«Η θητεία μέχρι τώρα, τη λέμε αγγαρεία, στην πραγματικότητα είναι παρωδία. Παριστάνουν τους στρατιώτες και παριστάνουμε ότι εκπαιδεύονται. Αυτό το «παραμύθι» πρέπει να πάρει ένα τέλος.». Με τις σκληρές αυτές, και μάλλον υπερβολικές, λέξεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας επιχείρησε να σκιαγραφήσει το πως ήταν – συμφώνως με αυτόν – ως τώρα η στρατιωτική θητεία και πως γίνεται προσπάθεια να αλλάξει από την 2026Α’ ΕΣΣΟ, που παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση των Διοικητών όλων των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) που πραγματοποιήθηκε στον Αυλώνα Αττικής.
Ο κ. Υπουργός, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, επισκέφθηκε το ΚΕΝ του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στον Αυλώνα, ενόψει της κατάταξης της 2026Α΄ ΕΣΣΟ (24–27 Φεβρουαρίου 2026), όπου ενημερώθηκε για την υλοποίηση των μέτρων της νέας θητείας και συνομίλησε με τους Διοικητές των ΚΕΝ και ΣΥΠΟ όλης της χώρας, οι οποίοι παρέστησαν στην επίσκεψη.
Απευθυνόμενος στους Διοικητές των ΚΕΝ, ο ΥΕΘΑ σημείωσε τα εξής: «Η θητεία μέχρι τώρα, τη λέμε αγγαρεία, στην πραγματικότητα είναι παρωδία. Παριστάνουν τους στρατιώτες και παριστάνουμε ότι εκπαιδεύονται. Αυτό το «παραμύθι» πρέπει να πάρει ένα τέλος. Έχουμε απειλή, ζωντανή απειλή, ξαναδιατυπώθηκε παρεμπιπτόντως προ ολίγου, σήμερα, η οποία είναι 10 φορές μεγαλύτερή μας.
Έχουμε επαγγελματικά στελέχη άξια, χρειαζόμαστε επίσης πολίτες οι οποίοι να μπορούν να υπηρετήσουν την Πατρίδα τους. Αυτή είναι δουλειά δική σας. Βασίζομαι πάρα πολύ σε εσάς. Ο Γενικός Επιθεωρητής, ο Στρατηγός έχει την εντολή να είναι απολύτως από πάνω σας, όπως και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ελπίζω ότι θα καταφέρω να επισκεφτώ όλα τα Κέντρα αυτό το διάστημα. Θα επιχειρήσω να είναι αιφνιδιαστικό.
Έχουμε αλλάζει ό,τι μπορούσαμε να αλλάξουμε. Θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, στην τροφοδοσία, τα πάντα.
Για να μην λέω πολλά, βασιζόμαστε σε εσάς. Και η πολιτική και η φυσική σας ηγεσία. Αν εσείς δεν ανταποκριθείτε και δεν το πετύχετε, ό,τι κι αν λέμε, ό,τι κι αν κάνουμε και ό,τι κι αν υπογράφουμε, πάει χαμένο, τελείως. Ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια. Προσβλέπω στο αποτέλεσμα».
Ακολούθως, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε επίδειξη των διαδικασιών υποδοχής, κατατάξεως και εκπαιδεύσεως της 2026Α΄ ΕΣΣΟ, εκπαιδευτικές δράσεις, όπως πυρ και κίνηση με πραγματικά πυρά, επίδειξη εξομοιωτών ΣμηΕΑ και εξομοιωτή βολής φορητού οπλισμού, ενώ μετέβη και στο Κέντρο Μετεκπαιδεύσεως Εφεδρείας (ΚΕΜΕΦ), που βρίσκεται και αυτό εντός του στρατοπέδου του ΚΕΤΘ, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.
Παρευρέθησαν, επίσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ/ Διοικητής EU-OHQ) Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο Διοικητής ΓΕΣ/ ΓΕΠΣ/ ΔΙΣΕΚΠ Υποστράτηγος Αναστάσιος Δημουλάς, ο Διευθυντής ΓΕΠΣ/ ΔΙΣΕΚΠ/ ΔΕΚΠ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μπασιάς και, όπως προαναφέρθηκε, οι Διοικητές των ΚΕΝ και των ΣΥΠΟ όλης της χώρας.
Μετά το πέρας της επισκέψεώς του ο κ. Δένδιας δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«… Όλοι οι Έλληνες ξέρουμε ότι η θητεία μέχρι τώρα, ήταν μια «θητεία-αγγαρεία», για να μην πω κάτι χειρότερο, μια «θητεία-παρωδία», τουλάχιστον σε ένα μεγάλο κομμάτι των στρατευσίμων.
Επιχειρούμε λοιπόν αυτά να τα αλλάξουμε, να υπάρχει μια θητεία με ουσία, μια θητεία η οποία συνιστά ευκαιρία για τον στρατευμένο, για την οικογένειά του, για την αγορά εργασίας, για την Πατρίδα μας.
Χρειαζόμαστε τον Στρατό των Πολιτών, αυτή είναι η ελληνική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για να υπάρχει όμως ένας Στρατός Πολιτών, θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση στις σύγχρονες μεθόδους μάχης στον 21ο αιώνα. Αναφέρομαι στα drones, στα αντι-drones, στους εξομοιωτές, σε ό,τι συνιστούν σήμερα τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης ενός Μαχητή.
Συγχρόνως, υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση στον εφοδιασμό, στην τροφοδοσία. Οι στρατεύσιμοι πρέπει να τρώνε καλά. Έχουμε λοιπόν δημιουργήσει έναν νέο Κανονισμό και η τήρησή του θα ελεγχθεί αυστηρότατα από τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού, με διαφορετική σύνθεση, με διαφορετική θερμιδική ανάλυση, με διατροφολόγους οι οποίοι θα προσέχουν ώστε οι στρατιώτες μας να τρώνε καλά.
Κι επίσης, ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές αντιστάθμισμα στη θητεία. Δηλαδή, από 8 ευρώ τον μήνα, 100 ευρώ τον μήνα, ώστε η οικογένεια να μην χρειάζεται κι αυτή να συνεισφέρει τουλάχιστον για τους καφέδες του νέου στρατιώτη.
Βεβαίως, αυτή είναι μια μακρά πορεία. Ξεκινάμε τώρα. Αποτελεί κομμάτι της «Ατζέντας 2030», θα υπάρχει καινούργια στολή, καινούργιος εξοπλισμός. Στην πραγματικότητα τα αλλάζουμε όλα. Αλλά κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα.
Θα επιθεωρήσω με ιδιαίτερη αυστηρότητα τη μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια, το πώς εκτελούνται οι εντολές της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά είμαι απολύτως αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα.
Είμαι σίγουρος ότι η Πατρίδα μας θα αποκτήσει έναν Στρατό Πολιτών αντάξιο της μεγάλης στρατιωτικής της παράδοσης».


20 Σχόλια
Άρα ο υπουργός και οι αρχηγοί πού έχουμε τα τελευταία χρόνια είναι άχρηστοι, όχι ότι δεν το ξέραμε αλλά τώρα ακούστηκε επίσημα, ευτυχώς τώρα πού διαλυσατε τούς υπαξιωματικους το αξιόμαχο θα ανέβει κατακόρυφα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουβαρντα Δένδια να σου στείλω την απόφαση του εφκα που ζητάει για αναγνώριση σύνταξιμης υπηρεσίας για 17 μήνες θητείας 10000 ευρώ.Που θες να τους εκπαιδεύσεις με 9 ευρώ το μήνα σε λίγο δεν θα βρίσκεις όχι έφεδρο αλλά ούτε μόνιμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κύριος πρωθυπουργός τον έβαλε στ
ΑπάντησηΔιαγραφήο Άμυνας γιατί σαν υπουργός εξωτερικών είχε πάρει πολύ τα πάνω του (μέλλοντος πρωθυπουργός) και με την εμμονή που εχει σαν άνθρωπος - πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων με αυτά πού λέει δημόσια έχει γίνει λίγο επικίνδυνος (Τα κατώτερα στελέχη το έχουνε νιώσει).
Ο φαλακρός - μαϊντανός κάνει τα πάντα για να ακούγεται και να φαίνεται! Τον πήρε η ηλικία τον 65αρη και βιάζεται να γίνει Βεζυρης στην θέση του Κούλη! Στον σκοπό αυτό δεν δίσταζε να διαλύσει τα πάντα στις ΕΔ! Ξέχνα όμως ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το αύριο! Ειδικά όταν διακρίνεται από αλαζονία εγωκεντρισμό και μισαλλοδοξία! Τον βλέπω σπιτάκι του να πίνει το τσαγακι του και να αναπολεί τα χαμένα μεγαλεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας δουλεύει όλους ο ραφλας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λέει αυτά την ώρα που ως υπουργος,ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ,ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ ασφυκτιούν στην κυριολεξία από στρατιώτες," δικά μας παιδιά ", δεν έχουν τι να τους κάνουν.Μπορει να δώσει στοιχεία ποιοι και πόσοι υπηρετούν σε ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ,ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ????έχει κοτσια να το κάνει???
Καλό είναι να κόψουν αυτά που παίρνουν στην κυβέρνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει γίνει του βύσματος το κάγκελο επί των ημερών του και μας πουλάει και τρελίτσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτα που θελει ο...εξορθολογιστης που επενδυει σε στρατο πολιτων οπως ανεφερε...απαιτουν βασικο μισθο ισοδυναμου με του δημοσιου τομεα και καταργηση χρονου εξαγορας στρατιωτικης θητειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ιαβερης των υπαξιωματικων μετα την βαθμολογικη τους καθηλωση και με αυξηση καθηκοντων...εβαλε στο στοχαστρο τους εφεδρους αναφερομενος σε Στρατο Πολιτων.Κατα τα λοιπα οι τρεις στολες εφεδρων εγιναν δυο ο ατομικος οπλισμος του 1945 και του 1975 παραμενει κι ακομα περιμενουν τα νεα αρβυλα τις νεες στολες μαχητη και τα ταμπλετ που τους εταζε.Η πλακα ειναι που αντι νεου συγχρονου οπλισμου θα βαλει λεει....ραγες στον παλιο.Φανταστειτε να μην υπηρχε και η ορατη απειλη αναλογιας ενα προς δεκα...χωρις να υπολογιζουμε τις εχθρικες ανεξαντλητες εφεδρειες τα εμπειροπολεμα στελεχη και την εξαγωγικη πολεμικη τους βιομηχανια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τύπος είναι επικίνδυνος, του εύχομαι να εισπράξει σύντομα την αγάπη που νιώθει και ο άλλος ο μαϊντανός ο μαλλιάς Άδωνις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ανάγκες των στρατοπέδων για μικρόβαθμο 'κόσμο ' είναι τεράστιες. Μπορεί να τα σκέφτεται ότι είναι απλά τα πράγματα, αλλά η πραγματικότητα απέχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταματήστε να μας βρίζετε. Ότι ένας κληρωτός φυλά σκοπιά-θαλαμοφύλακας-επιπρόσθεη υπηρεσία κλπ σημαίνει ότι κάποιο άλλο στέλεχος θα πάει στον όρχο , σην εκπαίδευση, στο γραφείο κλπ.Ποτέ κάνεις δεν είναι περιττός ή αυτό που κάνει είναι λιγότερο από κάτι άλλο. Η κάθε διοίκηση δεν πρέπει να υποβαθμίζει το ρόλο κανενός αλλά να τον αναδεικνύει αναλόγως των δυνατοτήτων καθενός υφισταμένου. Σταματήστε να μας βρίζετε κύριοι προϊστάμενοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπαίδευση δεν γινόταν, εκπαίδευση δεν θα γίνεται. Η ανύπαρκτη επάνδρωση σε συνδιασμό με υπηρεσίες/αγγαρείες και άδειες, δεν αντιμετωπίζονται με σχέδια επί χάρτου. Όσοι ζουν σε Μονάδες (όχι επιτελεία) το αντιμετωπίζουν πάνω από 20 χρόνια, πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό, αλλά δεν καταλαβαίνω τι διαφορετικό από αυτό είπε ο Δένδιας, στον οποίο δεν έχω και καμμιά ιδιαίτερη συμπάθεια. Αρα λοιπόν οι σχολιαστές που τον βρίζουν γιαυτό το συγκεκριμένο θέμα είναι ή άσχετοι με το αντικείμενο, οι γνωστοί τουρίστες των ΕΔ ή κομματόσκυλα του Συριζα και του Βελόπουλου, μάλλον και τα δύο μαζί.
ΔιαγραφήΣυγγνώμη αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ:
ΑπάντησηΔιαγραφή(Αφιερωμένο στους ψηφοφόρους του Νικολάκη)
--------------------------------------------------------------------------------
Ήρθαν τα μαντάτα σου
πάτησες τη γάτα σου
επήγες κι έπεσες μες στους ατσίδες
και σου τα τρώγανε οι παπατζήδες
Όπου κι αν πας όπου κι αν πας
εδώ παπάς εκεί παπάς
πού είν’ ο παπάς πού είν’ ο παπάς
Σαν κορόιδο πιάστηκες να τα χάσεις βιάστηκες
φύλαγαν στη γωνιά οι τσιλιαδόροι
και σου τα τρώγανε οι αβανταδόροι
Όπου κι αν πας όπου κι αν πας
εδώ παπάς εκεί παπάς
πού είν’ ο παπάς πού είν’ ο παπάς
Κι έτσι αυτό το πάθημα να σου γίνει μάθημα
αυτό που έπαθες μην το ξεχάσεις
κι απ’ την οδό Αθηνάς να μην περάσεις
Όπου κι αν πας όπου κι αν πας
εδώ παπάς εκεί παπάς
πού είν’ ο παπάς πού είν’ ο παπάς
Στίχοι: Τόλης Χάρμας
Μίλησε για παρωδία ο θίασος με τους παλιάτσους. Ο Μπόζο με το τρίο Στούτζες. Ρε άντε πάγαινε από δώ, καρνάβαλε, έ καρνάβαλε, αποκριάτικα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε μας ρε τριμπούρδελο... βουλιάζουμε... και αυτό θά φανεί χρόνο με το χρόνο... και το χαμένο σιγά μην παραδεχτεί την εγκληματική έπαρσή του... θά φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι καριόλη... μακριά απο το στράτευμα μαυροσκουφίτσες και σαπάκια...ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΗΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλτε κάναν τίτλο στα ελληνικά, έχουμε βγάλει τα μάτια μας μέχρι να τον καταλάβουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς βγάλει ένα φιρμάνι που να λέει ότι ο υφιστάμενες ΔΕΝ θα κάνει τη δουλειά του προϊσταμένου,να δούμε τι θα γίνει στις μονάδες. Γιατί μέχρι τώρα φαντάζει τέλεια η στέρηση βαθμών απ'τους χαμηλότερους κι η οικονομία που γίνεται απ'αυτό. Να δούμε κατά που θα κάνουμε όλοι μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατανοώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη να κάθονται προσοχή και να φωνάζουν σαν πρωτοετείς σε σχολή. Αλλά ταξίαρχοι και συνταγματάρχες, Δκτες Κέντρων νιώθουν καλά να κάθονται σαν άσσοι μπροστά στον "κο Υπουργό" και να ακούν κάθε μπούρδα που κατεβαίνει στο κεφάλι της "πολιτικής ηγεσίας των ΕΔ" ; Προφανώς το ίδιο ισχύει και για Α/ΓΕΕΘΑδες, Α/ΓΕΣ (με σταυρωμένα χέρια) και γενικούς επιθεωρητές (που δέχονται να τους μεταθέτουν ως αντιστρατήγους από Αθήνα - Λάρισα για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη βυσμάτων στον θεσσαλικό κάμπο). Όλοι τους άκαπνοι, άτολμοι, χωρίς γνώμη, με μόνο γνώμονα την επιβίωση τους για έναν ακόμα χρόνο (ή έστω και εξάμηνο) στην καρέκλα του Δκτη ή Ανώτατου (στην οποία ξημεροβραδιάζονται όχι λόγω δουλειάς, αλλά λόγω της ανικανότητάς τους να ειναι πραγματικά παραγωγικοί. ΣΗΜ. υπήρξε ανώτατος ο οποίος ήθελε να του εκτυπώσεις πρόχειρα προσχέδια 100+ σελίδων σε χαρτί, γιατι "δν μπορούσε να τα διαβάζει ηλεκτρονικά" (!!!), υπέγραφε και διόρθωνε με στυλο ενώ είχε ανοιχτό το ΣΗΔΑ και σου εξηγούσε ότι "μετά τις 3 δουλεύουμε καλύτερα γιατί φεύγει ο πολύς κόσμος, έχει ησυχία και τότε μπορώ να πάω και να μιλήσω με τον προϊστάμενο" ). Γενικά και με μία λέξη, ΛΙΓΟΙ. Αυτοί ειναι οι άνθρωποι που συμφώνησαν στην βαθμολογική καθήλωση των υπαξιωματικών, στη συρρίκνωση των ΕΔ και σε όλες τις παθογένεις που αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα μας (και όχι στις ονειρώξεις του Δένδια). Και δυστυχώς αυτοί είναι οι άνθρωποι και με αυτή την κουλτούρα οργάνωσης θα αναγκαστούμε να πολεμησουμε αν και όποτε χρειαστεί. Οπότε τα μεγάλα λόγια από στρατηγούς σε παραλαβές-παραδόσεις και συνεντεύξεις με το air-condition στους 24 βαθμούς, ειναι απλά για να βαυκαλιζόμαστε και να τα πιστεύουν κάτι στρατόκαυλοι (που υπηρέτησαν ως βύσματα στις ειδικές δυνάμεις και ήταν Ε.Υ κάθε δύο μέρες και δ/ν το βράδυ στη μαμά) και τίποτα θειάδες και παππούδια. Κατά τ' άλλα εκπαιδεύστε τους στρατιώτες σε εξομοιωτές και playstation drone. Και ας βάλει ο θεός το χέρι του.
ΑπάντησηΔιαγραφή