Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ – Πότε αναγνωρίζεται στο διπλάσιο η ΜΑΧΙΜΗ 5ΕΤΙΑ

Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ – Πότε αναγνωρίζεται στο διπλάσιο η ΜΑΧΙΜΗ 5ΕΤΙΑ

ΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ Η ΜΑΧΙΜΗ 5ΕΤΙΑ - ΠΟΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 02/06/2025 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πλασματικά έτη δύο ταχυτήτων ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των στελεχών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία αναγνωρίζονται ανάλογα με τον χρόνο κατάταξής τους (πριν ή μετά το 1992) και του έτους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης (μέχρι το 2014 ή από 1ης/1/2015 και μετά).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 169/2007 και ν. 3865/2010), οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται από τους στρατιωτικούς, προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους, είναι:

1. Η στρατιωτική θητεία.

2. Ο χρόνος σπουδών, ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξής τους, για την απόκτηση ενός πτυχίου σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

3. Η προσαύξηση κατά τρία έτη του συντάξιμου χρόνου όσων έχουν καταταγεί μέχρι την 31/12/1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1/1/2015 και εφεξής.

Εκτός από τους ανωτέρω χρόνους, οι στρατιωτικοί δύνανται να υπολογίζουν στο διπλάσιο τον χρόνο υπηρεσίας τους σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία, στην οποία υπηρετούν ή υπηρέτησαν και μέχρι 5 έτη.

Η 5ετία αναγνωρίζεται στο διπλάσιο, αφού συμπληρωθούν 24,6 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Με τον νόμο 4997/2022 (άρθρο 23) η διπλή 5ετία επεκτάθηκε σε όλες τις υπηρεσίες που μπορούν να υπολογιστούν ως διπλάσιες, αλλά και στα πρόσωπα που μπορούν να τις αναγνωρίζουν, όπως οι στρατιωτικοί που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή στο ΕΤΑΑ.

Με αυτόν τον τρόπο παρασχέθηκε η δυνατότητα σε όλους τους στρατιωτικούς να υπολογίζουν στο διπλάσιο οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, όπου κι αν υπηρετούν ή υπηρέτησαν προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όχι μόνο το χρόνο σε μονάδες εκστρατείας, όπως ίσχυε έως την αντικατάστασή του με την καινούργια διάταξη.

Επιπρόσθετα, με τις διατάξεις του αρ. 41 του Π.Δ. 169/2007, όπως ισχύει, ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα, καθώς και χρόνος καταδυτικών εξαμήνων αυτών που υπηρετούν σε υποβρύχια, λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπάγονται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης/1/2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξης, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, στα οποία συνυπολογίζονται αθροιστικά:

Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο.

5 έτη.

Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που αναγνωρίζεται ως συντάξιμος σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 4 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Οι στρατιωτικοί που κατατάσσονται από 1ης/1/2011 και εφεξής και υπάγονται στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΕΦΚΑ-ΙΚΑ έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους μεταξύ των οποίων και πλασματικός χρόνος παιδιών.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η 20ΕΤΙΑ-25ΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

Για τους στρατιωτικούς -άνδρες και γυναίκες- που έχουν τρία τουλάχιστον τέκνα αρκεί για να δικαιωθούν καταβολής πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος η συμπλήρωση 20ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Για όσους συμπληρώνουν την 20ετία εντός του 2011 απαιτούνται 21 έτη για τη συνταξιοδότηση.

Για όσους συμπληρώνουν την 20ετία από 1ης/1/2012 και μετά, απαιτούνται 23 έτη για τη συνταξιοδότηση.

Για όσους συμπληρώνουν την 20ετία από 1ης/1/2013 και μετά απαιτούνται 25 έτη πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, για συνταξιοδότηση.

Τα πλασματικά έτη συνυπολογίζονται για να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα έτη για τη συνταξιοδότησή τους, πέραν της 20ετίας-25ετίας.

Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν οι τρίτεκνοι στρατιωτικοί είναι οι ίδιοι που ισχύουν για όλους τους Ένστολους.

Προσοχή: Από την 1ης/1/2014 και εφεξής κριτήριο για τη διακρίβωση του δικαιώματος καταβολής σύνταξης λόγω γήρατος του τριτέκνου παύει να αποτελεί η συμπλήρωση 20 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και η εν λόγω κατηγορία στρατιωτικών από το έτος 2014 και μετά έχει την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

Ως εκ τούτου, ως προϋπόθεση για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το 2014 και μετά και για τους τρίτεκνους στρατιωτικούς αποτελεί η συμπλήρωση 24,6 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Με 24,6 έτη ως το 2014 συνταξιοδοτούνται με 30,6 έτη συντάξιμης υπηρεσία και από το 2015 και μετά απαιτείται η συμπλήρωση είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας είτε του 60ου έτους της ηλικίας τους.

Με σχετική εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι η τριτεκνία, ως αιτιολογία για ευνοϊκότερη μεταχείριση των στρατιωτικών -όπως και των δημοσίων υπαλλήλων- δύναται να συντρέχει, όχι μόνο κατά το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (συμπλήρωση 20ετίας) αλλά ακόμη και εάν αυτή αποκτηθεί μεταγενέστερα αρκεί ο στρατιωτικός να έχει την ιδιότητα του τρίτεκνου κατά τον κρίσιμο χρόνο της αποχώρησης από την υπηρεσία προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.

Αντίστοιχη δυνατότητα δεν υφίσταται για τους από 1ης/1/1993 και μετά ασφαλισμένους τρίτεκνους στρατιωτικούς.

ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ η «μάχιμη 5ετία» στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας;

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ είναι να έχουν συμπληρωθεί 24,6 έτη πραγματικής υπηρεσίας. Για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, η 5ετία αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της εκάστοτε αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η εξαγορά γίνεται με εισφορά 6,67% επί των τακτικών τους αποδοχών.

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Τα ακούνε συνάδελφοι αυτά έξω και γελάνε. Είστε τσίρκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο αυτό,αν ήταν παιδί, θα τελείωνε το δημοτικό. Περίπου 11 χρονών είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λιμενικό και η αστυνομία έχουν σωματεία και ισχύουν κανονικά βαρέα ανθυγιεινά όμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάλτε το ΑΙ να πολεμήσει μπας στραφεί επάνω σας και γλυτώσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τους καταταγεντες απο το 2011 και μετά δυστυχώς δεν ισχύε η 5ετια. Τουτέστι δεν μειώνει χρόνια αλλά αυξάνει τα συνταξιμα, καθότι είναι προϋπόθεση η ηλικία αποχώρησης των 62 ετών.
    Η νέοι πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης στο στράτευμα με αυτά τα δεδομένα.
    Κρίμα τα νέα παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως όπως το διαβάζω δεν βρίσκω διαφορά πουθενά. Δε βγαίνει νόημα και δε ξεκαθαρίζει αν αυτοί που μπήκαν πριν το 2011 βγαίνουν με 35 πραγματικά + τα 5 της μάχιμης πενταετίας. Όπως τα γράφει το άρθρο είναι λες και όλοι μα όλοι πρέπει να κλείσουν 40 πραγματικά ή το 62ο έτος της ηλικίας τους.

      Διαγραφή
  6. Ποιος ο λόγος που δεν εξετάζεται η 2η 5ετια σε όπλα πρώτης γραμμής( ΠΖ, ΤΘ κλπ) και σε πληρώματα φρεγατών κλπ του Π.Ν.
    Βραχυπροθεσμο κέρδος εκατοντάδες εκατομμύρια.
    Μακροπρόθεσμα ακριβώς το ίδιο θα στοιχίσει αφού ούτως ή άλλως σε 5 χρόνια θα είναι πάλι συνταξιούχοι με Πολύ μεγαλύτερο εφάπαξ από αυτό που θα έπαιρναν φεύγοντας στα 30 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ απλό, γιατί θα φύγουν όλοι και δεν θα μείνει κανείς.
      Όλοι ψάχνουν τρόπους να φύγουν πλέον.

      Διαγραφή
  7. ??? Συγνώμη αλλά αυτό το θέμα που κολλάει δεν άλλαξε κάτι . Το έχουμε δει επανειλημμένα στα σάιτ και δεν καταλαβαίνω τον λόγω που το επαναλαμβάνουν . Εάν δεν γίνει κάποια αλλαγή στο συ να συνταξιοδοτικό, ( κύριοι των ενώσεων ποιο πόλοι αυτοί πρέπει να πιέσουν ιδιαίτερα και για τις ειδικές κατηγορίες ) ο στρατός θα σβήσει, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου της γήρανσης του προσωπικού σε ότι αφορά τα καθήκοντα και τις υπηρεσιακές ανάγκες που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και το νοσοκομείο έγινε μονόδρομος. Εάν δεν μειώσουν τα χρόνια η να δοθούν και άλλα έτη για αναγνώριση δεν βλέπω φως στον ορίζοντα για έναν νέο . Κανείς δεν γίνεται πιόνι για 40 χρόνια . Και κάτι τελευταίο η 3ετια γιατί σταματάει στους '95 ? οι νέοι ούτως η άλως που μπήκαν σε άλλο συνταξιοδοτικό καθεστώς είναι από το 2011 και μετα . Από 96 έως 2011 μόνο 5ετια + θητεία εάν έχει κάποιος καθώς και περιπτώσεις πτητικών και ειδικών δυνάμεων . Οι υπόλοιποι γιατί να μην έχουν δικαίωμα 3ετιας ??


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τριετία αναγνωρίζεται με 20% , χονδρικά σε κάποιον με 30 έτη υπηρεσίας βγαίνει 6000 ευρώ το έτος, 18.000ευρώ η τριετία, είναι πολλά τα λεφτά, το ίδιο και για την θητεία για όσους δεν την αναγνώρισαν πριν το 2017.
      Να το κάνουν 6% όπως και την 5ετία. Εκεί θα πληρώσει ο κόσμος για πλασματικά.

      Διαγραφή
  8. Απλά και μόνο κάτι να γράψουμε να πάρουμε χτυπήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λέει η παροιμία: ήμουν νιος και γέρασα......και ακόμη τα ίδια ακουω! Όλα αλλάζουν προς το χειρότερο! Μακρυά οι νέοι-ες από τις ΕΔ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάντε κάτι όσο αφορά το συνταξιοδοτικό γιατί θα μείνει ο κούκος μόνο ούτε οι τρεις . Από την στιγμή που καταργήσατε 25ετια ακόμα και στις ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων ,χρόνο με το χρόνο ο στρατός θα μειώνεται πάρτε χαμπάρι κανείς δ ν πατάει Δώστε πλασματικά χρόνια 2η πενταετία ούτως η άλως δουλεμένα είναι με τις υπηρεσίες ασκήσεις περίπολα φωτιές πλημμύρες χιόνια σεισμούς ασθενοφόρα υγειονομική βοήθεια (υπερωρίες πολιτικής προστασίας )σ'ολα μέσα 39 χρόνια στο στρατό είναι πολλά κ. Υπουργέ δείτε τι πρόβλημα κατάματα αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους δεν γίνεται 40 χρόνια στο στρατό να περιφερεσε κάθε τρία χρόνια με ενοίκια έξοδα μακρυά από τον τόπο σου . Γι'αυτό υπήρχε προσωπικό παλαιότερα υπήρχε ζήτηση ξέροντας ότι στα δύσκολα θα μπορούσες τουλάχιστον να φύγει κάποιος μετα τα 25 ετη καινά κάνει μια οποία διποτε δουλειά στον τόπο του για να καλύπτεται οικονομικά .



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 2η πενταετία στους μαχιμους κλάδους των Ε.Δ
    Είναι άδικο ένα στέλεχος του ΠΖ με ατελείωτες υπερωρίες και μεταθέσεις σε Έβρο-Νησιά να βρίσκεται στο ίδιο καζάνι με ένα στέλεχος που είναι 25 χρόνια στο σπίτι του χωρίς νυχτερινές υπηρεσίες.
    Διορθώστε αυτή την αδικία!!!!!
    Σας ενημερώνω ότι το νούμερο 1 πρόβλημα του μαχιμου προσωπικού αυτή τη στιγμή είναι τα δυσβαστακτα 35 χρόνια υπηρεσίας.
    Δώστε τους αυτή την δυνατότητα να μπορούν να αναγνωρίσουν 5 έτη ακόμη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα μείνετε σαράντα χρόνια και λίγα είναι. Για να μάθετε να ψηφίζετε. Κορόιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 50 % του συνόλου του προσωπικού φίλε μου σε μια 5ετια τελειώνει . Το θέμα είναι ότι δεν έρχονται νέοι υπό αυτές τις συνθήκες , και πρέπει να επανέλθει άλλο συνταξιοδοτικό καθεστώς προσελκισιμο για τον νέο . Όσο για την ψήφο ο καθένας ας κρίνει και να ψηφίσει ,δεν νομίζω όμως να κρίνεται η αλλαγή μιας κυβέρνησης μονάχα από την ψήφο του Στρατιωτικού . Και καλώς η κακώς ο Στρατιωτικός έχει την δουλίτσα του και κορόιδο δεν νομίζω να είναι , ίσως κάποιοι άλλοι που τραβάνε μεγάλο ζόρι με τον στρατό.

      Διαγραφή
  13. Τι θα γίνει τελικά με τα τρία χρόνια του ανθυπασπιστη που κόπηκαν για όλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι.....
      Οι ανθυπασπιστάδες ,και δη τα ΕΜΘ, είναι μια κατηγορία από μόνη της,γι αυτό θα της δώσουν παραπάνω χρόνια και με μισά λεφτά....😂

      Διαγραφή