυνότητας, υπό τα όμματα του πρωθυπουργού. Μήπως επεδίωκε να υποδείξει και στις ΕΔ έναν παρόμοιο δρόμο; Την συνεργασία με τους ακροδεξιούς;

«Ο άνθρωπος που δεν άντεξε το κοστούμι που φορούσε», σχολιάζει η «Real News» (6/4/14). Εμείς θα λέγαμε: «Ο άνθρωπος που ήθελε να αλλάξει το κοστούμι με στολή...» Ο ίδιος ο κ. Π.Μ. δήλωσε: «Ο Σαμαράς κι εγώ είμαστε δύο δαυλοί αναμμένοι στον βωμό της πατρίδας...» Και στα νώτα των ΕΔ θα πρόσθετα.

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος

Όταν ανέλαβε, ενημερώθηκε πλήρως για το υπουργείο του οποίου ανέλαβε την ευθύνη. Δήλωσε ευθέως ότι «θα επανέλθει η τάξη στο υπουργείο και σεβασμός των θεσμών» και δεν δίστασε να απομακρύνει, ευγενικά, τον Μπαλτάκο. Του έκοψε τα πολλά σούρ' τα - φέρ' τα. Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε επανάληψη του οικτρού αυτού φαινομένου.

(ΠΑΡΟΝ 13/04/2014 – Σ.Λ.)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια