Επιστολή Αξιωματικού ε.α. προς κ. Πρωθυπουργό για την Ελληνική Ναυτιλία (Επιθέσεις σε Ελληνόκτητα Πλοία)

Επιστολή Αξιωματικού ε.α. προς κ. Πρωθυπουργό για την Ελληνική Ναυτιλία (Επιθέσεις σε Ελληνόκτητα Πλοία)

Προς: Τον Εξοχότατο Πρωθυπουργό
κ κ. Κυριάκο Κ. Μητσοτάκη
Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
106 74 ΑΘΗΝΑΙ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2025

ΘΕΜΑ: Ελληνική Ναυτιλία Επιθέσεις σε Ελληνόκτητα Πλοία

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Δια της παρούσης επιστολής επιθυμώ να σας πληροφορήσω και να Σας αναλύσω, σχετικά με το θέμα που των επιθέσεων σε Ελληνόκτητα πλοία και κυκλοφορεί στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς αυτά τα δύο παράλληλα μέτωπα απειλών και επιθέσεων προκαλούν ανησυχία, σε Έλληνες πλοιοκτήτες και Έλληνες ναυτικούς, όσον αφορά στην ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και των εργαζομένων ναυτικών.

Συγκεκριμένα έχει σημειωθεί μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων με μαγνητικές νάρκες εναντίον πλοίων, που σύμφωνα με αναλυτές αποδίδονται σε Ουκρανούς σαμποτέρ, και έχουν στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πλοιοκτητών που χρησιμοποιούν ρωσικά λιμάνια.

Μπαράζ επιθέσεων με μαγνητικές νάρκες σε δεξαμενόπλοια έχει θέσει σε συναγερμό τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Το φαινόμενο, που παραπέμπει σε στοχευμένο σαμποτάζ με στρατιωτική ακρίβεια, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το ποιος κινεί τα νήματα πίσω από τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, όλα τα πλοία που επλήγησαν είχαν καταπλεύσει σε ρωσικά λιμάνια το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές στην εκτίμηση ότι η Ουκρανία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας πίεσης προς πλοιοκτήτες και διαχειρίστριες εταιρείες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ρωσικές θαλάσσιες υποδομές.

Οι επιθέσεις καταγράφηκαν σε μια γεωγραφική ζώνη που εκτείνεται από τα ανοικτά της Λιβύης και της Τουρκίας, έως την Ιταλία, την Ισπανία και περιοχές εντός ρωσικών χωρικών υδάτων.

Η επιλογή στόχων και η εκτέλεση δείχνουν ομάδες με στρατιωτική εκπαίδευση και σαφή αποστολή: πλήγμα σε κρίσιμα ενεργειακά δρομολόγια, χωρίς να προκληθούν περιβαλλοντικές συνέπειες σε ευρωπαϊκά κράτη.

Τα τέσσερα Ελληνόκτητα πλοία που επλήγησαν είναι τα εξής:

Το Seacharm, που χτυπήθηκε τον Ιανουάριο στα ανοικτά της Τουρκίας, και το Seajewel, που επλήγη τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, ανήκουν στην Thenamaris, τον ναυτιλιακό όμιλο που ελέγχει ο Νικόλας Μαρτίνος.

Το πλοίο Seacharm (χωρητικότητας 112.200 dwt, κατασκευής 2018), υπέστη ζημιές στα ανοικτά του μεσογειακού τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν στα τέλη Ιανουαρίου 2025.

Η επίθεση σημειώθηκε έναν μήνα αφότου το πλοίο φόρτωσε βαρέλια από το Καζακστάν, από τον τερματικό σταθμό της κοινοπραξίας Caspian Pipeline Consortium (CPC) στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler. Το πετρέλαιο αυτό δεν υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις.

Το τάνκερ LR2 Seajewel (κατασκευής 2009) χωρητικότητας 109.000-dwt ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σαβόνα, στη Βόρεια Ιταλία, όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, τη νύχτα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου προς Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω του περιστατικού, όπως είδε δηλώσει τότε η εταιρεία.

Πιο σφοδρή ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε πρόσφατα στο τάνκερ Vilamoura (χωρητικότητας 159,000 dwt, ναυπηγημένο το 2011), διαχειρίστρια του οποίου είναι η TMS Tankers, του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.

Το πλοίο υπέστη ζημιές περίπου 12 ώρες μετά την αναχώρησή του από το λιβυκό λιμάνι της Ζουεϊτίνα την Παρασκευή 30 Ιουνίου, όπου είχε φορτώσει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου με προορισμό το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυτιλιακής. Με την ίδια να αρνείται κατηγορηματικά ότι το τάνκερ αποτελεί μέρος του σκιώδους στόλου.

Όπως δήλωσε, πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους συμμόρφωσης με τις κυρώσεις πριν προσεγγίσει λιμάνι οποιασδήποτε περιοχής που υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ και της Δύσης.

Από την έκρηξη εισέρρευσαν ύδατα στο μηχανοστάσιο, ωστόσο, κανείς από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου και είχε στόχο το LPG carrier Eco Wizard (χωρητικότητας 40,000 cbm, κατασκευής 2024) που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα. Στο πλοίο, που ανήκει στον στόλο του Χάρη Βαφειά, σημειώθηκε έκρηξη, που προκάλεσε κάποια διαρροή αμμωνίας.

Δημοσίευμα των Lloyds List ανέφερε ότι δύο διαδοχικές εκρήξεις έπληξαν το μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου και οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για επίθεση με μαγνητικές νάρκες (limpet mines), παρόμοια με τις άλλες επιθέσεις που έχουν καταγραφεί φέτος.

Όλα τα πλοία είχαν προσεγγίσει ρωσικά λιμάνια τις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας να υποθέσουν ότι η Ουκρανία έβαλε το χεράκι της στις εκρήξεις, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το Κίεβο δεν έχει απαντήσει αν εμπλέκεται άμεσα, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας του έχουν ιστορικό μυστικών επιχειρήσεων κατά ρωσικών συμφερόντων. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας με δήλωση της την Τρίτη, περιέγραψε το Vilamoura ως δεξαμενόπλοιο που ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας.

Ένας σύμβουλος ασφαλείας του τομέα είπε ότι αρχικά «όλα τα δάχτυλα» έδειχναν προς την Ουκρανία.

Πριν από την τελευταία έκρηξη, τον περασμένο μήνα, ο Arsenio Dominguez, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) των Ηνωμένων Εθνών, είχε εκφράσει ανησυχία για το κύμα εκρήξεων στα πλοία.

«Επιβεβαιώνω ότι θα παρακολουθούμε στενά αυτά τα περιστατικά και τις σχετικές έρευνες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Έκθεση της Ambrey τον Μάρτιο για τις επιθέσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αρχική στοχοποίηση των πλοίων πιθανότατα πραγματοποιήθηκε από πολλαπλές τοποθεσίες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Το σχέδιο των σαμποτέρ είναι ξεκάθαρο: να προκαλέσουν πανικό και φόβο και να αποτρέψουν τα πλοία από το να προσεγγίζουν ρωσικά λιμάνια, ανέφερε ο Joshua Hutchinson από την εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey.

Οι μαγνητικές νάρκες (limpet mines) που χρησιμοποιήθηκαν στις περισσότερες επιθέσεις τοποθετήθηκαν πιθανότατα σε περιοχές με χαλαρά μέτρα ασφαλείας, μέσω δυτών ή μικρών υποβρυχίων. Πιθανόν τοποθετήθηκαν με χρονοκαθυστέρηση καθώς τα πλοία επιβράδυναν ή σταματούσαν πριν ή μετά την είσοδό τους σε λιμάνια.

Από την άλλη πλευρά, οι Χούθι της Υεμένης, επανεμφανίστηκαν μετά από παύση 230 ημερών, ξεκινώντας εκ νέου στοχευόμενων επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και μάλιστα με μεγαλύτερη επιθετικότητα και νέες τακτικές.

Μέσα σε λίγες ημέρες, επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε δύο Ελληνόκτητα πλοία.

«Η ναυτική παρουσία στη ζώνη έχει περιοριστεί, και οι Χούθι εμφανίζονται πλέον πιο τολμηροί, καλύτερα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι, με κάθε λόγο να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους», προειδοποιεί ο Ian Ralby, επικεφαλής της IR Concilium και αναλυτής στο Center for Maritime Strategy.

Η στρατηγική τους πλέον στρέφεται κατά πλοίων που έχουν συνδεθεί με το Ισραήλ είτε μέσω προσεγγίσεων λιμένων είτε μέσω εταιρικής ταυτότητας.

Αντιθέτως, πλοία με σημαίες ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου ή Ε.Ε. φαίνεται πως παραμένουν εκτός στόχου, προς το παρόν.

Το πρώτο πλήγμα σημειώθηκε την Κυριακή 6 Ιουλίου, με την συντονισμένη επίθεση στο ελληνόκτητο φορτηγό Magic Seas, μεταφορικής ικανότητας 63,300 dwt (κατασκευής 2016), της εταιρείας Stem Shipping του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου, το οποίο βρισκόταν 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα (Al Hudaydah) της Υεμένης.

Η επίθεση ήταν σφοδρή. Χρησιμοποιήθηκαν drones και πύραυλοι με αποτέλεσμα το πλοίο να βυθιστεί. Παρά την ένταση της επίθεσης, όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι, Yahya Saree, σε τηλεοπτική δήλωση, ανέφερε πως το πλοίο, στοχοποιήθηκε επειδή κατέπλευσε κατά το παρελθόν σε ισραηλινά λιμάνια.

Οι Χούθι συνέχισαν και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου τις επιθέσεις τους, βάζοντας στόχο ένα ακόμα ελληνικών συμφερόντων πλοίο, το Eternity C της Cosmoship Managment, του εφοπλιστή Νίκου Σάββα.

Μάλιστα το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο χωρητικότητας 36.800 dwt (κατασκευής 2012), έγινε στόχος συνεχών επιθέσεων για δύο ημέρες, καθώς έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλοίο βυθίστηκε αλλά υπήρξαν απώλειες. Ορισμένα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, άλλα διασώθηκαν, ενώ αρκετοί ναυτικοί παραμένουν αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη απαγωγή μελών του πληρώματος από τους Χούθι, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την ιδιοκτήτρια του πλοίου.

ΠΗΓΗ: https://www.mononews.gr/business/shipping/diplo-chtypima-sti-naftilia-chouthi-kai-narkes-chtypoun-ellines-efoplistes

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας μέσω της οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής συμβολής της.

Η συνολική συνεισφορά της στην Ελληνική οικονομία αγγίζει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ δημιουργεί άμεσα και έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Η ναυτιλία παρέχει μεγάλες χρηματορροές στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά το 2022 οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ξεπέρασαν τα €21 δισ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά που καταγράφηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για την περίοδο 2012-2022 η ναυτιλία συνεισέφερε €148 δισ. σε εισροές στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του κλάδου για την Ελλάδα.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό και σε πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς στην Ελλάδα, όπως η τεχνολογία, οι υπηρεσίες, η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός κ.α., αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία της ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας.

Εκτός από μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα, η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα με πολύπλευρη συνεισφορά στην οικονομία και την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ναυτιλία είναι στενά συνυφασμένη με τη ζωή του ελληνικού λαού και την πορεία της χώρας και αποτελεί έναν από τους πιο εύρωστους κλάδους της εθνικής οικονομίας.

Σήμερα, η Ελληνόκτητη ναυτιλία είναι η πρώτη παγκοσμίως σε χωρητικότητα με 16% του παγκόσμιου στόλου και πάνω από 3.700 πλοία η μέση ηλικία των οποίων μειώνεται σταδιακά λόγω της συνεχούς επένδυσης των Ελλήνων επενδυτών σε νέα πλοία. Η χρήση της ελληνικής σημαίας συνεχίζει να είναι ανάμεσα στις σημαίες πρώτης προτίμησης για τον παγκόσμιο στόλο.

Στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας διαγωνίζονται οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νορβηγία. Η Ελλάδα όμως για 30 συνεχή έτη κατέχει την πρώτη θέση της παγκόσμιας ναυτιλίας στην παγκόσμια κατάταξη. Ειδοποιός διαφορά στη δυναμική της είναι οι ικανότατοι πλοιοκτήτες, οι ναυτικοί και τα στελέχη της.

Θα πρέπει λοιπόν να αναδειχθεί η στοχευόμενη επίθεση στην ναυτιλία μας σε όλα τα διεθνή φόρα, καθώς επίσης να αποσταλεί αυστηρότατη διακοίνωση, μέσω της διπλωματικής οδού, στις συγκεκριμένες κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται στις δολιοφθορές και επιθέσεις των πλοίων μας.

Να κατατεθεί διάβημα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας (MSC) που είναι ειδικευμένη και υπεύθυνη για μέτρα βελτίωσης και ασφάλειας της διεθνούς ναυτιλίας.

Είναι ένα υπαρκτό, σοβαρό ζήτημα, ζωτικής σημασίας για τον χώρο της ναυτιλίας που τόσο πλήττεται το τελευταίο διάστημα, είναι μια ευκαιρία έμπρακτης απόδειξης ότι αναγνωρίζετε την συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομική ζωή της χώρας, αφουγκράζεστε τις επιθέσεις που δέχεται και με την παρέμβασή σας θα αποκατασταθεί η ασφάλεια, το δίκαιο, η νομιμότητα και να προστατευτεί η ζωή των Ελλήνων ναυτικών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ελληνική Πολιτεία έχει ηθική και νομική υποχρέωση να υπερασπιστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Δ. Σταμάτης
ΑΝ. Αξιωματικός ΠΝ ε.α.
Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ

ΦΩΤΟ Αρχείου – Πηγή: naftikachronika.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Γιατί εμείς πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις επιστολές του παππού; Αν στείλω και εγώ μια στον Κούλη πρέπει να την δημοσιεύσετε;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απάντηση κουλι. Συγνώμη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είμαστε με την σωστή πλευρά της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή